1

Fred Loimer - Ried Heiligenstein Riesling Erste Lage

€ 56,92(Prijs / fles)
€ 49,50(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2013
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
Kelderresten17
DruifsoortRiesling
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Ried Heiligenstein Riesling Erste Lage'

Heiligenstein ligt op een terrasvormige heuvel op het zuiden en zuidwesten met een bijzondere geologische structuur die door het lot van de geschiedenis van de aarde bewaard is gebleven. De massieve rotsen die naar de oppervlakte komen bestaan uit roodbruine zandstenen en grove conglomeraten; slibstenen worden minder vaak aangetroffen. De sedimenten, ongeveer 250 tot 280 miljoen jaar oud, werden afgezet in meren, vijvers en periodiek actieve rivierbeddingen onder een woestijnklimaat. Overblijfselen van gefossiliseerde planten en kiezels van vulkanische kwartsporfier zijn te vinden in het rotspakket. Alleen op plaatsen met een paar lichte talk-inkepingen is wat löss bewaard gebleven.

Robert Parker The Wine Advocate
92-93 Zöbing Heiligenstein, Erste Lage, Riesling Kamptal DAC Reserve 2013
Gault & Millau 2015
18 of 20 points for Zöbing Heiligenstein, Erste Lage, Riesling Kamptal DAC Reserve 2013

Vineyard
Origin: Kamptal
Quality grade: Kamptal DAC Reserve
Site: Zöbing Heiligenstein
Grape variety: Riesling
Elevation: 230 - 345 m
Exposure: south-southwest
Soil composition: reddish-brown sandstone, coarse conglomerates, minor siltstone
Climate: pannonian, continental
Training method: Lenz Moser
Age of vines: 20 - 30 years
Density of plants: 5.000 vines / ha
Yield per hectar: 35 hl / ha
Cultivation method: biological-dynamic, according to „respekt“
Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20kg crates end of October 2013
Maceration time: 12 hours
Fermentation: Spontaneous fermentation in 600lt used oak barrels for 6 weeks, 2 months in stainless steel tanks, by 22°
Aging: 50% in oak barrels and 50% in stainless steel tanks on full lees for 4 months, on fine lees for 6 months
Botteling: September 2014
Wine
Vintage: The 2013 Vintage – Difficult Beginning; Happy Ending
The long winter led to a late, but speedy bud break, thanks to some beautiful weeks at the end of April and beginning of May. However, a hailstorm at the end of May resulted in yield losses in the Käferberg and Steinmassl vineyards. Flowering in mid-June was relatively on time. Unfortunately, the weather was not on the favourable side: a heatwave was followed by cold and damp conditions that strongly hindered pollination, especially of the main variety, Grüner Veltliner. The summer of 2013 was one of the five hottest summers in the last century. An extremely dry period in July was counteracted by rain in August – just in time for a very good ripening phase to begin. Ripening was a slow process, so calmness and patience were important. By November 8th, all of the wines, except for the sweet ones, were in the cellar. And finally, these were joined at the end of November by the Auslese and Beerenauslese wines.
Tasting: Restrained aroma with fine floral and lemon/lime notes paired with stonefruit; fresh acid element, still sleepy, lots of texture and ripe lime and citrus, great mouthfeel, demanding, compelling and complex; long finis
Maturation potential: 2015 – 2043
Food recommendation: „too good to be accompanied by anything!“, veal dishes (roasted), fish dishes (lobster, turbot, smoked salmon), soft cheese
Serving temperature: 12-14°C,
Decant: 2 hours
Vegan: yes
Data
Alcohol: 13,5% vol
Residual sugar: 1,6 g/l
Acidity: 6,6 g/l
Must weight: 96,9° Oechsle
EAN Code: 9120009728161 | 9120009728147 | 9120009728130
Available in: 0,75 l | 1,5 l | 3 l
Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.