1

Fred Loimer - Riesling Steinmassl Erste Lage

€ 44,85(Prijs / fles)
€ 39,00(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2021
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
DruifsoortRiesling
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Riesling Steinmassl Erste Lage'

Herkomst
Het samenspel van klimaat en bodem in het Donaubekken vormt de basis voor het karakter van onze wijnen. De uitlopers van het Pannonische en continentale klimaat brengen warme en droge dagen in de regio. De bodems zijn uniek en ideaal voor de wijnbouw: aan de ene kant vindt u Gföhler gneis, het primaire gesteente, en bruine aarde op de top. Soms zit er ook een kalksteenlaag tussen. Aan de andere kant is er löss, vliegend stof uit de ijstijd, dat zich heeft verdicht tot vruchtbare grond. En tenslotte de leem- en grindgronden.

Steinmassell
De bergkam loopt van 340 m boven zeeniveau in zuid-zuidoostelijke richting tot 240 m boven zeeniveau en vertoont een brede schouder naar het zuidwesten. Paragneiss en mica-schist, samen met donkere amfibolieten en lichte granietgneissen, vormen overal het kristallijne brongesteente. Relatief sterke verwering resulteert in gesteentebruine aardebodems van verschillende dikte, tot 1 m dik in sommige terreinposities, die worden afgewisseld met veel stenen en soms wat kalksteengehalte vertonen ondanks silicaatuitgangsmateriaal.


Vinificatie

Oogst: selectieve oogst met de hand in dozen van 20 kg op 24.9., 30.9., 2.10.,13.10.2021
Maceratietijd: 12 tot 24 uur
Gisting: Spontane gisting, 50% stalen tank & 50% in houten vaten, 4-6 weken bij max. 22°C
Rijping: in eikenhouten vaten, 11 maanden vol droesem na aftrek in september 2022 voor nog eens 8 maanden op de fijne droesem
Bottelen: 19.04.2023, ongefilterd


Wijnbeschrijving
Olieachtig goudgeel, fruitig boeket, precieze rijpe abrikozen, een idee van wilde aardbeien, sinaasappelschil, verse bananen; Klokheldere tonen van steenfruit in de mond, een vleugje citroenverbena, delicate extractzoetheid met vitale zuurgraad ruggengraat, substantieel smelten, gladde textuur, kalm en waardig, sappig drinkgenot, heerlijk gevarieerd. (geproefd door wijnacademicus Johannes Fiala)

Voedingsadvies: Aziatische keuken

Alcohol
12,5%

Organisch
Biologische wijn, AT-BIO-402

Kleur
Wit

Oorsprong
Kanton Langenlois

Tevreden
0.75, 1.5, 3.00

Wijnoogst
2021

Kwaliteit
Kamptal DAC

Variëteit
Riesling

Restsuiker
droog

Drinkadvies
12-14°

Volwassenheid om te drinken
2023-2042

Luik
Natuurlijke kurk

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.