Blaufrankisch - Moritz Ott
Specificaties
Wijnhuis | Weingut Bernhard Ott - Wagram (bio) |
Wijnjaar | 2023 |
soort | Wagram |
Type | Rode wijn - Légèrement sulfité |
Volume | 0.75 L |
Druifsoort | Blaufrankisch |
Wijnbouw | Biowijn |
Productinformatie
Bijkomende informatie over 'Blaufrankisch - Moritz Ott'
Wagram staat niet bekend als een bolwerk van rode wijn. Slechts zo’n twaalf procent van het wijngaardareaal is beplant met Zweigelt; andere rode druivenrassen halen elk hooguit één procent, vaak nog net iets daaronder. Blaufränkisch staat zelfs pas op de 31e plaats in de ranglijst van druivenrassen in de regio. Alleen enkele exotische variëteiten, zoals Goldburger, Blauer Wildbacher en Zierfandler, komen daar nog achteraan – en dan gaat het slechts om een paar stokken.
Toch presenteert wijngoed Bernhard Ott nu een Blaufränkisch. En dat is opmerkelijk. “Ik denk niet dat we hier in meer dan dertig jaar een rode wijn hebben gehad,” grijnst Moritz Ott, zoon van Bernhard en inmiddels de vijfde generatie die het domein leidt. Geïnspireerd door zijn buitenlandse stages, gedreven door de wens om iets nieuws te creëren en met een duidelijk idee van hoe die wijn eruit en vooral hoe hij moest smaken, ging Moritz aan de slag.
Het resultaat is er: gebotteld, geëtiketteerd en sinds enkele weken verkrijgbaar. Blaufränkisch 2023. Chapeau. Kristalhelder fruit en krachtige kruiden. Een koele, compacte wijn met fijne zuren en karakteristieke tannines. Een wijn die niet verveelt, zeker gekoeld. Een wijn gevormd door oeroude rotsen, met aanzienlijk potentieel. De druiven komen uit de Wolfsgruben-wijngaard, een van de hoogstgelegen wijngaarden van de regio, behorend tot de gemeente Engabrunn – en daarmee technisch gezien tot het Kamptal. Op een heldere dag zie je de Heiligenstein liggen. Ten oosten van de wijngaard rijst een dichtbeboste heuvel op, die ’s nachts koelte brengt en zo bijdraagt aan perfecte rijping en aromaontwikkeling.
In de kelder blijft het eenvoudig. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en gebeurt er nauwelijks iets. De bessen blijven zes dagen op de schil, zonder persen, zonder pompen, zonder filteren. De most fermenteert vervolgens in grote houten vaten van Stockinger. En dat werkt verrassend goed. “Veel verse, knapperige bessen, zure kersen, pruimen, viooltjes, fleur de sel en minstens twee sneetjes van oma’s kersentaart. Een Blaufränkisch met structuur, een fijne rand en een verfrissende zuurgraad. Fantastisch
Het verhaal
Maak kennis met het wijnhuis Weingut Bernhard Ott - Wagram (bio)
Als een trouwe, makke hond die in een hoek ligt, zo omschreef Bernhard de status van de Gruner Veltliner toen hij in 1991 het bedrijf van zijn ouders overnam. Toch is hij er met verve in geslaagd om succesvolle wijnen te maken van de Gruner Veltliner.
Bernhard vertelt ons waarom Gruner Veltliner het zo goed doet :
Wat maakt een wijn verrukkelijk en karakteristiek ? Dat zijn drie factoren: het bewaar- en ontwikkelingspotentieel, de culinaire inzetbaarheid en de herkenbaarheid van het ras in het glas. De Gruner Veltliner voldoet aan deze factoren; top Veltliners kunnen 50 jaar oud worden, het zijn geniale begeleiders van de meest veelzijdige gerechten. Bovendien is het ras onlosmakelijk verbonden met Feuersbrunn am Wagram. De wijnen van dit ras kunnen slank en elegant zijn, maar ook krachtig en zwaar. Geweldig om mee te werken!
TERROIR: Oost-West terrassen 260-350 meter boven de zeespiegel. Koele ligging met als bodem tertiaire Loss met veel kiezel. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gahler Gneiss. gneis = rots.
