1

Wieninger Chardonnay Select

€ 27,60(Prijs / fles)
€ 24,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Wieninger Chardonnay Select'

Soil: The grapes for the Chardonnay Select 2015 were almost solely from Vienna’s Bisamberg vineyards, though some came from a small single vineyard on the Nussberg. All of the vineyards are between 25 and 40 years old. The soils of the Bisamberg are comprised of light, sandy loess over solid limestone, and the Nussberg features primarily weathered shell limestone, also over solid limestone.

Vineyards and Cellar:
Following careful hand selection of the grapes - along with the meticulous removal of Botrytis-affected grapes – in mid-October, the healthy grapes were de-stemmed and, after three hours of maceration, underwent pneumatic pressing. Fermentation was carried out in wood – 65% in large oak casks and 35% in barriques (of which 25% was new oak). Malolactic fermentation was then carried out and the stirring of the lees (battonage) took place in a 14-day rhythm. After a year of barrel maturation, the wines from the two vineyards were blended together and then bottled.

Tasting Notes: The wine begins its expression in the nose with scents of stone fruits underscored by nougat and a bit of papaya and orange zest. The palate yields a soft and velvety caramel tone, a fine acidity structure; the wine is round, harmonious and elegant – already very approachable. A multi-talented companion for a diverse range of foods. Good ageing potentia

Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)

Oostenrijk(Land)Wenen(Regio)

Wine Advocate, Issue #218, April 30, 2015
“In terms of both quality and quantity, Fritz Wieninger has been Vienna's leading wine producer for years, and his white 2013s as well as the Pinot Noir Selections from 2012 and 2011 ratify his top position impressively. From classic Austrian grape varieties, many of them planted in old field blends and marketed under different vineyard names and the new DAC Wiener Gemischter Satz, Wieninger produces ripe, rich and full-bodied wines full of elegance, liveliness and well-balanced roundness. His Pinots are among the finest in the German-speaking countries and hard to top, at least in Austria, where his white single-vineyard wines such as Nussberg or Preussen are Austrian icon wines.

Even more significant for the long-term future of the family estate, is the purchase of the 20-hectare Demeter-certified Weingut Hajszan-Neumann, which is also located in Vienna and includes a very nice restaurant named ‘Die Winzerei.’ Wieninger leased the restaurant to the former proprietor, restaurateur Stefan Hajszan. With 65 hectares under vines, Fritz ‘the busy bee’ Wieninger is now controlling more than 10% of Vienna's wine-growing region of 612 hectares. All his vineyards are cultivated according to biodynamic regulations. Whereas his ancestral 45-hectare Weingut went biodynamic in 2006, according to Respect regulations the new Hajszan-Neumann estate is certified by Demeter for many years. Under the new label, Vienna's wine pioneer wants to release ‘more experimental wines with longer maceration times and less sulphur,’ he said. Remarkably, he does not mention catchphrases such as ‘orange wine’ or ‘natural wine’ when he talks about his plans. ‘I don't want to make aldehyde wines,’ he underlines seriously with a hoisted eyebrow. Nevertheless, he observes the postmodern natural wine movement with great interest and a great fascination for certain representatives. His first vintage of Hajszan-Neumann is the 2014, which is going to be marketed this spring.”


Wieninger is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. Wieninger is een bijna 100 jaar oud familiebedrijf wat tot 1987 uitsluitend wijn maakte die in de eigen ‘Heurige' werd verkocht. Een ‘Heurige' is een restaurant waar doorgaans eenvoudig, maar vers en smaakvol wordt gekookt en waar de eigen geproduceerde wijnen worden geschonken.

Wijn geschonken in de eigen ‘Heurige' moet niet door de overheid gecontroleerd  en    gecertificeerd worden en mag zo uit de vaten (of flessen) worden getapt. Tijdens de oogst kan hier ook ‘Sturm' gedronken worden, nog gistend druivensap, troebel, fris, en een hoeveelheid alcohol die van moment tot  moment verschilt.

In 1987 werd Fritz Wieninger jr. manager van het bedrijf en heeft het roer omgegooid en zich toegelegd op kwaliteitswijnen. Sinds die tijd heeft het wijngoed zich ontwikkeld tot het beste wijngoed in het wijnbouwgebied Wenen.

Wieninger bezit 25 hectare wijngaarden die zich bevinden op twee hellingen,  namelijk de Bisamberg en de Nussberg. De Bisamberg met de wijngaarden Herrenholz, Jungenberg, Gabrissen, Rothen, Breiten en Wiesthalen.

De bodem hier bevat voornamelijk zand en kalkrijke leem. De Nussberg is voor wijnbouw de beste bekende Weense helling (zie foto hierboven) met voornamelijk verweerde kalksteen in de bodem. In de wijngaard wordt zoveel mogelijk in eendracht met de natuur gewerkt. Zo werd er beslist om geen kunstmest te gebruiken, maar organische mest en er wordt alleen opgetreden met bestrijdingsmiddelen wanneer de oogst op het spel staat.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.