1

Fred Loimer - Manhart

€ 18,98(Prijs / fles)
€ 16,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Manhart'

 

Vineyard

Origin: Lower Austria
Quality grade: Quality Wine
Site: Vineyards at the foot of the Manhartsberg (a low, flat-lying mountain ridge, Kamptal)
Grape variety: 50% Chardonnay, 15% Pinot Gris , 30% Pinot Blanc
Soil composition: Chardonnay from loess soils, Pinot Gris from slate soils, Pinot Blanc 50% from loess & 50% from mica slate
Climate: pannonian, continental
Training method: guyot
Age of vines: 15 - 25 years
Density of plants: 4.500 vines / ha
Yield per hectar: 38 hl / ha
Cultivation method: biological-dynamic, according to respekt-BIODYN

Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20kg crates beginning & middle of October
Maceration time: 12 hours by Pinot Blanc & Chardonnay
Fermentation: Spontaneous fermentation in 300 lt & 2.500 lt oak barrels for 2-4 weeks by 25° in small barrels, 22° in big barrels
Aging: in new & used oak casks, until February on full lees, until bottling on fine lees
Bottling: March 2018


Wine
Vintage: The wine year 2017
Never before have we started harvesting so early, bringing in the first grapes on 29th August. The early harvest produced solid and well-structured wines. The year started with a dry, frosty january. The following months until midApril were very warm, which is why it also came to an early bud break. By mid-May, however, it was again below average cold. The frosty nights in late April and early May we survived unscathed. Flowering went smoothly and was completed in early June in Gumpoldskirchen and ten days later in Langenlois. We reached the bunch closure in many locations already end of June. The first half of the year was marked by drought in Langenlois, but the vines have survived well. At the end of July the long-awaited rain arrived in Langenlois. August and September were perfect for the development. The water supply in Gumpoldskirchen, however, was always sufficient. Wind ensured a quick drying of the leaves and heat for a smooth and rapid development.

Tasting: Lovely subtle aromas in the nose, including a delicate hint of whit almond and a touch of yellow apple. On the palate, juiciness and a slightly creamy texture are supported by the medium body and very good firmness. The intensity - so  typical of the vintage - comes through beautifully, while the finish is extraordinarily elegant with fine citrus freshness and unceasing length.
Maturation potential: 2018 - 2023
Food recommendation: Pairs nicely with steamed vegetables and cooked veal
Serving temperature: 12° - 14°C
Decant: no
Vegetarian / Vegan: yes

Data
Alcohol: 12,5% vol
Residual sugar: 2 g/l
Acidity: 5,3 g/l
Total SO2: 75 mg/l
Must weight: 94,2° Oechsle
EAN Code: 9120009725771
Available in: 0,75 l
Control: by Lacon
BIO Status: wine made with organic Grapes | AT-BIO-402

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.