1

Anning Pinot Noir - Fred Loimer

€ 35,95(Eenheidsprijs)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Anning Pinot Noir - Fred Loimer'

Score 94 - VINOUS MAGAZINE 

The 2013 Pinot Noir Anning is alive with earth, red fruit and rain-wet oak leaf—aromatic and redolent of Pinot-fruit. The palate is smooth and absolutely fresh; this does not at all feel like a ten-year-old wine. The body is translucent, with a subtle earthy undertone that is the only notion of some evolution. The freshness is pristine, the fruit is red, and the tannins are the finest web. This possesses a beautifully earthy and perfumed finish. Gorgeous. (Bone-dry) Drink 2023—2030 By Anne Krebiehl MW on November 2023


Herkomst
Al meer dan 2.000 jaar worden er wijnstokken geteeld in het klimatologisch gunstige gebied ten zuiden van Wenen. De wijnstokken profiteren van het Pannonische klimaat, met hete zomers en droge herbsten. Constante luchtbeweging zorgt ervoor dat de druiven in de herfst na dauw of regen snel drogen. De relatief zware bodems met een hoog aandeel schelpkalk geven de wijn karakter en diepgang. Het onderliggende verweerde gesteente zorgt voor een goede drainage en opwarming, wat resulteert in volledig rijpe, gezonde druiven.
De Anninger is een 700 meter hoge berg op de meest oostelijke uitlopers van de Alpen. Aan de voet van de Anninger ligt Gumpoldskirchen en de wijngaarden voor deze wijn.

Wijnproductie
Oogst: selectieve handmatige oogst in kratten van 20 kg
Maceratietijd: 100% hele trossen met stelen (hele druiven zonder kneuzing)
Fermentatie: spontane vergisting in gebruikte eiken gistingsvaten van 2.200 liter, bij maximaal 29°C gedurende 2 weken
Rijping: 12 maanden in eiken vaten van 300 liter, 8 maanden in grote eiken vaten

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Gumpoldskirchen(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.