1

Boscarelli - Vino Nobile Boscarelli Costa Grande

€ 86,25(Eenheidsprijs)
€ 75,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Boscarelli - Vino Nobile Boscarelli Costa Grande'

De Nobile "Costa Grande" is een wijn afkomstig van de wijngaard "Vigna Grande", 1,5 Ha gelegen naast onze historische "Vigna del Nocio", ook deze wijn is 100% Sangiovese.

Van de Vigna Grande wijngaard produceren we Vino Nobile met een grote elegantie en een beetje 'meer compact in tannine, de pedo-klimatologische kenmerken geven een balans op iets lagere zuurgraad en iets hogere ph met medium kleuren vaak intenser, maar met frisse en geurige parfums.

Bodem
De wijngaard met expositie naar het noordoosten, de grond heeft drie soorten zand, klei en rode aarde. Hier is de klei in de meerderheid.

Druiven
Bestaat voor 100% uit Sangiovese druiven. De wijngaard werd in 2000 herbeplant met "massale" selecties van Nocio en enkele klonale selecties om de plantdichtheid op 7000 planten per hectare te brengen.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geplukt en in kratten vervoerd. Na de ontsteeling en zachte persing worden ze gefermenteerd in eiken vaten die tot niet meer dan tweederde van hun capaciteit zijn gevuld. Inheemse gist wordt gebruikt in het gistingsproces dat ongeveer een week duurt bij gecontroleerde temperaturen van 28 tot 30 graden. In de beginfase wordt de most overgepompt en afgepompt. Maceratie en extractie van de schillen gaat waar mogelijk nog 5 tot 8 dagen door na de gisting.

Rijping
De Nobile "Costa Grande" rijpt het eerste jaar in Tonneaux van 5 hl en het tweede jaar in vaten van 25 hl, een paar maanden in betonnen vaten en 6 tot 12 maanden in de fles voordat hij wordt vrijgegeven.

-

Le Nobile "Costa Grande" est un vin issu du vignoble "Vigna Grande", 1,5 ha situé à côté de notre historique "Vigna del Nocio". Ce vin est également composé à 100% de Sangiovese.
Le vignoble Vigna Grande produit un Vino Nobile d'une grande élégance et un peu plus compact en tannins, les caractéristiques pédoclimatiques donnent un équilibre sur une acidité légèrement plus basse et un pH légèrement plus élevé avec des couleurs moyennes souvent plus intenses, mais avec des parfums frais et parfumés.
Le sol
Vignoble exposé au nord-est, le sol présente trois types de sable, d'argile et de terre rouge. Ici, l'argile est majoritaire.

Raisins
Composé à 100% de raisins Sangiovese. Le vignoble a été replanté en 2000 avec des sélections "massives" de Nocio et quelques sélections clonales pour porter la densité de plantation à 7000 pieds par hectare.

La vinification
Les raisins sont cueillis manuellement et transportés dans des caisses. Après égrappage et pressurage doux, ils sont fermentés dans des fûts de chêne remplis au maximum aux deux tiers de leur capacité. La fermentation se fait à l'aide de levures indigènes et dure environ une semaine à des températures contrôlées de 28 à 30 degrés. Dans un premier temps, le moût est remonté et décuvé. La macération et l'extraction des peaux se poursuivent pendant 5 à 8 jours après la fermentation, dans la mesure du possible.

Élevage
Le Nobile "Costa Grande" mûrit la première année dans des tonneaux de 5 hl et la deuxième année dans des fûts de 25 hl, quelques mois dans des cuves en béton et 6 à 12 mois en bouteille avant d'être mis sur le marché.




Podere Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Podere Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano

Italië(Land)Toscane - Nobile di Montepulciano(Regio)

Het domein Boscarelli in Montepulciano werd in 1962 aangekocht door Ippolito en Paola De Ferrari. Ippolito stierf in 1983 door een auto-ongeval, maar deze tragische gebeurtenis weerhield Paola er niet van om samen met oenoloog Maurizio Castelli en de zonen Luca en Nicolò, Boscarelli op te werken tot één van de toonaangevende wijnhuizen in Montepulciano.

Het domein is gelegen in de historische DOGG-zone Vino Nobile in het dorp Cervognano, driehonderd meter boven zeeniveau ten zuiden en zuidwesten van Montepulciano.

Vijftien hectaren zijn hoofdzakelijk met Sangiovese aangeplant. Daarnaast zijn er enkele kleine percelen met internationale variëteiten. Het terroir is rijk aan kalksteen en zand met een uitstekende afwatering, wat resulteert in elegante en aromatische wijnen.

De extreme aandacht voor de teeltwijze en geleiding van de wijnstokken heeft geleid tot een densiteit van circa 6000/7000 planten per hectare. De opbrengst per stok bedraagt slechts 1.3 kg druiven. Deze bijzonder lage rendementen staan garant voor geconcentreerde en complexe wijnen. De Sangiovesedruif is goed voor 80% van de aanplantingen. De overige 20% zijn diverse autochtone variëteiten waaronder Mammolo, Canaiolo en Colorino en enkele internationale zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Boscarelli produceert jaarlijks 50.000 flessen Vino Nobile di Montepulciano (sangiovese in combinatie met autochtone druiven), 9000 flessen Riserva (Sangiovese en Merlot) en 6000 flesssen "Nocio dei Boscarelli" (100% Sangiovese). In sommige jaargangen worden ook 2000 flessen Boscarelli dei Boscarelli gebotteld. Deze wijn heeft een soms wisselende samenstelling van variëteiten. Tot slot is er de productie van 30.000 flessen Rosso de Ferrari IGT, een jonge wijnen geproduceerd met dezelfde druiven van de Vino Nobile maar zonder rijping op hout.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.