1

Fred Loimer - Riesling Steinmassl Erste Lage

€ 44,85(Prijs / fles)
€ 37,37/ fles(Prijs 5+1)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2019
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
Kelderresten2
DruifsoortRiesling
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Riesling Steinmassl Erste Lage'

Herkomst
Het samenspel van klimaat en bodem in het Donaubekken vormt de basis voor het karakter van onze wijnen. De uitlopers van het Pannonische en continentale klimaat brengen warme en droge dagen in de regio. De bodems zijn uniek en ideaal voor de wijnbouw: aan de ene kant vindt u Gföhler gneis, het primaire gesteente, en bruine aarde op de top. Soms zit er ook een kalksteenlaag tussen. Aan de andere kant is er löss, vliegend stof uit de ijstijd, dat zich heeft verdicht tot vruchtbare grond. En tenslotte de leem- en grindgronden.£

Steinmassell
Ligt op 300 m zeeniveau tegen het zuid-zuidoosten tot 200 m zeeniveau en toont een brede schouder tegen het zuidwesten. Paragneiss en mica leisteen naast donkere amfibolieten en lichte granietgneisses vormen het kristallijne brongesteente. Diepe verwering zorgt voor een verschillende dikte, in sommige terreinposities tot 1 m sterke rotsbruine grond, die wordt afgewisseld met veel stenen die soms wat kalksteen bevat, ondanks het feit dat het basismateriaal silicaat is. De losse rots heeft echter ook voordelen: Het is een uitstekende warmteaccumulator en blijft ook na zonsondergang zijn warmtestralingseffect behouden.

Vinificatie
Oogst: selectieve handpluk in kratten van 20 kg, begin tot half oktober 2015.
maceratietijd: 12 tot 24 uur
Gisting: spontane gisting, 50% in stalen tanks en 50% in houten vaten, 4 - 6 weken bij max. 22°C.
Rijping: 6 maanden op volle gist & 4 maanden op fijne gist in stalen tanks. 
Botteling: augustus 2016 

Wijnbeschrijving
Briljant goudgeel. Fijne stalen neus, verse noten van steenfruit. Laat het typische fijne, fruitige, openhartige karakter van een Steinmassl zien. Opent met luchtcontact, rijpe zuren, levendige vruchten in de mond, krachtig en tegelijkertijd evenwichtig met lange afdronk. De rijpe wijnoogst heeft voldoende structuur om erkend en gewaardeerd te worden als een grote Riesling van het huis.

Voedingsadvies: forelblauw, Aziatische keuken

Pers :
95 Wine Enthusiast
94 Robert Parker/Wine Advocate
94 A la Carte
94 A la Carte Riesling Grand Cru
94 Falstaff
91-92 Vinous
91 Decanter
18 Gault Millau
4 Sterne Vinaria
94 wein.pur
95 Falstaff DAC Cup

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.