1

Fred Loimer - Gruner Veltliner Langenloiser

€ 20,12(Prijs / fles)
€ 17,50(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2022
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
Kelderresten9
DruifsoortGruner Veltliner
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Gruner Veltliner Langenloiser'

Oorsprong
Het samenspel van klimaat en bodem in het Donaugebied vormt de basis voor het karakter van onze wijnen. Uitlopers van het Pannonische, continentale klimaat brengen hete, droge dagen naar het gebied. Koele luchtstromen van het hogere Waldviertel mengen en "kruiden" de lucht, die temperaturen tot 38 ° C kan bereiken. De bodems zijn net zo uniek en ideaal voor wijnbouw: aan de ene kant vindt u Gföhler gneis, het primaire gesteente, en bruine aarde is erboven opgeslagen. Soms zit er ook een laagje kalk tussen. Aan de andere kant is er löss, vliegend stof uit de ijstijd, dat zich heeft verdicht tot vruchtbare grond. En tot slot de klei- en grindgronden.

Vinificatieoogst: selectieve handpluk in dozen van 20 kg begin tot half oktober 2022
Maceratietijd: hele tros persen, gedeeltelijke maceratietijd
Fermentatie: spontane gisting, 70% stalen tank & 30% groot hout (2.500 l eiken), 2-4 weken, 20° tot 22°C
Expansie: in stalen tanks op de fijne droesem gedurende 5 maanden
Bottelen: april 2023


Beschrijving van de wijn:  
goudgeel, gedroogd fruit, citroenverbena, een vleugje natte steen en vuursteen. Stofrijk smelten, appel- en citroengelei, gedroogde ananasstukjes, romige extractzoetheid met uitgebalanceerde zuurgraad, minerale structuur, kalm en vol met een zijdeachtige textuur, lange fijne zoute afdronk, veelbelovend potentieel. (geproefd door wijnwetenschapper Johannes Fiala)

Voedingsaanbeveling
Kip en varkensvlees, vooral gebakken koteletten

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Alcohol

12,5%

Organisch

Biologische wijn, AT-BIO-402

Kleur

Wit

Oorsprong

Langenlois

Wijnoogst

2022

Kwaliteit

Kamptal DAC

Variëteit

Grüner Veltliner

Restsuiker

droog

Drinkadvies

10-12°

Drinkrijpheid

2024-2035

   
Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.