Brancaia Il Blu Rosso Toscana IGT

Wijnspecificaties
| Wijnhuis | Brancaia - Chianti Classico |
| Wijnjaar | 2021 |
| Regio | Toscane - Igt |
| Type | Rode wijn |
| Volume | 0.75 L |
| Kelderresten | 3 |
| Druifsoort | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Productinformatie
Bijkomende informatie over 'Brancaia Il Blu Rosso Toscana IGT'
Beschrijving:
Alleen gemaakt van de beste met de hand geoogste en geselecteerde druiven van onze twee landgoederen in de Chianti-streek, met ultrafijne tannines en een zachte en volle afdronk, is dit een volle wijn die opvalt door zijn complexiteit en elegantie. Dankzij de steeds betere complexiteit van onze Merlot-druiven, met name van onze wijngaarden in Radda in Chianti, bestaat de blend vandaag de dag uit 80% Merlot en 10% Sangiovese en Cabernet Sauvignon. Elke wijngaard en variëteit wordt afzonderlijk gerijpt in barriques, nieuw voor tweederde, gedurende 18 maanden. Daarna worden alle afzonderlijke vaten geproefd om de uiteindelijke blend te selecteren, die gedurende 3 maanden wordt geraffineerd in ongecoate betonnen tanks. Op deze manier wordt de wijn meer in balans, worden aroma's beter geïntegreerd en zo ook de tannines, zelfs vóór de jaarlijkse flesrijping. We gaan door met het perfectioneren van deze wijn, terwijl we tegelijkertijd veel zorg besteden aan het behoud van zijn identiteit.
Denominatie
IGT Rosso Toscana
Soorten: 80% Merlot, 10%, Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon
Wijngaarden en terroir
Locatie van de wijngaarden Castellina in Chianti, Radda in Chianti
Wijngaarden hoogte en blootstelling 230 - 400 meter boven zeeniveau; S-ZO exp
Bodem
Castellina in Chianti: leemachtig; Radda in Chianti: medium textuur met rotsachtig skelet.
Klimaat en microklimaat
Landklimaat, met koude winters (temperaturen onder 0° C) en zeer hete zomers.
Vinificatie en veroudering
Oogst 01.09.21 - 01.10.21
Wijn analyse Alcoholpercentage: 14,5%; Totale zuurgraad: 5,70‰
Temperatuur van de gisting 32C°
Rijping 18 maanden 2/3 in nieuwe barriques 1/3 in gebruikte barriques, 3 extra maanden in betonnen tanks
Flesrijping 12 maanden
Potentieel voor veroudering Tot 25 jaar
Proef notities
Aroma's van bes, viooltjes en cacao. Een wijn met een geweldige structuur, met elegante, stevige en romige tannines. Rijk en intens, met zoete bessen en wilde bessen die de afdronk kenmerken.
Perfect met donker vlees zoals rundvlees of lamsvlees, geroosterd of gestoofd wild.
Awards
I Vini di Veronelli 94 Gigi Brozzoni
Wine Advocate 95 Monica Larner
James Suckling 97 James Suckling
WinesCritic.com 97 Raffaele Vecchione
Vinous 96 Antonio Galloni
Het verhaal
Maak kennis met het wijnhuis Brancaia - Chianti Classico
Il Blu heeft een vaste plaats tussen de topwijnen van Italië en wordt door veel wijnliefhebbers al beschouwd als een klassieker. De heerlijke wijn is afkomstig van Casa Brancaia in Castellina. "Mijn ouders gingen in 1981 op vakantie naar Toscane en werden verliefd op de streek, de mensen en natuurlijk het goede eten en de heerlijke wijn. Dus zochten ze een vakantiehuis - en kochten Brancaia, samen met de wijngaarden," vertelt Barbara Widmer, de Zwitserse vrouw die eigenlijk architect wilde worden, maar oenologie ging studeren en in 1998 het nu zeer succesvolle wijnhuis van haar ouders overnam.
Na slechts twee jaar "hobbywijnproductie" slaagden de nieuwkomers uit Zürich erin om de eerste plaats te veroveren op een grote Chianti Classico proeverij. En dat in niet bepaald gemakkelijke tijden. Het snelle eerste succes wakkerde het verlangen naar meer aan en dus breidden de activiteiten zich gestaag uit. In 1989 kocht het echtpaar Widmer het wijnhuis Poppi in Radda, dat sindsdien de zetel van de familie was geworden. En negen jaar later werd het derde domein opgericht in het teeltgebied Morellino di Scansano in de Maremma vlakbij Grosseto. Daar wordt de Supertuscan "Ilatraia" gemaakt van een onconventionele blend van 40% cabernet sauvignon, 40% petit verdot en 20% cabernet franc.
Barbara Widmer is sinds 1998 als hoofd-oenoloog verantwoordelijk voor de wijnproductie en de wijngaarden. Ze wordt ondersteund door de keldermeesters Amar Amarouche (in de Maremma) en Fabrizio Benedetti (in de Chianti) en de uitstekende oenoloog Carlo Ferrini als consultant.
Milieubescherming is een topprioriteit bij Brancaia. Barbara Widmer werkt volgens geïntegreerde productierichtlijnen. De wijngaarden worden duurzaam beschermd, individuele zieke of dode wijnstokken worden met de hand herplant en verzorgd totdat de wortels sterk genoeg zijn. Met de oogst van 2019 is de omschakeling naar biologische teelt voltooid en vanaf deze oogst zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd.
Brancaia behoort al lange tijd tot de top van de Toscaanse producenten. De wijnen staan steevast bovenaan in proeverijen en worden zeer geprezen door internationale wijncritici. De elegante groeiers rijpen in twee state-of-the-art wijnkelders (Chianti Classico en Maremma), elk in geschikte moderne containers. Nieuwe cementen en stalen gistingsvaten, tot Franse barriques en tonneaux. Nooit opvallend, zuiverheid, fruit en elegantie staan altijd centraal.
Het vlaggenschip van Toscane, de Sangiovese, domineert in de Chianti Classico Riserva en Chianti Classico, maar speelt ook een belangrijke rol in Il Blu en de basiswijn Tre, waarvan de druiven afkomstig zijn van alle drie de wijngaarden.
"... een reeks producten die allemaal schitteren met rijp fruit, goed ondersteund door een mooie eik en krachtige structuren, maar die niet de nodige frisheid missen."
RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON
Nog op zoek naar een verrassing?
Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk. Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.





