1

Fred Loimer - Gumpoldskirchner

€ 19,80(Prijs / fles)
€ 17,22(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2015
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
Kelderresten11
DruifsoortMoreto, Rötgipfler, Zierfandler
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Gumpoldskirchner'

Vineyard
Origin: Lower Austria
Designation: Quality wine
Grape variety: 75% Zierfandler · 25% Rotgipfler
Soil composition: lime gravel, very calcareous
Climate: pannonian
Training method: Guyot
Age of vines: 30 - 55 years
Density of plants: 4.000 vines / ha
Yield per hectar: 25 hl / ha
Cultivation method: biological-dynamic according to respekt-BIODYN

Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20 kg crates beginning of October
Maceration time: 12 hours
Fermentation: spontaneous fermentation in big used oak barrels, by 22° for 4 week
Aging: in big used oak barrels for 12 months on full lees and 6 months on fine lees
Botteling: March 2017

Wine
Vintage: Wine, that convinces - the vintage 2016
The weather in 2016 kept us under stress for a long time and it remained suspenseful until the end. Due to the mild winter, the vegetation started very early, which led to a bud break as early as middle of April. In the last week of April, however, there was a cold air burst with late frost. The result was a severe frost damage in Langenlois and Gumpoldskirchen. The late spring and the summer months were characterized by a sultry climate with a lot of rainfall and few heat periods. Biologically working winemakers were therefore extremely eager to achieve a proper canopy management. The unusually warm, sunny and dry September finally led to a satisfying finish with excellent maturity of the grapes. The cooler nights at the end of the month induced an optimal development of the aroma. Due to the mild weather, there was no pressure during harvest.
The result were grapes with perfect maturity and nutrient supply. The work in the cellar ran smoothly. Healthy grapes with moderate sugar content produced clear, medium-bodied wines with beautiful varietal and regional typicity.

Tasting: The nose shows ripe apple notes, a „winey“ character with a slightly smoky component in the background. On the palate this cuvee of indigenous varieties Zierfandler & Rotgipfler is showing full-bodied with good length! The beautiful balance between fruit, acidity and savouriness makes it a superb table wine which is now already drinkable. That’s the way how Gumpoldskirchner wine tradition is fun to enjoy!

Maturation potential: 2017 - 2021
Food recommendation: dumplings in mushroom sauce, roasted chicken, cooked veal
Serving temperature: 12° - 14°C
Decant: no
Vegan: yes

Data
Alcohol: 12,5%
Residual sugar: 1,7 g/l
Acidity: 4,8 g/l
Must weight: 96,9° Oechsle
EAN Code: 9120009721780
Available in: 0,75 l
Control: by Lacon
BIO Status: wine made with organic Grapes | AT-BIO-402 

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.