1

Marsannay Rosé Fleur de Pinot - Sylvain Pataille


Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Marsannay Rosé Fleur de Pinot - Sylvain Pataille'

Variëteit: Pinot Noir, Pinot Beurot
Leeftijd wijnstokken: Aangeplant in 1932 (En Blungey), 1934 (Champforeys) en 1949 (Charme Aux Prêtres)
Terroir: Charme Aux Prêtres, kalkbodems; Champforeys, kleigrond; En Blungey, Pinot Beurot
Wijnbouw: Gecertificeerd biologisch, biodynamische methoden
Vinificatie: 40-50% direct geperst, gisting met inheemse gist. Rijping gedurende 24 maanden in demi-muids (1/3 nieuw eiken) en op tanks.

Sylvain heeft minstens twee percelen aan tegenovergestelde uiteinden van de wijngaard. De wijnstokken hier zijn oud, de jongste is geplant in 1949, en bestaan uit Chardonnay, Aligoté en Pinot Noir voor Rosé. Sylvain merkt de karakteristieke reductieve mineraliteit op ondanks de verandering van locatie, druif en ondergrond. Hij vindt deze mineraliteit zo mooi dat het zonde zou zijn om rode wijn te maken op dit terroir.

Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Marsannay(Regio)

Marsannay ligt op de grens van Dijon aan de rand van de Côte de Nuits in het uiterste noorden van Bourgogne. Couchy, Fixin, Brochon, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Nuits-St-Georges met daaronder Vougeot en Vosne-Romanée maken deel uit van de Cotes-de-Nuits.
Sylvain Pataille is een van de rijzende sterren van Bourgogne. De bekende Britse wijnjournalist Jamie Goode heeft hem de "Meester van Marsannay" genoemd en Jancis Robinson MW merkt op dat "zijn duidelijk blauw gelabelde wijnen veel hebben gedaan om dit dorp op de kaart te zetten voor de Bourgogne liefhebbers - hoewel de prijzen nog steeds niet zo hoog zijn als die voor Gevrey Chambertin, die net ten zuiden van hier zijn gemaakt". Dit is een producent die "de moeite waard is om naar te kijken", gaat ze verder.
In 1999 bezat hij slechts 1 hectare wijnstokken, momenteel bezit Pataille 17 hectare in Marsannay; hij produceert twaalf cuvées met eveneens de nadruk op Aligoté, Passetoutgrain en regionale bottelingen van wit, rosé en rood.
In de wijngaard houdt Pataille het zo natuurlijk mogelijk en is een van de weinige producenten in Marsannay die handmatig blijft oogsten. Van wijngaard tot kelder, zijn benadering is zeer terughoudend als het gaat om nieuw hout. Het eindresultaat zijn wijnen die perfect hun regio weerspiegelen, en zoals Jancis Robinson het verwoord, aantonen "dat grote Bourgogne wijnen afkomstig kunnen zijn van een klein adres".
De wijnen van Domaine Sylvain Pataille tonen inderdaad aan dat er prachtige Bourgogne beschikbaar is die de bankrekening niet pluimt. Zijn rode wijnen zijn mollig, mineraal en vettig. Zijn witte zijn even indrukwekkend - prachtig gestructureerd, evenwichtig en fris. Pataille beheerst alle knepen van het vak.

Burgundy Report
First something of an aligoté-a-thon, then great, great wines, one after another. One of the best addresses for 2017s!


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.