1

Château Des Rontets - Pouilly-Fuisse Les Birbettes

€ 66,70(Eenheidsprijs)
€ 58,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Château Des Rontets - Pouilly-Fuisse Les Birbettes'

Robert Parker :
As I wrote last year, Fabrio Montrasi and Claire Gazeau farm the Château des Rontets's six hectares of vines organically. Most are located within a walled "clos" that overlooks the village of Fuissé, with clay-limestone soils, but their small Pierrefolle vineyard is planted on a rare outcropping of granite. Harvest is by hand, followed by gentle pressing and vinification in foudres and used barrels. Textural, expressive and beautifully differentiated by their respective terroirs, these are splendid wines from a domaine that ranks among the best in Mâconnais, and they come warmly recommended. What a pity that their best sites are likely to be excluded from the new premier cru classification.

Birbettes komt van oude wijnstokken, een hectare op vier percelen, waarvan er twee werden geplant in de jaren 1920. Rijk en complex, het is een Chardonnay van grote zuiverheid en verfijning, met een buitengewoon potentieel. Het biedt een opmerkelijk volume in de mond en is bedoeld voor tafelcombinaties op vis en wit vlees.

Wijnbouw : Gecertificeerd biologisch
Oogst : Handmatig
Wijnbereiding : In vaten van 228 en 400 liter (van één tot zes jaar)
Vendange : Tien maanden extra rijping op fijne droesem in oudere vaten
Alcoholgehalte : 13.5%
Biologische wijn : Ja

Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Pouilly-Fuissé(Regio)

Les Rontets
Gelegen op een hoogte van 350 meter boven de zeespiegel, ligt Les Rontets op de top van de heuvel die de vallei van Fuissé naar het zuiden toe afsluit. Hier groeien de druiven die de Pouilly-Fuissé cuvées Clos Varambon en Les Birbettes produceren.

De bodem bestaat uit harde kalksteen uit de Jura-periode en is 1,30 tot 1,60 meter diep. De laag van de grond aan het oppervlak is zeer dun (20 centimeter op het diepst) en bestaat uit slib en slibhoudende klei, met een zeer hoge aanwezigheid van stenen en kiezelsteentjes. Tussen deze twee lagen ligt een soort "laagkoek" bestaande uit mergel en brokkelige kalkstenen, die horizontaal over elkaar heen liggen met een verschillende dichtheid en helling.

Deze eigenschappen garanderen een zeer goede drainage en de ontwikkeling van de wortels, die tussen de stenen naar beneden kunnen gaan via de scheuren. Hier is het ploegen absoluut van kapitaal belang, om de wijnstokken in staat te stellen de klimatologische variaties en de stress van een gebrek aan water te verminderen. Binnen de Clos zijn 5,5 hectare wijnstokken geplant op een lichte helling die geleidelijk aan toeneemt naarmate ze het bos naderen dat hen scheidt van het dorp Fuissé. Ze zijn meestal noord-zuid georiënteerd en profiteren van een zeer goede blootstelling aan de zon, dankzij hun dominante positie en de afwezigheid van schaduwen van bovenaf.

Deze hoogte-instelling zorgt ook voor een belangrijk dagelijks temperatuurbereik. Aan het einde van de zomer registreren we vaak een verschil van vele graden tussen dag en nacht: een zeer positieve zaak die een geleidelijke rijping bevordert en het behoud van een goede zuurgraad, zelfs in de warmste en vroegste wijnjaren.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.