1

Vakantieperiode: Wij zijn gesloten van 21 juli t.e.m. 30 juli 2024

Marcel Lapierre - Morgon

€ 28,17(Prijs / fles)
€ 24,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Marcel Lapierre - Morgon'

De Morgon van Marcel Lapierre is een begrip onder kenners. Marcel Lapierre nam in de jaren tachtig het domein van zijn vader over en merkte al snel dat de wijnen die ze produceerden in niets meer leken op de grote wijnen uit zijn jeugd. In de overtuiging dat hij op het verkeerde spoor zat, ging hij op zoek naar raad en kwam in contact met de legendarische Jules Chauvet (de Henri Jayer van de Beaujolais) . Chauvet, toen al geruime tijd gepensioneerd, leerde hem hoe het wel moest. Lapierre besloot het roer radicaal om te gooien en per direct werd gestopt met het gebruik van insecticiden en bestrijdingsmiddelen. In de wijngaard werden nieuwe stokken aangeplant die minder, maar betere druiven leveren. Onkruid wordt verschillende keren per jaar handmatig verwijderd. Ook het werk in de kelder is omgegooid. Er worden uitsluitend nog natuurlijke gistcellen gebruikt en al het roestvrijstaal is vervangen door hout. De eerste jaren waren bijzonder moeilijk, maar geleidelijk aan kregen deze prachtige wijnen steeds meer naam. Inmiddels zijn Lapierre en zijn wijnen een begrip en staan ze op de kaart van menig sterrenrestaurant. Het zijn verrukkelijke, onweerstaanbare wijnen die in niets lijken op het overgrote deel der Beaujolais-wijnen. Vanaf de jaargang 2010 is zoon Mathieu verantwoordelijk voor de vinificatie, die het levenswerk van zijn vader met succes verder zet.

 

CEPAGE : Gamay noir à jus blanc
Moyenne d'age des vignes : 70 ans
SURFACE : 15 Hectares
SOL : Aréne granitique acide et pauvre
CULTURE : Vignes certifiées en agriculture biologique
VENDANGE : Manuelle. Soigneusement triée, quelque fois en deux passages.
VINIFICATION : Macération semi-carbonique beaujolaise traditionnelle Sans SO2 ni levurage, de 10 à 21 jours.
ELEVAGE : En pièce de 216 litres, environ 9 mois.
Puis mise en bouteilles de 2 façons différentes :
1/ Non filtrée mais sulfitée
2/ Non filtrée non sulfitée.
TYPE AROMATIQUE : Le MORGON en général à trois arômes dominants : Cerise, réglisse et violette.
Sur notre vignoble c’est généralement les arômes de cerise et de réglisse qui dominent.

Domaine Marcel Lapierre - Morgon (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Marcel Lapierre - Morgon (bio)

Frankrijk(Land)Beaujolais - Morgon(Regio)

Een Beaujolais ? Zijn ze nu helemaal ...?
In de jaren tachtig verkocht de gemiddelde Vlaamse wijnhandelaar verscheidene honderden flessen Beaujolais per jaar.

Die gloriejaren zijn voorbij. De Vlaming heeft het straffere spul ontdekt en drinkt nu mono-cépagewijnen uit de hele wereld zoals Merlot, Cabernet, en Chardonnay. Het gamma Beaujolais werd dan ook door de gespecialiseerde wijnhandel afgebouwd tot één of twee soorten, of verdween zoals bij ons zelfs helemaal uit het assortiment.

En toch zijn er de laatste jaren ook in deze ooit populaire streek mooie ontdekkingen te doen. We spreken dan niet over de rode "Beaujolais Nouveau", maar over de top van de Beaujolais wijnen: de cru's. Kenners weten dat hier wijnen gevinifiëerd worden met een onderbouw van kruidigheid en finesse die zelfs de betere Rhône wijn niet zou misstaan. Hoog tijd dus om het kaf van het koren te scheiden en op zoek te gaan naar de cru's van Beaujolais al was het voor ons minder moeilijk omdat wij de wijnen van Marcel Lapiere reeds meer dan 10 jaar op de voet volgen.

Mathieu Lapierre bewerkt in Morgon op biodynamische wijze 13 hectare waarvan 2 op de Côte du Py en kreeg onlangs van The Wine Advocate van Robert parker een score van 93 Points.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.