1

Marsannay Clos Du Roy - Sylvain Pataille


Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Marsannay Clos Du Roy - Sylvain Pataille'

Grootte : 2,25 ha (5,56 ac)
Cépages : Pinot Noir
Ouderdom wijngaard : Geplant in 1952, 1965, 1978, 2001, 2003-6.
Terroir : gematigde helling naar het oosten en zuidoosten. Kiezelachtige (grèzes litée), licht roodachtige, ijzerrijke grond ("Rabbit Earth"). 270 meter hoogte.
Wijnbouw : Gecertificeerde organische, biodynamische methoden
Vinificatie : 100 % hele clusterpersing, inheemse gistvergisting. Verouderd voor 18 maanden in vat, 5-6 maanden mengen en bezinken in een roestvrijstalen tank, minimale toevoeging van zwavel alleen bij het bottelen.

Roy is de oude Franse spelling van Roi, wat koning betekent.
Deze Clos in Chenôve werd oorspronkelijk "Le Clos des Ducs" genoemd, omdat het in het bezit was van de hertogen van Bourgondië. De wijngaard werd in 1477 omgedoopt tot Clos du Roy, na de nederlaag bij Nancy van de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute, en de daaropvolgende annexatie van zijn land aan het koninkrijk Frankrijk.
Bron: Syndicat d'Appellation Marsannay.
Plaats: Clos du Roy bevindt zich in Chenôve. Het is de meest noordelijke lieu-dit in de Marsannay-aanduiding. De wijngaard ligt op 270 meter hoogte. De helling is matig. Het ligt iets ten zuiden van het oosten.
Geologie: Het bovenste gedeelte van Clos du Roy ligt op een grote afzetting van de lichte, kiezelachtige en kalkrijke grèzes litée. Deze afzetting bevindt zich op de top van een bodem van Witte Ooliet kalksteen aan de bovenkant van de helling, en rode zandmergel aan de onderkant. Het laagste gedeelte van de helling bestaat uit oude alluvium van de oude Ouche rivierbedding.
Bodem: De diepte van de bodem is variabel in de hele wijngaard. De bodem van Clos du Roy is arm, maar zeer rijk aan ijzer en grind.

Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Marsannay(Regio)

Marsannay ligt op de grens van Dijon aan de rand van de Côte de Nuits in het uiterste noorden van Bourgogne. Couchy, Fixin, Brochon, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Nuits-St-Georges met daaronder Vougeot en Vosne-Romanée maken deel uit van de Cotes-de-Nuits.
Sylvain Pataille is een van de rijzende sterren van Bourgogne. De bekende Britse wijnjournalist Jamie Goode heeft hem de "Meester van Marsannay" genoemd en Jancis Robinson MW merkt op dat "zijn duidelijk blauw gelabelde wijnen veel hebben gedaan om dit dorp op de kaart te zetten voor de Bourgogne liefhebbers - hoewel de prijzen nog steeds niet zo hoog zijn als die voor Gevrey Chambertin, die net ten zuiden van hier zijn gemaakt". Dit is een producent die "de moeite waard is om naar te kijken", gaat ze verder.
In 1999 bezat hij slechts 1 hectare wijnstokken, momenteel bezit Pataille 17 hectare in Marsannay; hij produceert twaalf cuvées met eveneens de nadruk op Aligoté, Passetoutgrain en regionale bottelingen van wit, rosé en rood.
In de wijngaard houdt Pataille het zo natuurlijk mogelijk en is een van de weinige producenten in Marsannay die handmatig blijft oogsten. Van wijngaard tot kelder, zijn benadering is zeer terughoudend als het gaat om nieuw hout. Het eindresultaat zijn wijnen die perfect hun regio weerspiegelen, en zoals Jancis Robinson het verwoord, aantonen "dat grote Bourgogne wijnen afkomstig kunnen zijn van een klein adres".
De wijnen van Domaine Sylvain Pataille tonen inderdaad aan dat er prachtige Bourgogne beschikbaar is die de bankrekening niet pluimt. Zijn rode wijnen zijn mollig, mineraal en vettig. Zijn witte zijn even indrukwekkend - prachtig gestructureerd, evenwichtig en fris. Pataille beheerst alle knepen van het vak.

Burgundy Report
First something of an aligoté-a-thon, then great, great wines, one after another. One of the best addresses for 2017s!


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.