1

Sattlerhof Sauvignon Blanc Sernauberg Erste STK Lage

€ 38,53(Prijs / fles)
€ 33,50(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Sattlerhof - Gamlitz
Wijnjaar2020
RegioSudsteiermark
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
DruifsoortSauvignon Blanc
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Sattlerhof Sauvignon Blanc Sernauberg Erste STK Lage'

93 Points Robert Parker by Stephan Reinhardt issue 17th Nov 2022
The 2020 Sauvignon Blanc Ried Sernauberg 1STK shows very clear, fresh, herbal and tobacco notes on the slightly grassy nose. Fresh and concentrated on the palate, with healthy phenolics and continued grassy as well as iodine notes, this is a pure, grippy, rich and deep wine. 12.5% stated alcohol. Vinolok closure. Tasted in Grafenegg in September 2022. Drink Date 2022-2036

The site Sernauberg
- Sattlerhof´s "Erste STK Lage®" adjacent to the winery: a south-easterly oriented basin with extreme, steepy rising slopes. The fine sandy soils with a gravelly top have a lower lime content, and thus yield aromatic, floral and fruity wines. An attractive vineyard, home to the varieties Sauvignon blanc und Yellow Muscatel.

Sinds enkele jaren zijn wij op zoek naar de beste wijnen uit verschillende regio's van Oostenrijk. Südsteiermark stond vanwege onze voorliefde voor Sauvignon van begin af aan op ons verlanglijstje. Na degustatie van Sauvigons van verschillende wijnbouwers ging onze voorkeur uit naar de uitmuntend minerale wijnen van Willy (afgestudeerd als landbouwingenieur in Silberberg en wijnmaker sinds zijn 22 jaar) en Maria Sattler.

Sattlerhof (anno 1887 - 5e generatie) ligt in Sernau ten zuiden van Gamlitz dichtbij de Sloveense grens op een steile helling met prachtige vergezichten over het Zuid Steierse landschap. Dit gebied kenmerkt zich door  steille hellingen, idylisch gelegen boerderijen, en prachtige vergezichten waar het hart sneller van slaat. Dit is het gebied van uitstekende witte wijnen en wijnboeren die tot de top van Oostenrijk horen. Hier worden vooral prachtige fris-fruitige en minerale Sauvignons gemaakt die men qua stijl het best kan omschrijven als een mix van de Franse Sancerre en de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.

Weingut Sattlerhof - Gamlitz

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Sattlerhof - Gamlitz

Oostenrijk(Land)Sudsteiermark(Regio)

ROBERT PARKER by Stephan Reinhardt
Deze serie 2018, 2019 en een enkele 2020 is de beste die ik ooit van dit familiedomein in Gamlitz heb geproefd. Wijnen van de Sattlerhof hebben altijd op de top van de Steiermarkse wijn gestaan. Met de nieuwe generatie zijn de wijnen echter nog beter geworden. De kern van de monsters die ik dit najaar thuis en in Grafenegg proefde, is het wijnjaar 2019 dat zeer, zeer goed is in Zuid-Stiermarken en, zoals Alexander zegt, "een tikkeltje koeler dan 2020." Dit resulteert in strakke en precieze witte wijnen die tot de allerbeste behoren die dat jaar worden geproduceerd. Nogmaals, de Kranachberg is de icoonwijn van het charismatische domaine in Gamlitz.

Sattlerhof. De koning van Kranachberg

Willy Sattler van Gamlitz in het zuiden van Steiermarken, behoort tot de wereld elite van Sauvignon Blanc wijnmakers, hij is een beer van een man, 100% authentiek, in de luttele vrije uurtjes een fervent jager en Land Rover bestuurder, iemand die met typisch regionaal steirische accent zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt.

Men moet de grond begrijpen om een goede wijn te maken zegt Willy in alle bescheidenheid, zijn Kranachberg" behoort tot de beste Sauvignon Blancs in Oostenrijk. Willy Sattler kent de regio en zijn terroirs sinds 30 jaar.

De bodem en het specifieke klimaat van Zuid-Stiermarken bieden de beste voorwaarden voor Sauvignon Blanc. Hier maakt men kristalheldere, minerale, kruidige wijnen. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor optimale rijping van de druiven.

60% van de 33 hectare wijngaarden zijn beplant met sauvignon blanc, de oudste stokken zijn ongeveer 40 jaar oud. Ze zijn vooral aangeplant op steile, zonnige hellingen, zoals de Kranachberg, waarschijnlijk een van de beste locaties ter wereld voor Sauvignon.

Kranachberg : zes hectare wijngaard zijn gelegen vanop zeeniveau tot op een hoogte van 500 m, op het zuiden gericht en verspreid over vijf percelen. Sattler vinifieert elk perceel afzonderlijk en heeft een totale productie Kranachberg van ongeveer 5000 flessen per jaar. Kalkrijk zand met witte mica en grind geven de Kranachberg wijnen extreme kruidigheid, mineraliteit en een licht zilte zoute smaak.

Sernauberg is gericht op het zuidoosten, helling met zandgronden en gravel. Hier voornamelijk gedijen Sauvignon Blanc en Morillon. Sernauberg is kenmerkend voor zijn fijne minerale en florale aroma's.

Morillon is de Steirische term voor Chardonnay - pittig mineralig. Deze cépage werd, zoals de Sauvignon, in opdracht van aartshertog Johann in de eerste helft van de 19e eeuw aangeplant in Steiermarken.

Pfarrweingarten is een kleine en goed beschermde ten zuiden gelegen locatie waarvan de bodem rijk is aan schelpen en koralen, dit geeft minerale wijn met soms lichte zilt zoute smaak.

De verscheidenheid van de verschillende terroirs is voor Willy Sattler een echte uitdaging. Hij geeft met zijn wijnen een indrukwekkende weerspiegeling van streek en herkomst.

 


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.