1

BRANCAIA IL BLU '30 Years' IGT - Double MAGNUM in OWC

€ 375,00(Eenheidsprijs)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'BRANCAIA IL BLU '30 Years' IGT - Double MAGNUM in OWC'

30 JAAR IL BLU
IL BLU IS "DE WIJN DIE BRANCAIA OP DE KAART ZETTE VAN DE BEROEMDSTE WIJNHUIZEN IN TOSCANE".
(Monica Larner voor Robert Parker)

IL BLU VIERT ZIJN 30E VERJAARDAG
In 1988, toen de Super Tuscan-trend in volle gang was, besloot het Zwitserse echtpaar Bruno en Brigitte Widmer hun visie van een moderne Toscaanse topwijn te realiseren met de Brancaia IL BLU.

Met de jaargang 2018 viert deze nu wereldwijd erkende wijn zijn 30-jarig jubileum met een uitstekend jaar en in een elegante jubileumeditie: dit omvat een feestelijk etiket en een nobele houten kist met een cortenstaallogo dat, net als de wijn, in de loop van de tijd rijpt en nog mooier wordt.

IL BLU belichaamt perfect de onmiskenbare identiteit van onze wijnmakerij en onze visie op wijnmaken, die is gebaseerd op een compromisloze toewijding aan kwaliteit en een groot respect voor de natuur.

DE JAARGANG 2018
2018 was een fantastisch jaar dat het grote jubileum in alle opzichten waarmaakte.

De hete en zeer droge zomer van 2017 was een grote uitdaging voor zowel de natuur als voor ons. De regenachtige winter vulde gelukkig de sterk verminderde waterreserves aan. De lente bracht nog een grote opluchting met het ontluiken van de wijnstokken. Ondanks de stress van het voorgaande jaar, barstten de planten van kracht. Het bewijs dat ons streven om de natuur centraal te stellen in onze gedachten en werken absoluut correct is. Dankzij het hele jaar door natuurlijke vergroening met autochtone planten, de totale afstand van herbiciden en insecticiden, de reductie van alle preparaten tot een absoluut minimum herleiden en een gemiddelde leeftijd van de wijnstokken in Chianti Classico van 30 jaar, kan worden verklaard dat het extreme jaar 2017 nauwelijks sporen heeft achtergelaten. De bloei en algemene groei verliepen perfect. Vanaf half augustus waren de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht in Chianti al zeer uitgesproken.

De oogst begon op 8 september met de Merlot druiven en werd afgesloten op 4 oktober met de Cabernet Sauvignon.

Vooral de Merlot kwaliteit overtrof al onze verwachtingen en deed ons – zoals zo vaak – dromen.

Onze conclusie: 2018 is een uitstekend jaar!

HET LABEL
Zoals in het begin vermeld, besloten Bruno en Brigitte Widmer in 1988 om een Super Tuscan toe te voegen aan het Brancaia-portfolio. Ze greep dit meteen aan als een gelegenheid om het hele uiterlijk van Brancaia te heroverwegen. In feite had de eerste Brancaia Chianti Classico een vrij alledaags label dat niet bijzonder overtuigend was. De nieuwe wijn moest dus zeker een nieuwe look krijgen.

Ze misten echter alle elementen die Toscaanse wijnhuizen vaak gebruikten voor een label. Het huis in Toscane is prachtig, maar zeker geen kasteel. Ze misten ook een familiewapen, evenals een prehistorie in de wijnwereld. Bruno Widmer, die altijd van uitdagingen hield, zag dit "tekort" als een kans om iets compleet nieuws te creëren. Samen met zijn art director creëerde hij het blauwe label met de oranje capsule. Een ontwerp dat Brancaia de afgelopen 30 jaar nooit heeft veranderd. Wat destijds voor veel wijnliefhebbers bijna schokkend was, is nu uitgegroeid tot het onmiskenbare merk dat Brancaia tegenwoordig voor alle wijnen gebruikt.

Na al die jaren is het merk Brancaia nog steeds modern, elegant en tijdloos tegelijk. En dat is precies hoe we onszelf zien als wijnmakers: klassieke modernisten met het grootste respect voor het terroir.

DE ASSEMBLAGE
Sinds zijn debuut in 1988 is IL BLU het resultaat van ons constante streven naar perfectie. Met ultrafijne tannines en een zachte en volle afdronk maakt deze volle wijn indruk met zijn complexiteit en elegantie.

IL BLU wordt alleen gemaakt van de beste, met de hand geplukte en geselecteerde druiven uit onze twee wijngaarden in de Chianti-regio.

