1

Château Des Rontets - Bourgogne Blanc Du Sud

€ 24,73(Prijs / fles)
€ 21,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Château Des Rontets - Bourgogne Blanc Du Sud'

Wij geven deze cuvée de naam Bourgogne du Sud omdat hij geproduceerd is aan de zuidelijke grens van de Saône-et-Loire. De chardonnaydruiven komen van een perceel dat we in 2016 hebben geplant aan de rand van onze Clos, op de helling ten zuiden van het dorp Fuissé: de benaming is dus Mâcon-Villages, maar net aan de rand van Pouilly-Fuissé. Het is een nogal eigenaardige plek, licht hellend naar het oosten en aan drie kanten begrensd door de hoge bomen van het bos, met een bodem die in alle opzichten lijkt op die van de Clos: harde kalksteenbodem op 120/150 cm diepte, een tussenlaag van mille-feuilles met een zeer sterke steenachtigheid en een kleiachtige oppervlakkige horizon van hooguit 15/20 centimeter. Een kwart hectare van de wijngaarden zijn beschut tegen de wind en de warmte tijdens de zomerdagen, maar die toch profiteert van de koelte en de schaduw van de bomen zodra de zon begint af te nemen: dankzij de sterke thermische variatie tussen dag en nacht kunnen de druiven geleidelijk aan rijpen en een goede zuurgraad behouden, zelfs in de warme en vroege wijnjaren.

Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Pouilly-Fuissé(Regio)

Les Rontets
Gelegen op een hoogte van 350 meter boven de zeespiegel, ligt Les Rontets op de top van de heuvel die de vallei van Fuissé naar het zuiden toe afsluit. Hier groeien de druiven die de Pouilly-Fuissé cuvées Clos Varambon en Les Birbettes produceren.

De bodem bestaat uit harde kalksteen uit de Jura-periode en is 1,30 tot 1,60 meter diep. De laag van de grond aan het oppervlak is zeer dun (20 centimeter op het diepst) en bestaat uit slib en slibhoudende klei, met een zeer hoge aanwezigheid van stenen en kiezelsteentjes. Tussen deze twee lagen ligt een soort "laagkoek" bestaande uit mergel en brokkelige kalkstenen, die horizontaal over elkaar heen liggen met een verschillende dichtheid en helling.

Deze eigenschappen garanderen een zeer goede drainage en de ontwikkeling van de wortels, die tussen de stenen naar beneden kunnen gaan via de scheuren. Hier is het ploegen absoluut van kapitaal belang, om de wijnstokken in staat te stellen de klimatologische variaties en de stress van een gebrek aan water te verminderen. Binnen de Clos zijn 5,5 hectare wijnstokken geplant op een lichte helling die geleidelijk aan toeneemt naarmate ze het bos naderen dat hen scheidt van het dorp Fuissé. Ze zijn meestal noord-zuid georiënteerd en profiteren van een zeer goede blootstelling aan de zon, dankzij hun dominante positie en de afwezigheid van schaduwen van bovenaf.

Deze hoogte-instelling zorgt ook voor een belangrijk dagelijks temperatuurbereik. Aan het einde van de zomer registreren we vaak een verschil van vele graden tussen dag en nacht: een zeer positieve zaak die een geleidelijke rijping bevordert en het behoud van een goede zuurgraad, zelfs in de warmste en vroegste wijnjaren.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.