1

Aligoté Charme aux Prêtres - Sylvain Pataille


Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Aligoté Charme aux Prêtres - Sylvain Pataille'

Variëteit : Aligoté Doré
Leeftijd wijnstok: Aangeplant in 1949
Terroir: 280 tot 320 meter hoogte, zuid-zuidwestelijke ligging, voornamelijk kalksteen (crinoïdaal en Comblanchien) bodems met wat ostrea acuminata mergel, ondieper bovenaan de helling
Wijnbouw: Gecertificeerd biologisch, biodynamische methoden
Vinificatie: Directe persing, gisting met inheemse gist in oudere vaten, minimale zwavel alleen bij het bottelen.

Etymologie: Charme (maar meer algemeen Chaume) is een term die in Bourgondië gebruikt wordt om braakliggend land aan te duiden of een plek die zo rotsachtig is dat er weinig planten op groeien.
Prêtre betekent priester. Daarom was dit waarschijnlijk een chaume die bij de kerk hoorde.
De naam werd in het begin van de 20e eeuw veranderd in Les Rosey. Je kunt een van beide namen, of beide, vinden op de verschillende wijngaardkaarten van Bourgondië.
Bronnen: The Climats and Lieux-Dits of the Great Vineyards of Burgundy, Marie-Hélène Landrieu-Lussigny; Inside Burgundy, Jasper Morris.
Locatie: De wijngaard strekt zich uit over het grootste deel van de middelste tot lagere helling, met een hoogte van ongeveer 280-300 meter. Over het algemeen heeft de wijngaard een gematigde helling met af en toe kleine golvingen. De wijngaard ligt op het oosten.
Geologie: Volgens de kaart van Francoise Vannier bevat Charme Aux Prêtres drie verschillende soorten kalksteen: het bovenste deel bestaat uit het fossiele Calcaire a entroque. Onderaan de helling hebben twee belangrijke breuken een naar beneden gevallen blok jongere, hardere Comblanchien kalksteen blootgelegd, gevolgd door een andere breuk en een stukje Ostrea acuminata mergel onderaan de wijngaard. Maar Sylvain betwist dit. Hij heeft Chardonnay aangeplant bovenaan de helling en Aligoté en Chardonnay onderaan. Ongeacht de variëteit en de ligging, merkt hij een reductieve mineraliteit op in de wijnen die volgens hem afkomstig is van mergel. Volgens hem ligt de wijngaard voornamelijk op Ostrea acuminata mergel. Marsannay was het eerste dorp dat Françoise onderzocht. Sindsdien heeft ze geleerd om meer kuilen te graven voor analyse. Ze geeft toe dat ze haar mening over een paar van de Marsannay wijngaarden misschien moet herzien.
Bodem: De bodems hier zijn variabel, maar over het algemeen roodbruin van kleur en gemiddeld ongeveer 40 cm diep. De bodem is kiezelachtig, met tot 40% hoekige kiezels.

Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Sylvain Pataille - Marsannay (Bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Aligoté(Regio)

Marsannay ligt op de grens van Dijon aan de rand van de Côte de Nuits in het uiterste noorden van Bourgogne. Couchy, Fixin, Brochon, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Nuits-St-Georges met daaronder Vougeot en Vosne-Romanée maken deel uit van de Cotes-de-Nuits.
Sylvain Pataille is een van de rijzende sterren van Bourgogne. De bekende Britse wijnjournalist Jamie Goode heeft hem de "Meester van Marsannay" genoemd en Jancis Robinson MW merkt op dat "zijn duidelijk blauw gelabelde wijnen veel hebben gedaan om dit dorp op de kaart te zetten voor de Bourgogne liefhebbers - hoewel de prijzen nog steeds niet zo hoog zijn als die voor Gevrey Chambertin, die net ten zuiden van hier zijn gemaakt". Dit is een producent die "de moeite waard is om naar te kijken", gaat ze verder.
In 1999 bezat hij slechts 1 hectare wijnstokken, momenteel bezit Pataille 17 hectare in Marsannay; hij produceert twaalf cuvées met eveneens de nadruk op Aligoté, Passetoutgrain en regionale bottelingen van wit, rosé en rood.
In de wijngaard houdt Pataille het zo natuurlijk mogelijk en is een van de weinige producenten in Marsannay die handmatig blijft oogsten. Van wijngaard tot kelder, zijn benadering is zeer terughoudend als het gaat om nieuw hout. Het eindresultaat zijn wijnen die perfect hun regio weerspiegelen, en zoals Jancis Robinson het verwoord, aantonen "dat grote Bourgogne wijnen afkomstig kunnen zijn van een klein adres".
De wijnen van Domaine Sylvain Pataille tonen inderdaad aan dat er prachtige Bourgogne beschikbaar is die de bankrekening niet pluimt. Zijn rode wijnen zijn mollig, mineraal en vettig. Zijn witte zijn even indrukwekkend - prachtig gestructureerd, evenwichtig en fris. Pataille beheerst alle knepen van het vak.

Burgundy Report
First something of an aligoté-a-thon, then great, great wines, one after another. One of the best addresses for 2017s!


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.