1

Aligoté Clos Du Roy - Sylvain Pataille


Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Aligoté Clos Du Roy - Sylvain Pataille'

Grootte: 0,18 ha (0,44 ac)
Variëteit: Aligoté Doré
Leeftijd wijnstokken: Aangeplant van 1932 tot 1935
Terroir: Matige helling op het oosten tot zuidoosten. Grindachtige, licht roodachtige, ijzerrijke bodem ('konijnenaarde'). Hoogte 270 meter.
Wijnbouw: Biologisch (gecertificeerd), biodynamische methoden
Vinificatie: Verticale persing, gisting met inheemse gist. Rijping gedurende 24 maanden in oudere 350L vaten, lage zwaveltoevoegingen alleen bij het bottelen.

Etymologie: Roy is de oude Franse spelling van Roi, wat koning betekent.
Deze Clos in Chenôve heette oorspronkelijk 'Le Clos des Ducs', omdat het eigendom was van de hertogen van Bourgondië. De wijngaard werd omgedoopt tot Clos du Roy in 1477, na de nederlaag bij Nancy van de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute, en de daaropvolgende inlijving van zijn land bij het koninkrijk Frankrijk. Bron: Syndicat d'Appellation Marsannay.
Locatie: Clos du Roy ligt in Chenôve. Het is de meest noordelijke lieu-dit in de Marsannay appellatie. De wijngaard ligt op 270 meter hoogte. De helling is matig. De wijngaard ligt iets ten zuiden van het oosten.
Geologie: Het bovenste gedeelte van Clos du Roy ligt op een grote afzetting van lichte, kiezelachtige en kalkrijke grèzes litée. Deze afzetting ligt bovenop een bedding van witte oolietkalksteen aan de bovenkant van de helling en rode zandige mergel aan de onderkant. Het laagste deel van de helling bestaat uit oud alluvium van de oude rivierbedding van de Ouche.
Bodem: De bodemdiepte varieert doorheen de wijngaard. De bodem van Clos du Roy is arm, maar zeer rijk aan ijzer en kiezelachtig.

Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Aligoté(Regio)

Marsannay ligt op de grens van Dijon aan de rand van de Côte de Nuits in het uiterste noorden van Bourgogne. Couchy, Fixin, Brochon, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Nuits-St-Georges met daaronder Vougeot en Vosne-Romanée maken deel uit van de Cotes-de-Nuits.
Sylvain Pataille is een van de rijzende sterren van Bourgogne. De bekende Britse wijnjournalist Jamie Goode heeft hem de "Meester van Marsannay" genoemd en Jancis Robinson MW merkt op dat "zijn duidelijk blauw gelabelde wijnen veel hebben gedaan om dit dorp op de kaart te zetten voor de Bourgogne liefhebbers - hoewel de prijzen nog steeds niet zo hoog zijn als die voor Gevrey Chambertin, die net ten zuiden van hier zijn gemaakt". Dit is een producent die "de moeite waard is om naar te kijken", gaat ze verder.
In 1999 bezat hij slechts 1 hectare wijnstokken, momenteel bezit Pataille 17 hectare in Marsannay; hij produceert twaalf cuvées met eveneens de nadruk op Aligoté, Passetoutgrain en regionale bottelingen van wit, rosé en rood.
In de wijngaard houdt Pataille het zo natuurlijk mogelijk en is een van de weinige producenten in Marsannay die handmatig blijft oogsten. Van wijngaard tot kelder, zijn benadering is zeer terughoudend als het gaat om nieuw hout. Het eindresultaat zijn wijnen die perfect hun regio weerspiegelen, en zoals Jancis Robinson het verwoord, aantonen "dat grote Bourgogne wijnen afkomstig kunnen zijn van een klein adres".
De wijnen van Domaine Sylvain Pataille tonen inderdaad aan dat er prachtige Bourgogne beschikbaar is die de bankrekening niet pluimt. Zijn rode wijnen zijn mollig, mineraal en vettig. Zijn witte zijn even indrukwekkend - prachtig gestructureerd, evenwichtig en fris. Pataille beheerst alle knepen van het vak.

Burgundy Report
First something of an aligoté-a-thon, then great, great wines, one after another. One of the best addresses for 2017s!


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.