De wijngaarden worden groen ingezaaid. Geen pesticiden of herbiciden. Als mest wordt er biologische runderkompost vermengd met druivenschillen en pitten, stro, vermalen wijnstoktakken en humus.
WERKWIJZE: Puur natuur: zijn filosofie lijkt simpel; zo natuurlijk mogelijke wijnen maken die zowel kracht als elegantie bieden waarin landschap, druif en klimaat echt tot uitdrukking komen. Ik wil iets produceren dat uniek is en zo natuurlijk mogelijk zonder technische ingrepen. Ons microklimaat geeft ons daar alle ruimte voor, zonder dat we gebruik hoeven te maken van industriële middelen zoals pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest licht Bernhard toe.
OTT KIEST VOOR BIO-DYNAMIE : sinds twee jaar is Bernhard druk bezig met het invoeren van de biologisch-dynamische druivencultuur. Dit is de verst gaande benadering van ecologische wijnbouw. Krachten uit het heelal en het gebruiken van plantaardige en organische/animale oplossingen (van kwarts, brandnetels tot koeienmest) bieden ongekende mogelijkheden tot het realiseren van het ecologische ideaal dat tot voor kort door wetenschappers voor dwaas gehouden werd. Alles wordt door de tijd achterhaald: het grootste wijnwetenschappelijke instituut van de wereld heeft onlangs een afdeling BIO ingesteld!
Bernhard zelf wil er niet te moeilijk over doen: Mijn wijnen moeten het bewijs zijn van deze ingrijpende werkwijze. Als mensen mij over vijf jaar vragen wat ik van bio-dynamie vind, dan hoop ik met trots te kunnen zeggen dat wij het voor 100% toepassen!
VINOUS MAGAZINE BY DAVID SCHILDKNECHT | JANUARY 15, 2019
A Once-In-My-Lifetime Experience?
Talk about unforgettable moments from 2018: If anybody had suggested to me in 2002 that there might come a year in which on September 11, I would be tasting bone-dry Grüner Veltliner from a top grower and site grown that very year – let alone finding it both recognizable and delicious – I could only have thought, “You’re joking!” Even given all that has transpired meteorologically since notoriously torrid 2003, not to mention virtually unprecedented conditions during the summer of 2018, I scarcely anticipated what Bernhard Ott meant by “something I want to show you” when he winked as I prepared to depart our tasting session and motioned for me to follow him across the courtyard that separates his house and cuverie.
Bernhard Ott and Alex Schenner look happy to have harvested many of their top Grüner Veltliner parcels in the last days of August 2018. Behind them, on September 11, stands a new cask whose already delicious, bone-dry contents had just been racked to tank.
I can’t claim to have been utterly slack-jawed on learning that Ott and his crew had picked like crazy in the last days of August. The greater shock turned out to be what they had chosen to pick.
Dear Ott-Wine-Partner,
now that the first wines of 2018 are available, we would love to give insight into this very special wine year 2018.
Overall the previous year was a big success for us, especially because of the 30 year FASS4® anniversary.
Meininger’s FINEST 100 – International Wine Summit:
Big thanks to Sascha Speicher - He gave us the opportunity to present our wines already for the second time!
In addition, our Grüner Veltliner Ried Feuersbrunner ROSENBERG 1ÖTW and Ried Feuersbrunner SPIEGEL 1 ÖTW just got rated with 94 and 93 points.
On top of this we are very proud of our international ratings:
2017 Ried Feuersbrunner ROSENBERG 1ÖTW, Grüner Veltliner
97 points jamessuckling.com
93 points robertparker.com
2017 Ried Feuersbrunner SPIEGEL 1ÖTW, Grüner Veltliner
95 points jamessuckling.com
94 points robertparker.com
2017 Ried Engabrunner STEIN 2017 1ÖTW, Grüner Veltliner
96 points jamessuckling.com
92 points robertparker.com
2017 DER OTT® Feuersbrunn, Grüner Veltliner
92 points jamessuckling.com
90 points robertparker.com
RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON
Nog op zoek naar een verrassing?
Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk. Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.