In de afgelopen 30 jaar is de assemblage veranderd van een oorspronkelijk overwegende Sangiovese met een beetje Merlot naar een Merlot-Sangiovese blend met ongeveer gelijke verhoudingen en een beetje Cabernet Sauvignon. Dankzij de toenemende complexiteit van onze Merlot-druiven, vooral van onze wijngaarden in Radda in Chianti met wijnstokken van 30 jaar en ouder, is het aandeel Merlot sinds 2013 voortdurend toegenomen. De jaargang 2018 is een assemblage van elk 80% Merlot en 10% Sangiovese en Cabernet Sauvignon.

Elke wijngaard en elke variëteit wordt afzonderlijk gerijpt in barriques (tweederde nieuw) gedurende 18 maanden. Vervolgens worden alle vaten afzonderlijk geproefd om de assemblage te definiëren, die nog eens 3 maanden rijpt in ongecoate betonnen tanks. Op deze manier wordt de wijn al voor de jaarlange rijping in de fles evenwichtiger, worden de aroma's beter geïntegreerd en zijn de tannines ook beter geïntegreerd.

We hebben altijd gewerkt aan het perfectioneren van deze wijn, maar tegelijkertijd hebben we veel zorg besteed aan het behoud van zijn identiteit. Het karakter en de stijl van IL BLU is door de jaren heen gevormd door continuïteit - iets dat we de komende 30 jaar willen behouden.

DE NAAM
De naam IL BLU werd pas in 2000 toegevoegd. Het assortiment groeide en een andere rode wijn, Brancaia TRE, zou al snel op de markt komen. Er was een naam nodig om misverstanden te voorkomen. Omdat we niets wilden schrijven op het blauwe etiket, dat we al meer dan 12 jaar hadden, kwamen we op het idee om de wijn gewoon IL BLU te noemen. We lieten ons niet alleen inspireren door de kleur van het label, maar ook door de blauwe fruittonen die de IL BLU kenmerken.

TRADITIE ONTMOET INNOVATIE
Onze familie waardeert tradities en voelt zich sterk verbonden met Toscane. Tegelijkertijd zijn we niet bang om nieuwe wegen in te slaan. We produceren al sinds dag één topwijnen die typerend zijn voor de regio zonder compromissen. We zijn blij met wat we hebben bereikt, maar we weten ook dat we ons moeten blijven ontwikkelen – stilstaan betekent ook achteruitgaan in de wijnindustrie. Met dit in gedachten kijken we uit naar de komende 30 jaar!

Brancaia - Chianti Classico

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Brancaia - Chianti Classico

Italië(Land)Toscane - Igt(Regio)

Il Blu neemt een vaste plaats in tussen de topwijnen van Italië en wordt al door veel wijnliefhebbers beschouwd als een klassieker. Deze nobele wijn komt van Casa Brancaia in Castellina. In 1981 richte het Zwitserse echtpaar Brigitte en Bruno Widmer Brancaia op. Slechts twee jaar later stond het op de eerste plaats met zijn Chianti Classico (vandaag Riserva) bij een grote proeverij. Brancaia behoort al lang bij de top van Toscaanse producenten. De wijnen bekleden de hoogste rang bij proeverijen en worden zeer geprezen door internationale wijncritici.
Het snelle aanvankelijke succes werd gevolgd door een gestage uitbreiding van activiteiten. In 1989 bijvoorbeeld, verwierven Widmer en zijn vrouw een andere wijnmakerij (Poppi) in Radda. En negen jaar later werd een derde tak opgericht ten zuidoosten van Grosseto (Maremma).  Daar wordt de topwijn Ilatraia geperst waardoor het totaal aantal hectaren wijngaarden nu 66 bedraagd. Sinds 1998 is Barbara Widmer -studeerde oenoloog en mede-eigenaar- verantwoordelijk voor de vinificatie en de wijngaarden. Ze wordt geadviseerd door de uitstekende oenoloog Carlo Ferrini.

De elegante wijnen rijpen in twee ultramoderne wijnkelders (Chianti Classico en Maremma) gedurende minstens 12 maanden in Franse eiken vaten en grote tonneaux. De Sangiovese is dominant in de Chianti Classico Riserva en de Chianti Classico, maar ook significant betrokken bij de Il Blu en de Tre. Voor Ilatraia daarentegen is sinds de oogst van 2009 geen Sangiovese meer gebruikt, enkel nog Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon & Petit Verdot.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.