1

Marsannay Chardonnay - Sylvain Pataille

€ 38,53(Prijs / fles)
€ 33,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Marsannay Chardonnay - Sylvain Pataille'

Grootte : 0.17 ha (0.42 ac)
Cépages : Chardonnay, Chardonnay Rose
Ouderdom wijngaard : Angeplant in 1949, 1951, 1989, 2009, and 2012
Terroir : Mix van 5 verschillende Marsannay percelen inclusief Blungeys en Clos du Roy
Wijnbouw : Gecertificeerd biologisch
Vinificatie :Zachte persing, inheemse gistvergisting. Rijpte 18 maanden in vat (1/3 nieuw), zwavelarme toevoegingen alleen bij het bottelen.

Longeroies is een combinatie van de woorden longe die "lang en smal" betekent. Roie betekent "groef", een lange smalle sleuf die door een ploeg in de grond wordt gemaakt.
Plaats: Les Longeroies is een zeer grote wijngaard die zich uitstrekt over een kilometer van noord naar zuid. Het is verdeeld in drie percelen: Dessus des Longeroies, Bas des Longeroies, en En Montchenevoy. De drie percelen zijn in totaal 36 hectare groot. Sylvain's Longeroies is gelegen in Bas des Longeroies (18,5 ha of 46 ac), dat wordt beschouwd als het beste deel van de wijngaard voor rode wijn. De wijngaard ligt op 275 meter hoogte. De helling is matig. Het ligt op het zuidoosten.
Geologie: Het noordelijke deel van Marsannay rust op een groot rotsblok dat letterlijk "neergehaald" is, wat betekent dat de helling bestaat uit jongere rotsen die meestal helemaal bovenin de helling te vinden zijn. Deze rotsen omvatten de Witte Ooliet op de top van de wijngaard en de harde, roze Prémeaux-kalksteen. Comblanchien kalksteen bevindt zich net boven de wijngaard en is opgenomen in de helling die eronder ligt. De middelste en onderste delen van Bas Longeroies bevatten ook zanderige mergel en oude alluvium uit de oude Ouche rivierbedding (Het loopt nu verder naar het oosten).
Bodem: De bodem is dunner aan de bovenkant (30-40 cm) en dieper aan de onderkant van de helling (70-80 cm). In het algemeen is de bodem van Bas Longeroies grindig, en licht rood-oranje om te bruinen. De bodems bevatten hier een mengeling van vele verschillende soorten kalksteen afkomstig van vele verschillende plaatsen. Het westelijke gedeelte van de wijngaard wordt gedomineerd door de kalksteen die op de helling is gevonden en vanuit de combe naar het zuidwesten, terwijl het oostelijke gedeelte van de wijngaard onderaan de helling wordt gedomineerd door het oude alluvium van de Ouche rivier. Het perceel van Sylvain loopt van de bodem tot de top van Bas des Longeroies en omvat beide bodemsoorten.

Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Marsannay(Regio)

Marsannay ligt op de grens van Dijon aan de rand van de Côte de Nuits in het uiterste noorden van Bourgogne. Couchy, Fixin, Brochon, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Nuits-St-Georges met daaronder Vougeot en Vosne-Romanée maken deel uit van de Cotes-de-Nuits.
Sylvain Pataille is een van de rijzende sterren van Bourgogne. De bekende Britse wijnjournalist Jamie Goode heeft hem de "Meester van Marsannay" genoemd en Jancis Robinson MW merkt op dat "zijn duidelijk blauw gelabelde wijnen veel hebben gedaan om dit dorp op de kaart te zetten voor de Bourgogne liefhebbers - hoewel de prijzen nog steeds niet zo hoog zijn als die voor Gevrey Chambertin, die net ten zuiden van hier zijn gemaakt". Dit is een producent die "de moeite waard is om naar te kijken", gaat ze verder.
In 1999 bezat hij slechts 1 hectare wijnstokken, momenteel bezit Pataille 17 hectare in Marsannay; hij produceert twaalf cuvées met eveneens de nadruk op Aligoté, Passetoutgrain en regionale bottelingen van wit, rosé en rood.
In de wijngaard houdt Pataille het zo natuurlijk mogelijk en is een van de weinige producenten in Marsannay die handmatig blijft oogsten. Van wijngaard tot kelder, zijn benadering is zeer terughoudend als het gaat om nieuw hout. Het eindresultaat zijn wijnen die perfect hun regio weerspiegelen, en zoals Jancis Robinson het verwoord, aantonen "dat grote Bourgogne wijnen afkomstig kunnen zijn van een klein adres".
De wijnen van Domaine Sylvain Pataille tonen inderdaad aan dat er prachtige Bourgogne beschikbaar is die de bankrekening niet pluimt. Zijn rode wijnen zijn mollig, mineraal en vettig. Zijn witte zijn even indrukwekkend - prachtig gestructureerd, evenwichtig en fris. Pataille beheerst alle knepen van het vak.

Burgundy Report
First something of an aligoté-a-thon, then great, great wines, one after another. One of the best addresses for 2017s!


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.