1

Fred loimer - Gruner Veltliner Kamptal DAC

€ 16,50(Prijs / fles)
€ 13,75/ fles(Prijs 5+1)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred loimer - Gruner Veltliner Kamptal DAC'

Vineyard

Origin: Kamptal – estate bottled

Designation: Kamptal DAC

Grape variety: Grüner Veltliner

Soil composition: mainly loess

Climate: pannonian, continental

Training method: Lenz Moser, Guyot

Age of vines: 5 to 50 years

Density of plants: 2.500 - 5.000 vines / ha

Yield per hectar: 45 - 55 hl / ha

Cultivation method: biological organic & biological-dynamic according to respekt-BIODYN

Vintage

Challenging and very different from the rest of Europe. The Kamptal was like an island of rain in a very dry 2022. After an exceptionally dry winter, the long-anticipated rain finally came in mid-April. In fact, by the time the harvest began, we already had as much rain in six months as there is normally during an entire year. However, the distribution was not always favourable. There were losses due to peronospora, especially with Grüner Veltliner. But as is often the case in such difficult years, the variety fortunately repaid with very good grape quality, thanks to the “natural” thinning out due to powdery mildew. August was dry, which brought excellent ripeness, though rain in September imposed yet another challenge at the beginning of the harvest.

Cellar

Harvest: selective harvest by hand in 20 kg crates from mid of September to mid of October 2022 Maceration time: Partly mash time; mainly whole cluster pressing

Fermentation: spontaneous in stainless steel tanks

Aging: in stainless steel tanks on full lees until the beginning of January (3-4 months) and on fine lees until botteling

Botteling: First botteling in February 2023

Tasting note

Bright greenish yellow hue with strong tears. On the nose are aromas of fruit zest, dried pineapple, a pinch of white pepper and chamomile tea. The palate delivers notes of fresh pineapple, grapefruit, hints of spice (including cardamom), gingerbread and lemon jam. Plenty of varietal typicity. A full-bodied and grip-ping wine with powerful extract sweetness and vibrant acidity. A delicate blend of sweet-sour-salty-bitter on the finish.

Recommended with universal food companion, perfect with Wiener schnitzel

Maturation potential: 2023-2027 Vegan: Yes

Alcohol 12% Residual sugar: 1,4 g/l Aciditiy: 5,4 g/l Total SO2: 60 mg/l



 
Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.