1

NATURAL Traminer - Hajszan Neumann

€ 40,82(Eenheidsprijs)
€ 35,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'NATURAL Traminer - Hajszan Neumann'

- Kwaliteitsniveau: Natuurwijn
- Productie: biodynamisch, veganistisch
- Kelderstijl: Amfora, maisgisting

De druiven voor deze wijn komen van een wijngaard in de Obere Schoß op de Weense Nussberg. De bodem bestaat voornamelijk uit kalkrijke schelpkalk die verweert met kalksteen in de ondergrond met een gemiddeld kleigehalte.

Deze wijn bestaat uit 50% rode en 50% gele Traminer. De druiven werden met de hand geoost en geselecteerd, vervolgens gekneusd en afgevuld in amfora's waar de gisting plaatvond op de schillen. Zonder gistpreparaten. Na de gisting werden de amforen gevuld en zo bleef de wijn 5 maanden liggen. In maart werd de wijn voorzichtig van de schillen gescheiden en niet geperst maar overgebracht naar een roestvrij stalen tank om nog eens 6 weken te rijpen. Na 4 maanden in de fles wordt de wijn op de markt gebracht. De wijn is niet gefilterd en niet veranderd door klaringsmiddelen. Daarom is het veganistisch en volledig ongebehandeld volgens de ideeën van Rudolf Steiner.

Wijnbeschrijving

Diep kruidig en intens bijna geparfumeerd in de neus. Bloemig, van rozen, bijenwas, wat fruitsalade met een verleidelijke geur. Strak in de mond, aanwezige tannines, delicate aroma's van rijpe appel en nougat, droge afdronk, goede mineraliteit. De wijn is opzettelijk troebel gebotteld om de reducerende kracht van de gist te laten werken. Voor het openen de fles voorzichtig draaien om de fijne droesem te verdelen.

ANALYTISCH 13,5 vol.-%, 5,5 g/l zuurgraad, 1,5 g/l restsuiker

Hajszan Neumann - Wenen (Natural)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Hajszan Neumann - Wenen (Natural)

Oostenrijk(Land)Wenen(Regio)

NATURAL WINES
Deze levendige wijnen, afkomstig van de koelere wijngaarden van Weens beroemdste wijngaardlocatie, de Nussberg, hebben subtiele hoekjes en kantjes. En dat is maar goed ook, want Hajszan Neumann staat voor natuurlijke, authentieke wijnen. Elke wijn heeft een karakteristieke ziel, die zich ontwikkelt vanuit de natuurlijke smaken van de druiven en het terroir. Dit alles komt tot stand dankzij de biodynamische teelt. Zacht en reductief werken in de wijnkelder in combinatie met onze biodynamische aanpak en het handwerk in de wijngaarden hebben ons ook naar oude wijnbereidingsmethoden geleid. Deze natuurlijke wijnen presenteren zich als stabiel, intens en expressief met gul fruit. Natuurlijke wijn wordt zeer lang op de schil vergist en wordt niet gevinifieerd of gefilterd.

Midden op de zuidkant van de Nussberg, tussen de wijngaarden van Ulm en Rosengartl, ligt de Gollin. Deze wijngaard heeft sinds 2017 de status van Erste Lage (Premier cru). Het terroir bestaat hier uit verweerde schelpkalksteen met een hoog kalk- en gemiddeld kleigehalte en lagen flysch met kwarts. Deze 50 jaar oude wijngaard baart een prentenboek Weissburgunder, veredeld met een groot houten vat.

De Haarlocke wijngaard - Nussberg

De Ried Haarlocke ligt op een hoog plateau op de Nussberg, naast de Kahlenbergerstrasse (weg). De bodem bestaat hier uit flysch met veel kwartsinsluitsels, een hoog kleigehalte en een extreem hoog kalkgehalte. Deze 40 jaar oude wijngaard produceert onze beste Grüner Veltliner.

De Steinberg wijngaard - Grinzing

In het westen, op de heuvel naast de Nussberg - het bovenste deel van Grinzing - ligt de Steinberg-wijngaard. Iets hoger en op het zuiden gelegen, heeft het terroir hier kleinere hoeveelheden zeekalk, maar veel alpine primair gesteente met geconcentreerde kwartsinsluitsels. Onze favoriete Riesling komt van deze bijzonder minerale bodem.

Wijngaard Weisleiten - Nussberg

De Weisleiten wijngaard omvat de hele achterkant van de Nussberg site, de kant die naar het noordoosten helt. Oorspronkelijk werd deze wijngaard als ondermaats beschouwd, maar door de verschuiving van het klimaat wint hij enorm aan betekenis. Het terroir is hier hetzelfde als aan de zuidkant van de Nussberg - flysch met schelpkalk - maar de rijping van de druiven is twee weken vertraagd, en een latere oogst met meer frisheid en zuurgraad is mogelijk ondanks de steeds warmer wordende zomers. Wij houden van de Gemischter Satz hier, en ook van de Grüner Veltliner en Zweigelt.

ZEE TERRAS
De Nussberg is een maritiem terras dat miljoenen jaren geleden door bewegingen van de zee werd gevormd. De bodem bevat uitgebreide kalkafzettingen van het oude zeeleven. De vorm van de Nussberg is het resultaat van herhaalde breuken op de top van de berg en de effecten van eb en vloed. Het massieve gesteente ligt tussen één en drie meter diep. In de ondoordringbare lagen van de lager gelegen wijngaarden bevinden zich periodiek mergel- en kleisedimenten, waardoor water kan worden opgeslagen dat de wijnstokken in droge perioden van water voorziet.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.