1

Château Des Rontets - Pouilly-Fuisse Les Birbettes

€ 141,45(Eenheidsprijs)
€ 123,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Château Des Rontets - Pouilly-Fuisse Les Birbettes'

"De dames van de herbergen hebben drie manieren aangenomen om ouderdom af te beelden: op vijfenvijftigjarige leeftijd is het een birbon; op zestigjarige leeftijd is het een birbe; na deze fatale termijn is het een birbette." (Léo Lespès, 1815-1875)

De zeer oude wijnstokken van onze Clos die de Pouilly-Fuissé cuvée Les Birbettes produceert, hebben allemaal veel meer dan zestig jaar geleefd. Ze groeien op een hectare die bestaat uit vier percelen: twee ervan werden geplant in de jaren 1920, net na de druifluisepidemie, en twee in 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het belangrijkste kenmerk van de oude wijnstokken is hun vermogen om een soort "reguleringssysteem" op te zetten dat de directe invloed van de klimatologische omstandigheden beperkt en een regelmatige groei tijdens het warme seizoen mogelijk maakt, zodat de druiven de best mogelijke rijpheid kunnen bereiken. Hun trossen bestaan altijd uit kleine bessen en hebben een opmerkelijk consistent potentieel binnen verschillende wijnjaren. De wijn die met deze druiven gemaakt wordt, heeft een grotere zuiverheid en verticaliteit en onderscheidt zich door een zilte afdronk die we beschouwen als de duidelijkste uitdrukking van mineraliteit.

De vinificatie van Les Birbettes gebeurt in 228 en 400-liter vaten van één tot zes jaar oud. De wijn wordt voor de volgende oogst overgeheveld en op fijne droesem samengebracht voor een extra rijping van tien maanden in oudere vaten. Een tweede passage wordt gedaan om de botteling voor te bereiden, die zonder vinificatie of filtratie gebeurt.

Dit is een cuvée die zich volledig begint uit te drukken vanaf het derde jaar in de fles en steeds complexer wordt tijdens de daaropvolgende jaren. De goede jaargangen van Les Birbettes kunnen 10 tot 15 jaar of meer rijpen.

Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Pouilly-Fuissé(Regio)

Les Rontets
Gelegen op een hoogte van 350 meter boven de zeespiegel, ligt Les Rontets op de top van de heuvel die de vallei van Fuissé naar het zuiden toe afsluit. Hier groeien de druiven die de Pouilly-Fuissé cuvées Clos Varambon en Les Birbettes produceren.

De bodem bestaat uit harde kalksteen uit de Jura-periode en is 1,30 tot 1,60 meter diep. De laag van de grond aan het oppervlak is zeer dun (20 centimeter op het diepst) en bestaat uit slib en slibhoudende klei, met een zeer hoge aanwezigheid van stenen en kiezelsteentjes. Tussen deze twee lagen ligt een soort "laagkoek" bestaande uit mergel en brokkelige kalkstenen, die horizontaal over elkaar heen liggen met een verschillende dichtheid en helling.

Deze eigenschappen garanderen een zeer goede drainage en de ontwikkeling van de wortels, die tussen de stenen naar beneden kunnen gaan via de scheuren. Hier is het ploegen absoluut van kapitaal belang, om de wijnstokken in staat te stellen de klimatologische variaties en de stress van een gebrek aan water te verminderen. Binnen de Clos zijn 5,5 hectare wijnstokken geplant op een lichte helling die geleidelijk aan toeneemt naarmate ze het bos naderen dat hen scheidt van het dorp Fuissé. Ze zijn meestal noord-zuid georiënteerd en profiteren van een zeer goede blootstelling aan de zon, dankzij hun dominante positie en de afwezigheid van schaduwen van bovenaf.

Deze hoogte-instelling zorgt ook voor een belangrijk dagelijks temperatuurbereik. Aan het einde van de zomer registreren we vaak een verschil van vele graden tussen dag en nacht: een zeer positieve zaak die een geleidelijke rijping bevordert en het behoud van een goede zuurgraad, zelfs in de warmste en vroegste wijnjaren.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.