1

Fred Loimer - Extra Brut Reserve

€ 28,17(Prijs / fles)
€ 24,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Extra Brut Reserve'

Vineyard
Sites: Langenlois & Gumpoldskirchen
Elevation: 200 m (Gumpoldskirchen) – 400 m (Langenlois)
Soil composition: loess, gneiss, sediments & limestone gravel
Climate: pannonian, continental
Yield per hectare: 40 – 50 hl / ha
Cultivation method: biological-organic & biological-dynamic

Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20 kg crates beginning of September
Maceration time: no, whole cluster pressing (yield: 50 liter from 100 kg grapes)
Pre-clarifying: sedimentation 36 - 48 hours
fermentation: Spontaneous fermentation in stainless steel tanks at 18-20° C, 2 - 4 weeks
Aging: in stainless steel tanks on fine lees for 6 months

Second fermentation
Bottling: July 14, 2015
Lees aging: 10 months and more
First disgorgement date: May 17, 2016
Dosage: 5,2 g/l
SO2 addition: 20 mg/l after malolactic fermentation - before bottling, 0 mg/l at disgorgement, SO2: 10 mg free/ 30 mg total
Bottle aging: recommended between 6 & 18 months after disgorgement

Wine
Fine Austrian Grower Sekt has been made in Langenlois for decades. Several established masters of the town’s sparkling wine fraternity have lifted and maintained the quality of sparkling wine from the Kamptal. Up until 1998, Sekt was also part of the Loimer portfolio. After a thirsty 17-year long break, we reintroduce traditional method-made sparkling wines. These wines originate in vineyard sites located in Langenlois and Gumpoldskirchen and have been produced according to the biodynamic guidelines of the winegrowers‘ association Respekt. Three sparkling wines have been produced by the “méthode traditionelle” – the classic second fermentation in the bottle – for now and serve to nicely reinforce the importance of Langenlois as the pinnacle of Austrian Grower Sekt production.

Tasting: Fine mousseux showing. The nose is very pure with scent of yellow apples and some grapefruit. Complex layers of brioche in the background, due to the bottle maturation and the 2007 Chardonnay, which was used for the liqeur d’expedition. The vibrant acidity and the fine, stylish fruit character impart this fizz additional elegance. Beautifully mellow with some creaminess, which will benefit from bottle maturation. Dense and persistent finish!
Maturation potential: from disgorgement date up to 2 years
Serving temperature: 8° C
Vegan: yes

Data
Origin: Niederösterreich
Quality grade: Österreichischer Sekt g.U.
Grape variety: 42% Grüner Veltliner | 33% Zweigelt | 25% Pinot Noir
Alcohol: 12% vol
Residual sugar: 4,3 g/l
Acidity: 6,9 g/l
SO2 total: < 30 mg/l
Must weight: 73,1° – 80,9° Oechsle
EAN Code: 9120009727485 | 9120009727508
Available in: 0,75 l | 1,5 l
Control: by Lacon
BIO Status: organic sparkling wine | AT-BIO-402 

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.