1

NATURAL Zweigelt - Hajszan Neumann

€ 25,87(Eenheidsprijs)
€ 22,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'NATURAL Zweigelt - Hajszan Neumann'

— Kwaliteitsniveau: Natuurlijke wijn
— Productie: biodynamisch, veganistisch
— Kelderstijl: betonnen ei, gemacereerd

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van twee bijzonder oude wijngaarden in de Ried Weisleiten in de Nüssberg in Wenen. Een vrij zware en in sommige gebieden zeer ijzerrijke grond onderscheidt deze wijngaarden, die aldus een zeer donkervruchtig Zweigelt-type weergeven.

We hadden het idee om een alternatieve stijl te maken van Zweigelt van oude wijnstokken op de Nussberg.Die gebaseerd is op biologische-dynamische richlijnen. Druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd en vervolgens gemacereerd, 9 weken op de schil. De wijn wordt niet in hout, maar in betonnen eieren bewaard 'die net zo goed kunnen ademen als houten vaten. Na ongeveer 6 maanden opslag is de wijn samengesteld en wordt zonder zwavel getotteld in September. De wijn is niet gefilterd en er worden geen klaringsmiddelen aan toegevoegd.

Wijnbeschrijving 

In de neus intens donker bessenfruit van zwarte kersen en pruimen, met wat kruidige kruiden.
In de mond fijne, levendige tanninestructuur en frisse zuren met een fruitige koele afdronk. Geweldige metgezel, bvb. stoofschotels.


ANALYTICS 13,0 vol.-%, 5,2 g/l zuurgraad, 1,7 g/l restsuiker


Hajszan Neumann - Wenen (Natural)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Hajszan Neumann - Wenen (Natural)

Oostenrijk(Land)Wenen(Regio)

NATURAL WINES
Deze levendige wijnen, afkomstig van de koelere wijngaarden van Weens beroemdste wijngaardlocatie, de Nussberg, hebben subtiele hoekjes en kantjes. En dat is maar goed ook, want Hajszan Neumann staat voor natuurlijke, authentieke wijnen. Elke wijn heeft een karakteristieke ziel, die zich ontwikkelt vanuit de natuurlijke smaken van de druiven en het terroir. Dit alles komt tot stand dankzij de biodynamische teelt. Zacht en reductief werken in de wijnkelder in combinatie met onze biodynamische aanpak en het handwerk in de wijngaarden hebben ons ook naar oude wijnbereidingsmethoden geleid. Deze natuurlijke wijnen presenteren zich als stabiel, intens en expressief met gul fruit. Natuurlijke wijn wordt zeer lang op de schil vergist en wordt niet gevinifieerd of gefilterd.

Midden op de zuidkant van de Nussberg, tussen de wijngaarden van Ulm en Rosengartl, ligt de Gollin. Deze wijngaard heeft sinds 2017 de status van Erste Lage (Premier cru). Het terroir bestaat hier uit verweerde schelpkalksteen met een hoog kalk- en gemiddeld kleigehalte en lagen flysch met kwarts. Deze 50 jaar oude wijngaard baart een prentenboek Weissburgunder, veredeld met een groot houten vat.

De Haarlocke wijngaard - Nussberg

De Ried Haarlocke ligt op een hoog plateau op de Nussberg, naast de Kahlenbergerstrasse (weg). De bodem bestaat hier uit flysch met veel kwartsinsluitsels, een hoog kleigehalte en een extreem hoog kalkgehalte. Deze 40 jaar oude wijngaard produceert onze beste Grüner Veltliner.

De Steinberg wijngaard - Grinzing

In het westen, op de heuvel naast de Nussberg - het bovenste deel van Grinzing - ligt de Steinberg-wijngaard. Iets hoger en op het zuiden gelegen, heeft het terroir hier kleinere hoeveelheden zeekalk, maar veel alpine primair gesteente met geconcentreerde kwartsinsluitsels. Onze favoriete Riesling komt van deze bijzonder minerale bodem.

Wijngaard Weisleiten - Nussberg

De Weisleiten wijngaard omvat de hele achterkant van de Nussberg site, de kant die naar het noordoosten helt. Oorspronkelijk werd deze wijngaard als ondermaats beschouwd, maar door de verschuiving van het klimaat wint hij enorm aan betekenis. Het terroir is hier hetzelfde als aan de zuidkant van de Nussberg - flysch met schelpkalk - maar de rijping van de druiven is twee weken vertraagd, en een latere oogst met meer frisheid en zuurgraad is mogelijk ondanks de steeds warmer wordende zomers. Wij houden van de Gemischter Satz hier, en ook van de Grüner Veltliner en Zweigelt.

ZEE TERRAS
De Nussberg is een maritiem terras dat miljoenen jaren geleden door bewegingen van de zee werd gevormd. De bodem bevat uitgebreide kalkafzettingen van het oude zeeleven. De vorm van de Nussberg is het resultaat van herhaalde breuken op de top van de berg en de effecten van eb en vloed. Het massieve gesteente ligt tussen één en drie meter diep. In de ondoordringbare lagen van de lager gelegen wijngaarden bevinden zich periodiek mergel- en kleisedimenten, waardoor water kan worden opgeslagen dat de wijnstokken in droge perioden van water voorziet.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.