1

Ried Ulm 1ÖTW Nussberg Wiener Gemischter Satz DAC

€ 32,20(Prijs / fles)
€ 28,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Ried Ulm 1ÖTW Nussberg Wiener Gemischter Satz DAC'

Het jaar 2020 begon met een uitzonderlijk droge winter, waardoor de gebruikelijke waterreserves niet werden opgebouwd. Gelukkig was er geen late vorst of blijvende problemen door de aanvankelijk geringe waterreserves. De late start van de lente zorgde voor evenwichtige neerslag met gemiddelde tot warmere temperaturen. De zeer aangename zomer voor de wijnstokken bevorderde de ontwikkeling van meer intensere fruittonen in de druiven. Aangezien ook september zich van zijn beste kant liet zien zodat de oogst eerder begon. Het was merkbaar dat Bisamberg, met zijn lössbodems, veel vroeger rijp was dan Nussberg met zijn zware schelpkalk en primaire rotsbodems. Plotseling waren het de koele temperaturen, regen en dichte vroege mist die de oogst bemoeilijkten. Gelukkig waren de druiven nu in zo'n hoge staat van fysiologische rijpheid dat de regen en de vochtige mist de kwaliteit niet meer konden beïnvloeden. Eind oktober wachtten we vaak dagen om door te gaan met de oogst. Pas half november waren we klaar, het laatste sinds lange tijd. De 2020 lijkt verrassend evenwichtig en van hoge kwaliteit, met een elegantie die we voor de oogst niet hadden verwacht.
Bodem:
De druiven voor deze Wiener Gemischter Satz DAC komen van de Ried Ulm, een zeer steile op het zuiden gelegen helling op het meest oostelijke deel van de Nussberg, vlak naast de Donau. De bodem bestaat uit extreem kalkrijke schelpkalk met kalksteen in de ondergrond met een relatief laag kleigehalte. Vooral dit deel van de Nussberg kan duidelijk worden omschreven als de overblijfselen van een koraalrif uit het Tertiair tijdperk (Het Tertiair is een geologisch tijdperk dat volgt op het Krijt en wordt opgevolgd door het Kwartair. Het Tertiair duurde van 66,0 tot 2,58 miljoen jaar geleden.) Ook nu nog zijn in de witte stenen massa's gefossiliseerde schelpen en slakken te vinden.
Wijngaard en kelder:
Sinds 2008 wordt deze wijngaard geteeld volgens biodynamische richtlijnen en is met de oogst van 2011 officieel gecertificeerd. Deze Wiener Gemischter Satz DAC bestaat uit 9 druivenrassen - Weißburgunder, Neuburger, Welschriesling, Grüner Veltliner, Sylvaner, Zierfandler, Rotgipfler, Traminer en Riesling - die samen met de hand en na zorgvuldige selectie zijn geoogst. Een maceratieperiode van ongeveer 3 uur gevolgd door zachte persing met een pneumatische wijnpers en gisting in gekoelde stalen tanks (75%) en in grote eikenhouten vaten (25%). Na bijna een jaar werd de afgewerkte wijn in augustus 2021 gebotteld.

Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)

Oostenrijk(Land)Wenen(Regio)

Wine Advocate, Issue #218, April 30, 2015
“In terms of both quality and quantity, Fritz Wieninger has been Vienna's leading wine producer for years, and his white 2013s as well as the Pinot Noir Selections from 2012 and 2011 ratify his top position impressively. From classic Austrian grape varieties, many of them planted in old field blends and marketed under different vineyard names and the new DAC Wiener Gemischter Satz, Wieninger produces ripe, rich and full-bodied wines full of elegance, liveliness and well-balanced roundness. His Pinots are among the finest in the German-speaking countries and hard to top, at least in Austria, where his white single-vineyard wines such as Nussberg or Preussen are Austrian icon wines.

Even more significant for the long-term future of the family estate, is the purchase of the 20-hectare Demeter-certified Weingut Hajszan-Neumann, which is also located in Vienna and includes a very nice restaurant named ‘Die Winzerei.’ Wieninger leased the restaurant to the former proprietor, restaurateur Stefan Hajszan. With 65 hectares under vines, Fritz ‘the busy bee’ Wieninger is now controlling more than 10% of Vienna's wine-growing region of 612 hectares. All his vineyards are cultivated according to biodynamic regulations. Whereas his ancestral 45-hectare Weingut went biodynamic in 2006, according to Respect regulations the new Hajszan-Neumann estate is certified by Demeter for many years. Under the new label, Vienna's wine pioneer wants to release ‘more experimental wines with longer maceration times and less sulphur,’ he said. Remarkably, he does not mention catchphrases such as ‘orange wine’ or ‘natural wine’ when he talks about his plans. ‘I don't want to make aldehyde wines,’ he underlines seriously with a hoisted eyebrow. Nevertheless, he observes the postmodern natural wine movement with great interest and a great fascination for certain representatives. His first vintage of Hajszan-Neumann is the 2014, which is going to be marketed this spring.”


Wieninger is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. Wieninger is een bijna 100 jaar oud familiebedrijf wat tot 1987 uitsluitend wijn maakte die in de eigen ‘Heurige' werd verkocht. Een ‘Heurige' is een restaurant waar doorgaans eenvoudig, maar vers en smaakvol wordt gekookt en waar de eigen geproduceerde wijnen worden geschonken.

Wijn geschonken in de eigen ‘Heurige' moet niet door de overheid gecontroleerd  en    gecertificeerd worden en mag zo uit de vaten (of flessen) worden getapt. Tijdens de oogst kan hier ook ‘Sturm' gedronken worden, nog gistend druivensap, troebel, fris, en een hoeveelheid alcohol die van moment tot  moment verschilt.

In 1987 werd Fritz Wieninger jr. manager van het bedrijf en heeft het roer omgegooid en zich toegelegd op kwaliteitswijnen. Sinds die tijd heeft het wijngoed zich ontwikkeld tot het beste wijngoed in het wijnbouwgebied Wenen.

Wieninger bezit 25 hectare wijngaarden die zich bevinden op twee hellingen,  namelijk de Bisamberg en de Nussberg. De Bisamberg met de wijngaarden Herrenholz, Jungenberg, Gabrissen, Rothen, Breiten en Wiesthalen.

De bodem hier bevat voornamelijk zand en kalkrijke leem. De Nussberg is voor wijnbouw de beste bekende Weense helling (zie foto hierboven) met voornamelijk verweerde kalksteen in de bodem. In de wijngaard wordt zoveel mogelijk in eendracht met de natuur gewerkt. Zo werd er beslist om geen kunstmest te gebruiken, maar organische mest en er wordt alleen opgetreden met bestrijdingsmiddelen wanneer de oogst op het spel staat.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.