1

Monzinger Niederberg 1GW - Emrich-Schönleber

€ 48,00(Eenheidsprijs)
€ 41,74(vanaf 6 stuks)
WijnhuisEmrich Schönleber - Nahe
Wijnjaar2020
soortNahe
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
DruifsoortRiesling

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Monzinger Niederberg 1GW - Emrich-Schönleber'

94 ROBERT PARKER Wine Advocate by Stephan Reinhardt
Vinified in large oak casks (mainly 2,400-liter doppelstücks) and bottled in May, the 2020 Monzinger Niederberg 1G is bright and precise on the pure and mineral nose. Filigreed, precise and firm on the palate, this is a concentrated and still challenging Niederberg that needs lots of air to open up and get more charm. A second bottle that was opened three days before is more intense and aromatic on the complex nose, whereas on the palate, this is a round and rich but elegant and refined Riesling with a salty, piquant and powerful finish. Still more on the textural rather than the fruity side, but this bottle indicates excellent quality and aging capacity of the Niederberg that comes as Erstes Gewächs, or premier cru, abbreviated as 1G. 12.5% alcohol. Tasted at the domain in July 2021. Drink date : 2026-2050

Een interessante recente ontwikkeling is de succesvolle registratie van "Monzinger Niederberg" als beschermde oorsprongsbenaming onder EU-wetgeving, een initiatief van de Schönlebers, hoewel de toepassing ervan voor de hele gemeente geldt. Dit project had twee doelen. Het belangrijkste doel was het vermijden van een vervelende dubbelzinnigheid in de Duitse wijnwet van 1971, waarbij de "Monzinger Frühlingsplätzchen" niet alleen een groot gebied ten westen van het dorp omvat, met als middelpunt de gelijknamige "oorspronkelijke" locatie, maar ook een groot gebied aan de andere kant van het dorp, dat de veel kleinere "Monzinger Einzellage Halenberg" vrijwel omsluit. Dit was een typisch voorbeeld van het feit dat de wet van 1971 zich een wijngaardnaam toe-eigende die bij consumenten en telers weerklank vond dankzij de langdurige associatie met wijn van topkwaliteit, en deze naam toepaste op een enorm uitgebreide en niet noodzakelijkerwijs aaneengesloten oppervlakte. Ten tweede kregen de Schönlebers als VDP-leden door de registratie van "Niederberg" een wijngaardbenaming die binnen die organisatie kon dienen als officiële "Erste Lage" of premier cru.

Emrich Schönleber - Nahe

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Emrich Schönleber - Nahe

Duitsland(Land)Nahe(Regio)

Sinds 250 jaar zit de familie Schönleber al in de wijnbouw.  Eind jaren '60 kwamen de eerste wijnbergen in eigen bezit (2ha.). Inmiddels is dit aantal uitgebouwd tot 14 ha. Waaronder de 2 Grand Cru wijnbergen in het Nahe gebied: Halenberg & Frühlingsplätzchen! Sinds 2001 wordt alles onder eigen label op de markt gebracht.

Werner Schönleber krijgt erkenning op het hoogste niveau zoals producent van het jaar in de Gault Millau of collectie van het jaar wederom in de Gault Millau. Vader Werner legt zich volledig toe op het management van de wijngaarden terwijl zijn zoon Frank inmiddels de vinificatie heeft overgenomen.

