1

Gruner Veltliner Samaragd Ried Loibner Loibenberg - Emmerich Knoll

€ 295,00(Eenheidsprijs)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Gruner Veltliner Samaragd Ried Loibner Loibenberg - Emmerich Knoll '

96 POINTS THE WINE ADVOCATE
Drink Date 2021-2060
Predominantly from loess soils, the 2019 Ried Loibenberg Loibner Grüner Veltliner Smaragd is very stony and lemony on the distinctive nose of crushed stones and lemon zest. Round, dense and intense on the palate, this is a rich and powerful but elegant, finessed and persistently salty Loibenberg with remarkable freshness. Really powerful this year yet not alcoholic at all. Tasted at the domaine in June 2021.

Everything looked great until mid-August 2020, but then there was the hail on August 22, which only grazed Loiben but was devastating in Spitz. "Some of our grapes were only slightly damaged," reports Emmy Knoll. After that, it was dry at first, but due to warm and humid weather in September, there was a lot of rot pressure, which meant a costly and lossy harvest. "This was quite tragic, because the initial situation with us was actually super. We had aromatic grapes because the year was not as hot and dry as 2019 or even 2018, but the bigger the harvest team was and the more skilled, the better it was at sorting. In the end, we did have great material, and the wines turned out very nicely aromatic, just the way you want them to be." So far, however, I have hardly tasted any 2020 wines from Knoll, as that was reserved for a later, then cancelled, trip. I hope to be able to pass the tops from 2020 soon, but for now it should anyway apply to still stock up with the great 2019s. The Vinotheksfüllung of the Loibner Grüner Veltliner is sensational, and so is the corresponding Riesling and also the 2019 Riesling Ried Schütt. In 20 years, I have never tasted a better collection than Knolls 2019s. Thus, it won't be easy for the 2020s...

Druivenras: Grüner Veltliner. de wijnstokken zijn tussen 5-45 jaar oud met gemiddelde leeftijd 25 jaar.
Rijpingspotentieel: 25 jaar en meer.
Bodem: De grote wijngaard Kreutles ligt net als de Schutt onderaan aan de voet van de Loibenberg. Ingeklemd tussen de Hochstrasser aan de linkerzijde en rechts de wijngaard Mühlpoint. De wijngaard, 240 boven NAP, heeft een licht zuidelijke exposite. De bodem bestaat uit gneis, waarbij ook löss en verweerd zand aanwezig zijn. De wijngaard geeft klassieke medium-volle tot rijke Grüner Veltliner wijn met een specerijachtige kruidigheid.
Rendement: Afhankelijk van groeiconditie ’s van het jaar.De “legale” maximale opbrengst is 9000 Kg/Ha.
Vinificatie: Handmatig geoogst. Vergisting in houten fusten en stalen tanks, van 500 tot maximaal 5000 liter, met zowel gecultiveerde als natuurlijke gist. De fermentatie duurt tussen de 5 en 15 dagen op een temperatuur tussen 23 en 26 graden. De jonge wijn ondergaat geen biologische zuurafbouw en rijpt gedurende 3 maanden waarbij hij 2 maal wordt overgestoken. Kort voor de vulling is een lichte filtratie en na de botteling krijgt de wijnen één maand rust, waarna hij wordt vrijgegeven voor de verkoop.

Weingut Emmerich Knoll - Dürnstein . Wachau

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Emmerich Knoll - Dürnstein . Wachau

Oostenrijk(Land)Wachau(Regio)

BESTE WITTE WIJN KOMT UIT WACHAU

Veel klassieker en kwaliteitbestendiger is de Wachau, waar ontegensprekelijk de beste en meest mineralige witte wijnen vandaan komen. Hier hoeft men zich niet meer te bewijzen; de bodem levert voldoende rijkdom. Wachau is de door de Unesco als werelderfgoed beschermde, 16 kilometer lange strook langs de Donau, ten noordwesten van Wenen.

Qua panorama en ook mentaliteit zijn er gelijkenissen met de Duitse Moezelvallei, waar steile hellingen met blote rots de wijnbouwers dwingen hun wijngaarden in terrasvorm aan te leggen. In Wachau worden de meest persoonlijke, authentieke witte wijnen gemaakt op hetzelfde niveau als in de Duitse Rheingau en Moezelvallei. De wijnen van Wachau zijn zelfs nog mineraliger, dankzij de dikke vulkanische afzettingen op de heuvels.

Wachau is de enige wijnbouwregio in Oostenrijk met een eigen 'klassement'. Dat bestaat uit drie 'groepen', genaamd naar plaatselijke flora en fauna. De benaming Steinfeder verwijst naar een grasachtige plant met pluimachtige schermen. In de wijnbouw wordt er een wijn mee aangeduid met een maximum alcoholgehalte van 11 % Vol. Alc. Federspiel slaat op een gebruik uit de valkenjacht en duidt op wijnen met een maximum alcoholgehalte van 12,5 % Vol. Alc.

Maar de beste wijnen zijn te vinden onder het label Smaragd, met als symbool de smaragdhagedis. Hieronder vallen wijnen met een alcoholgehalte van ten minste 12,5 % Vol. Alc., afkomstig van de best gelegen wijngaarden. Die zijn niet ingedeeld volgens een premier cru-systeem zoals in Frankrijk, maar worden wel op het etiket vermeld, meestal voorafgegaan door de term 'Ried' (wijngaard). Wij bezoeken enkele van de beste producenten.

Eén van zo'n topdomein is Weingut Emmerich Knoll in Dürnstein. Ook deze wijnen scoren internationaal zeer hoog. Ze zijn in het algemeen iets voller dan die van Hirtzberger en halen soms de volheid van een witte bourgogne. Ze zijn gegeerd omwille van hun bijzonder bewaarpotentieel. Te onthouden zijn de Grüner Veltliner Ried Kellerberg, Ried Loibenberg en Ried Schütt, en de Riesling Ried Kellerberg en Ried Schütt, alle in Smaragd-uitvoering. De laatste twee wijnen zijn de beste.

Ried Schütt wordt beschouwd als de topwijngaard van Knoll. Op de (veel gestelde) vraag waarom wij enkel de jongste jaargangen kunnen proeven, is het antwoord hetzelfde als in Duitsland: de Oostenrijkers drinken hun wijn net als de Duitsers zeer jong. Dat is spijtig en voor veel wijnbouwers frustrerend omdat hun wijnen vaak jaren flesrijping nodig hebben om zich helemaal open te plooien. 


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.