1

Wieninger Pinot Noir Grand Select

€ 63,80(Eenheidsprijs)
WijnhuisWeingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)
Wijnjaar2018
soortWenen
TypeRode wijn
Volume0.75 L
Kelderresten5
DruifsoortPinot Noir
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Wieninger Pinot Noir Grand Select'

Bodem 

De druiven voor de Pinot Noir Grand Select 2018 komen bijna volledig van wijngaarden op de
Weense Bisamberg met uitzondering van één wijngaard op de Nussberg, waarbij alleen de beste
druiven werden gebruikt. De bodem op de Bisamberg bestaat uit lichte, zanderige löss op vaste kalksteen,
de bodem op de Nussberg bestaat voornamelijk uit verweerde schelpkalk, ook op vaste kalksteen. De constante wind en de relatief geringe neerslag, evenals de hoge drainagecapaciteit van de zandgronden maken van de Weense Bisamberg een uitstekend gebied voor rode wijn. Maar de Nussberg is ook een overtuigende
Pinot.

Wijngaard en kelder 

De druiven worden ontsteeld en het beslag wordt vervolgens afgevuld in open dubbele barriques.Deze worden onmiddellijk naar de koude kelder vervoerd voor een koude maceratie, die ongeveer zes dagen duurt. Daarna vindt spontane gisting plaats met natuurlijke gisten bij normale temperatuur. Na de gisting en een verdere korte maceratie wordt het beslag geperst en afgevuld in Bourgondische barriques, waarvan 50% nieuw. Net als voor de Chardonnay wordt ook voor de Pinot Noir de gist gebruikt.
Gedurende een periode van 9 maanden regelmatig geroerd en relatief lang op de eerste droesem gelaten.
Na ongeveer 22 maanden is de barrique-rijping voltooid en is de wijn geassembleerd in een groot vat. Een maand later werd de wijn gebotteld zonder enige fining of filtratie.

Wijnbeschrijving

De neus onthult rijpe aroma's van kersen en sinaasappel met een delicate kruidige ondertoon. Het gehemelte onthult rijpe pruimenaroma's, een minerale textuur, fijne zuren en zachte speelse tannines. Zeer elegant, meer dan medium body en zeer Bourgondisch met een hoog ontwikkelingspotentieel.

Technische gegevens: 13,5% vol, 4,9 g/l zuurgraad, 1,0 g/l suiker

Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)

Oostenrijk(Land)Wenen(Regio)

Wine Advocate, Issue #218, April 30, 2015
“In terms of both quality and quantity, Fritz Wieninger has been Vienna's leading wine producer for years, and his white 2013s as well as the Pinot Noir Selections from 2012 and 2011 ratify his top position impressively. From classic Austrian grape varieties, many of them planted in old field blends and marketed under different vineyard names and the new DAC Wiener Gemischter Satz, Wieninger produces ripe, rich and full-bodied wines full of elegance, liveliness and well-balanced roundness. His Pinots are among the finest in the German-speaking countries and hard to top, at least in Austria, where his white single-vineyard wines such as Nussberg or Preussen are Austrian icon wines.

Even more significant for the long-term future of the family estate, is the purchase of the 20-hectare Demeter-certified Weingut Hajszan-Neumann, which is also located in Vienna and includes a very nice restaurant named ‘Die Winzerei.’ Wieninger leased the restaurant to the former proprietor, restaurateur Stefan Hajszan. With 65 hectares under vines, Fritz ‘the busy bee’ Wieninger is now controlling more than 10% of Vienna's wine-growing region of 612 hectares. All his vineyards are cultivated according to biodynamic regulations. Whereas his ancestral 45-hectare Weingut went biodynamic in 2006, according to Respect regulations the new Hajszan-Neumann estate is certified by Demeter for many years. Under the new label, Vienna's wine pioneer wants to release ‘more experimental wines with longer maceration times and less sulphur,’ he said. Remarkably, he does not mention catchphrases such as ‘orange wine’ or ‘natural wine’ when he talks about his plans. ‘I don't want to make aldehyde wines,’ he underlines seriously with a hoisted eyebrow. Nevertheless, he observes the postmodern natural wine movement with great interest and a great fascination for certain representatives. His first vintage of Hajszan-Neumann is the 2014, which is going to be marketed this spring.”


Wieninger is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. Wieninger is een bijna 100 jaar oud familiebedrijf wat tot 1987 uitsluitend wijn maakte die in de eigen ‘Heurige' werd verkocht. Een ‘Heurige' is een restaurant waar doorgaans eenvoudig, maar vers en smaakvol wordt gekookt en waar de eigen geproduceerde wijnen worden geschonken.

Wijn geschonken in de eigen ‘Heurige' moet niet door de overheid gecontroleerd  en    gecertificeerd worden en mag zo uit de vaten (of flessen) worden getapt. Tijdens de oogst kan hier ook ‘Sturm' gedronken worden, nog gistend druivensap, troebel, fris, en een hoeveelheid alcohol die van moment tot  moment verschilt.

In 1987 werd Fritz Wieninger jr. manager van het bedrijf en heeft het roer omgegooid en zich toegelegd op kwaliteitswijnen. Sinds die tijd heeft het wijngoed zich ontwikkeld tot het beste wijngoed in het wijnbouwgebied Wenen.

Wieninger bezit 25 hectare wijngaarden die zich bevinden op twee hellingen,  namelijk de Bisamberg en de Nussberg. De Bisamberg met de wijngaarden Herrenholz, Jungenberg, Gabrissen, Rothen, Breiten en Wiesthalen.

De bodem hier bevat voornamelijk zand en kalkrijke leem. De Nussberg is voor wijnbouw de beste bekende Weense helling (zie foto hierboven) met voornamelijk verweerde kalksteen in de bodem. In de wijngaard wordt zoveel mogelijk in eendracht met de natuur gewerkt. Zo werd er beslist om geen kunstmest te gebruiken, maar organische mest en er wordt alleen opgetreden met bestrijdingsmiddelen wanneer de oogst op het spel staat.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.