Monzingen ligt aan de westelijke rand van het wijnbouwgebied Nahe. De wijngaarden liggen 160 tot 250 meter boven de zeespiegel. Het uitgestrekte Soonwald ligt op enkele kilometers afstand in het noorden. Ons klimaat is relatief koel voor de wijnbouw, waar plaatsen met veel zon, optimale blootstelling aan de helling, steenachtige bodems en warme microklimaten de beste kansen bieden voor wijn van hoge kwaliteit. Met de juiste knowhow en wanneer de juiste factoren samenkomen, hebben we goede vooruitzichten om unieke wijnen te produceren die de hoogste internationale erkenning verdienen. Onze topwijngaarden Halenberg en Frühlingsplätzchen voldoen aan deze voorwaarden. Met steile hellingen tot 70% op het zuiden en zuidwesten zijn deze twee locaties dankbaar voor de 1.900 zonuren die Monzingen gemiddeld per jaar kent. Onze wijnstokken groeien op steenachtige bodems die typisch zijn voor de leisteenrijke geologische formatie van Wadern ("Waderner Schichten"). Hier zijn de druiven normaal gesproken veel kleiner dan anders het geval zou zijn, en daardoor des te aromatischer. Door onze beste percelen waaien sterke thermische winden - warme luchtstromen die op zonnige dagen uit het dal opstijgen en de temperatuur in de wijngaard verder verhogen. Valken en buizerds vliegen graag mee op deze thermiek en kunnen vaak moeiteloos in de lucht erboven cirkelen. Op zijn beurt zorgt het nabijgelegen Soonwald voor een natuurlijke bron van verkoelende lucht gedurende de nacht. Omdat onze beste wijngaardblokken niet direct zijn blootgesteld aan deze koude nachtelijke luchtstromen, kunnen ze langzamer afkoelen. Dit is ideaal voor een optimale aroma-ontwikkeling in onze druiven.


GRAND CRUS
Sinds 1997 hebben wij er bewust voor gekozen om de aanduiding "single-vineyard" alleen toe te passen op Rieslings van onze best geklasseerde locaties - percelen die op de Pruisische belastingkaart van 1901 als bijzonder waardevol werden aangeduid en die tot op de dag van vandaag uitstekende wijnen opleveren.

Als u een van onze single-vineyard wijnen drinkt, kunt u er dus zeker van zijn dat de wijn in uw glas afkomstig is van een van de beste wijngaarden in het Nahegebied en dat de herkomst ervan duidelijk naar voren komt. Bovendien zijn de druiven selectief met de hand geplukt en heeft de wijn een interne blinde proeverij van de regionale VDP vereniging voor de Nahe doorstaan, wat zijn hoge kwaliteit en individuele persoonlijkheid onderstreept.

FRÜHLINGSPLÄTZCHEN MONZINGEN
De wijngaard Frühlingsplätzchen heeft een zuidwest-zuidoostelijke ligging. Op het steilste punt heeft hij een helling van 70%. Het is dan ook geen wonder dat de wintersneeuw het snelst smelt en dat de lente in deze wijngaard bijzonder vroeg ontwaakt. De bodem bestaat voornamelijk uit rode leisteen en grind, vaak afgewisseld met de roodgekleurde leem die Rotliegend wordt genoemd. Al op jonge leeftijd verleidt het Frühlingsplätzchen met zijn speelse, lenteachtige fruitkarakter. Zijn aroma's ruiken vaak naar perzik en rijpe appel, terwijl ook fijne kruidentonen de kop opsteken. Een paar jaar opslag zorgt voor een meer uitgesproken minerale kwaliteit, waardoor de Frühlingsplätzchen-wijnen met de jaren steeds meer aan kracht winnen.

MONZINGEN HALENBERG
De kleinste wijngaard van Monzingen is uitsluitend beplant met rieslingstokken, waarvan de meeste van ons zijn. Halenberg ligt op het zuiden met hellingen tot 70% en heeft een steenachtige bodem van blauwe leisteen en kwartsiet, die onze wijnstokken zwaar op de proef stellen - in de zomer vechten ze voor elke druppel water. Daardoor blijven de druiven in deze wijngaard kleiner en ontwikkelen ze een bijzonder voortreffelijk aroma. Halenberg heeft een inherente, fijn gestructureerde, minerale ziltheid. Hij onthult vaak aroma's die doen denken aan rijpe grapefruit en andere exotische vruchten. Na enige rijping krijgt hij zijn karakteristieke kruidige persoonlijkheid.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.