1

Domaine Gramenon - La Sagesse

€ 33,93(Eenheidsprijs)
€ 29,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Domaine Gramenon - La Sagesse'

DOMAINE GRAMENON LA SAGESSE
Appellatie : Côtes du Rhône
Situatie : Drie percelen Gramenon in de gemeente Montbrison sur Lez: Twee percelen op het kalksteenplateau op een hoogte van 300 meter en de andere op de meer zanderige zuidhelling.
Wijngaard: Oude Grenache wijnstokken van 50 tot 70 jaar oud in Biodynamie.
Opbrengst: 20 hl/ha.
Geologie: Plateau gelegen op een klei-kalkstenen bodem.
Natuurlijke wijnbereiding : Handgeplukte en gesorteerde oogst.
Maceratie voor 15 dagen in ruwe cementvaten.
Gedeeltelijk ontsteelde oogst.
Fermentatie met inheemse gisten.
Lichte sulfitering na Malo afhankelijk van de jaargang.
Veroudering: 12 maanden in eiken houten vaten
Gebotteld : In de Herfst.
Drinken : Het is het raadzaam om minstens 1 jaar na het bottelen de wijn te karraferen.
Kan tot 10 jaar bewaard worden, afhankelijk van de jaargang.

Domaine Gramenon - Côtes du Rhône (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Gramenon - Côtes du Rhône (bio)

Frankrijk(Land)Rhône(Regio)

Het Domaine Gramenon heeft als bijzonderheid dat het op drie geologische bijzonderheden van het stroomgebied van de Valréas ligt.

Laten we, voordat we ze herzien, eerst duidelijk maken wat het stroomgebied van de Valréas is.
De regio in het hart waarvan Valréas ligt, tussen Monbrison in het noorden, Vaison-la-Romaine in het zuiden, Nyons in het oosten en Saint-Restitut in het westen, is een bekken dat meer dan 1.000 meter dik is en dat gevuld is met voornamelijk zand- of zandsteen, kiezel- of kalkhoudende gesteenten: om deze reden komt het overeen met een sedimentair bekken. Omcirkeld door de Lance, de Garde grosse, het Séguret-massief, de Dentelles de Montmirail en het Uchaux-massief, ontwikkelde het Valréas-bekken zich aan de westelijke rand van de subalpijnse bergketens.

Tussen 20 Ma en 6 Ma, tijdens het Mioceen, werden de Subalpiene Ketens vervormd, gevouwen en gebroken; hun surrectie werd onmiddellijk gevolgd door hun erosie.
De producten van deze erosie, bekend als melasse en saffraan, die door rivieren en beken worden meegevoerd, verzamelen zich aan de rand van de Alpenboog in een opeenvolging van bekkens zoals die van de Dauphiné, de Valréas, de Digne, de Carpentras... aan de oorsprong van het peri-alpine Mioceen-molassabekken.

Gramenon is gebouwd op kiezelhoudende zandstenen en schelpen, waardoor er reliëf ontstaat in het landschap van de zandkluizen. Deze zandsteenbank komt overeen met een molasse die onder invloed van de getijdenstromen rond 12 Ma in het mariene milieu aan de kust is aangelegd. In detail worden deze zandstenen afgewisseld met slib of klei die bezinkt tijdens het slappe water tussen de eb- en vloedactiviteiten. Deze molasse draagt bij aan een massieve ondergrond, heel anders dan de ondergrond van de zandkluizen die er omheen liggen.

DE GROND
De originaliteit van het terroir van Gramenon komt van de kalksteenbar (getijdenstelsel) die vroeger door de zee werd bedekt (86 miljoen jaar oud).
De druk van de Alpen heeft ervoor gezorgd dat er zandlagen zijn ontstaan die door de getijden zijn achtergebleven, met een aanzienlijke aanwezigheid van kalksteen, waardoor er een plateau van 550 m breed is ontstaan en er een geringe hoogte is ontstaan, terwijl de klei door het riviersysteem is aangevoerd.

HET PLANTENERFGOED
Grenache is de druivensoort die het best geacclimatiseerd is aan onze breedtegraden en die zich hier in elegantie en frisheid uitdrukt.
Een bewijs hiervan is de aanwezigheid van talrijke percelen met oude wijnstokken (van 50 tot 120 jaar oud).
De cumulatieve invloed van de leeftijd van de wijnstokken (en dus de diepe beworteling) en het specifieke karakter van de bodem, geeft de wijnen een bijzonder en origineel profiel.
Om de uitzonderlijke kwaliteit van het plantenerfgoed te bestendigen, is elke aangeplante wijnstok het resultaat van de massale selectie van het domein.

ONZE PRAKTIJKEN IN DE WIJNGAARD
Sinds de oprichting in 1978 wordt de wijnstok op natuurlijke en biologische wijze geteeld.
Desalniettemin is de noodzaak gevoeld om over te gaan op biodynamica.
De eerste klimaatongevallen in de jaren 2000 hebben de vitaliteit van de oude wijnstokken aangetast, we zijn begonnen met biodynamische praktijken en de DEMETER-certificering kwam in 2010.
De dynamisering van de bodem en de versterking van de verdedigingswerken van de fabriek waren onmiddellijk en zeer overtuigend.

Er manifesteert zich een nieuwe energie in de percelen.
Elk perceel wordt op een specifieke manier beschouwd, met een eigen identiteit.
Deze verhoogde vitaliteit in de percelen wordt weerspiegeld in de kwaliteit van de wijnen.
De keuze van de oogstdatum is een cruciaal en bepalend punt.
De intrinsieke kwaliteit van de druiven kan alleen worden uitgedrukt bij ware rijpheid.
De oogst is uitsluitend handmatig met zorgvuldige sortering.

ONZE PRAKTIJKEN IN DE KELDER
Het belangrijkste idee is om de druiven zoveel mogelijk te respecteren.
Hiervoor wordt geen gebruik gemaakt van breekapparatuur (pomppomp, vijzel).
De druiven worden door middel van een triltafel en een transportband naar de betonnen kuipen getransporteerd.
We hebben alleen en zeer licht sulfiet na de Malo Lactische fermentatie indien nodig.
De rijping gebeurt in kuipen voor de lentecuvées en in oude vaten voor de oude wijncuvées.
Omdat de zuiverheid het altijd ontoegankelijke en utopische doel van de geschiedenis is, proberen we het terroir en de druiven zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen, door ons zo goed mogelijk aan te passen aan de effecten van de jaargangen.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.