1

Fred Loimer - Ried Loiserberg Riesling DAC

€ 22,80(Prijs / fles)
€ 19,83(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2018
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
DruifsoortRiesling
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Ried Loiserberg Riesling DAC'

Bergwijngaarden tot 380 m boven zeeniveau, winderig en met temperatuurextremen. Naast de lösslagen, die naar het zuidoosten toe dikker worden, en de marmeren lenzen op sommige plaatsen, vormen vooral krijtvrije rotsachtige bruine bodems over silicaatkristallijne rotsen zoals paragneis, mica leisteen en amphiboliet, die elkaar afwisselen in een smalle ruimte.

Vineyard
Origin:    Kamptal
Designation:  Kamptal DAC
Site:  Langenlois Ried Loiserberg | Elevation 350 – 400 m
Grape variety:   Riesling
Soil composition:   mica slate
Climate:    pannonian, continental
Training method:  Guyot, Lenz Moser
Age of vines:   5 - 50 years
Density of plants:  5.000 - 7.000 vines/ha
Yield:   30 hl/ha
Cultivation method:  biological-dynamic, according to respekt BIODYN
 
Cellar
Harvest:  selective harvest by hand in 20 kg crates by end of September 2018 Maceration time:  12 hours
Fermentation:   spontaneous, in stainless steel tanks, 4-6 weeks by 20°- 22° C  Aging: in stainless steel tanks, 4 months on full lees and 4 months on fine lees  Botteling: Juli 2019
 
Wine
Vintage:  WARM but NOT HOT This describes the weather conditions in general in2018. February and March  were very cold winter months. After an unusually warm January, the cold  temperatures in February and March led to a later bud break – which meant  that, in contrast to the prior two years, there wasno damage caused by late  frosts. Then came the second warmest Spring since 1767; this allowed for  the vegetation to speed up significantly. One of the earliest flowerings ever  recorded had been completed in most wine regions bythe end of May.  This vegetative head start held its own even duringthe hot Summer. While  June was warm and brought moderate rainfall, the month of July was hot and  delivered periods of pronounced heat and even drought. This affected  especially the Weinviertel region. Irrigation – where possible – and other  viticultural measures were urgently needed to protect young plants and  shallow-rooted vineyards from stress overload. The harvest was already  underway in August, although a cold air front arrived at the end of the month,  setting the scene for a cooler picking period. Thencame some unpleasant  side effects - thunderstorms and heavy rain - whichforced a partial  interruption to the harvest. Fortunately, a mild, sunny and mostly dry  September heralded the harvest’s end. Picking was basically completed at the  beginning of October. Even though October was warmer than usual with  above-average temperatures in many areas, the grapes already were  spending most of it in the cellars for vinificationof this very good vintage.

Tasting: Dark straw yellow hue with oily tears.  A bouquet of dried apricot, lemon jelly and chamomile tea. The palate is wonderfully dry with a firm texture and shows agile acidity; with air, an apricot tone evolves along with a lemon zest note - creating subtle tension.  The finish has good bite with  gripping minerality.
Food recommendation:  Pairs beautifully with: chicken and turkey
Maturation potential:  2019 – 2027
Serving temperature:  12-14° C
Decant:   1-2 hours
 
Data
Alcohol:    12,5% vol
Residual sugar:  4,7 g/l
Acidity:    5,9 g/l
Total SO2:  64 mg/l
Must weight:  19 ° KMW
Available in:  0,75
Vegan:   yes
Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.