1

Pet Nat St. Laurent - blanc de noir "Oh when the Saints ...

€ 22,99(Eenheidsprijs)
€ 19,99(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Pet Nat St. Laurent - blanc de noir "Oh when the Saints ...'

Heike en Gernot Heinrich uit Gols in Burgenland hebben de eerste grote Vinaria PetNat proeverij gewonnen. De sprankelende wijn van het biodynamische wijnmakersechtpaar draagt de naam "Oh When the Saints..." op het etiket. Gernot Heinrich onthult in een interview waar het om gaat.

Vinaria: "Oh When the Saints ..." Wat is de naam van je winnende PetNat?

Gernot Heinrich: In dit geval is de naam afgeleid van de druivensoortnaam Sankt Laurent - om specifiek te verwijzen naar "Blanc de noir" (= witte wijn gemaakt van rode wijndruiven). De titel wordt bovendien ondersteund door de afbeelding van de Zweedse jazzmuzikant Mats Gustafsson, geschilderd door de Weense kunstenaar Olaf Osten.

PetNat bestaat voor 100 procent uit St. Laurent, waarom is voor dit ras gekozen?

Gernot Heinrich: St. Laurent is perfect voor mousserende wijn omdat de schil van de bessen relatief dun is en met directe persing een goede opbrengst wordt bereikt. Bovendien hebben de vroege rijpheid en het lage initiële mostgewicht een positief effect, wat uiteraard resulteert in een lage alcoholwaarde.

Hoe wordt deze PetNat geproduceerd?

Gernot Heinrich: Wij verkrijgen de most voor onze "Oh When the Saints ..." door directe persing van hele druiven. Dan laten we de most bezinken en tegelijkertijd koelen. De gisting vindt plaats door middel van spontane gisting in stalen tanks; de gistende most wordt uiteindelijk gebotteld bij een specifiek gewicht.

Wat betekent dat?

Gernot Heinrich: De dichtheid drukt het mostgewicht van het druivensap of de gistende most uit, d.w.z. als de dichtheid afneemt, stijgt het alcoholgehalte en daalt het oorspronkelijke suikergehalte van de most. Het bij het vullen van de fles aanwezige suikerresidu bepaalt dan het koolzuurgehalte van het resulterende PetNat, aangezien het koolzuur niet meer kan ontsnappen.

De wijn is geëtiketteerd als mousserende wijn - waarom?

Gernot Heinrich: De druk in de fles hangt altijd af van het oorspronkelijke mostgewicht en de vergistingsgraad, de ongegiste restsuikers. PetNat heeft meestal een lagere druk, mousserende wijn gaat tot 2,5 bar (tolerantie tot drie bar) - daarboven is het mousserende wijn.

Vinaria: Deze PetNat heeft tien procent alcohol - wanneer en bij welke gradatie moet je de druiven ervoor oogsten?

Gernot Heinrich: Het mostgewicht dat we bij de oogst hebben gemeten was 16° KMW. De oogst vond begin september plaats. De zuurgraad is ongeveer 6,3 gram/liter in de huidige staat; het discrete suikerresidu was niet de bedoeling, maar past er goed bij.

Vinaria: Wanneer is de beste tijd om "Oh When the Saints ..." te drinken?

Gernot Heinrich: PetNat is altijd een perfecte aperitief.

Weingut Gernot & Heike Heinrich - Gols (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Gernot & Heike Heinrich - Gols (bio)

Oostenrijk(Land)Burgenland(Regio)

Een rustige man maakt rustige wijnen, het karakter van de wijnbouwer reflecteert zich in de wijn en zo iemand is Gernot Heinrich. Hij is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer.

Zijn domein is gelegen in het wijnbouwgebied "Neusiedlersee", dit strekt zich uit vanaf de Oostkant van het meer "Neusiedlersee" tot de Hongaarse grens. Burgenland heeft de meeste zonuren van Oostenrijk en zijn een geschenk uit de hemel. Hier produceren Gernot en Heike Heinrich in Gols (Noord Burgenland) rode wijnen op het hoogste internationale niveau.

Voorbeeldig werk in de wijngaarden, rigoureuze selectie van de druiven voor de oogst, handmatige selectie eerst in de wijngaard en dan weer in de wijnkelders : Dit alles garandeert perfect rijp geoogste druiven, de beste basis voor wijnen met veel extract en zachte tannine.

De blitzpropere kelder is dan ook niet zo modern als hij eruit ziet maar wel zodanig ingericht dat men functioneel en praktisch kan werken. De kelder is ontworpen volgens het principe van de zwaartekracht: aanleveren van de druiven, de vergisting en het rijpingsproces zijn verdeeld over 3 verdiepingen, dus alles gebeurt door middel van valdruk, zonder het gebruik van pompen.

PANNOBILE wijnen komen van de beste wijngaarden uit Gols (Ungerberg, Altenberg, Gabarinza, Salzberg, Spiegel) of van de zuidelijke heuvelflanken van de Parndorfer Platte, ook de Wagram genoemd. De Wagram en de aangrenzende gebieden hebben een traditie voor hun rijpe, rijke en krachtige wijnen.

Heinrich focust zich op de typische lokale variëteiten: Zweigelt, Blaufränkisch en St-Laurent. Deze zijn ook  terug te vinden in de eenvoudigere Red en de 3 grote cuvees Salzberg, Gabarinza en Pannobile. Deze drie cuvées zijn de vertegenwoordigers van de nieuwe Oostenrijkse rode wijn, klassieke stijl, elegant en verfijnd.

Heinrich staat voor : elegantie, mineraliteit en verfijning.

 

 


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.