1

Fred Loimer - Pinot Noir Langenlois

€ 21,60(Prijs / fles)
€ 18,78(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2016
RegioKamptal
TypeRode wijn
Volume0.75 L
DruifsoortPinot Noir
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Pinot Noir Langenlois'

Pinot Noir
2014 Lower Austria
Vineyard
Origin: Lower Austria
Designation: Quality Wine
Vineyards: Gumpoldskirchen & Langenlois
Grape variety: Pinot Noir
Soil composition: Loess in Langenlois, clay, gravel (calcareous soil) in Gumpoldskirchen
Climate: pannonian, continental
Training method: Guyot
Age of vines: 10 - 30 years
Density of plants: 5.000 vines / ha
Yield per hectar: 35 hl / ha
Cultivation method: biological-dynamic, according to „respekt BIODYN“
Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20 kg crates middle of September
Maceration time: 3 weeks
Fermentation: Spontaneous, in wooden fermentation vats at 30° / 3 weeks
Aging: 12 months in small 300 lt. oak casks & 6 months in 2.500 lt. used oak barrels, before bottling 1 month in stainless steel tanks
Botteling: no fining, unfiltered, with only a small amount of sulphur.
Wine
Vintage 2014 : We deserve it!
After a considerably difficult vintage which stipulated a high selection effort, this year we can go all the way. The wounds, caused by a terrific hail during the night of 6th may, which destroyed the aequivalent of 10 ha of our vineyards in Gobelsburg, are healed. Therefor it was a real pleasure to harvest the absolutely healthy and ripe grapes. This year is ideal to implement several ideas. Fermentation on the skins of Gemischter Satz, Traminer, Pinot Gris and Gruner Veltliner. Maceration carbonique of Riesling, Gruner, Sauvignon Blanc, Muscat and further, after a long period of reconsideration we decided to ferment Gruner grapes in Quevris. Although the fermentation of Gruner grapes in Quevris has no tradition in Austria, we couldn’t resist to have it a try! Tasting: Intense aroma of raspberries with a light floral touch. Very expressive and welcoming. On the palate, this Pinot is very charming with ripe, perfectly integrated tannins and harmonious acidity, beautiful density and fruitiness. The body is quite full for a pinot, but still light-footed. Also in the finish very balanced and juicy. A wine which manages the balancing act between complexity and easy drinking pleasure in an immaculate style!
Food recommendation: deer ragout, Coq au vin
Serving temperature: 14° - 16°C
Decant: yes

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.