1

Spätburgunder - Weingut Dennis Wolf

€ 26,45(Eenheidsprijs)
€ 23,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Spätburgunder - Weingut Dennis Wolf'

145m above sea level — Exposure: southeast — Gradient: 8% — Planted: 2013
Single vineyard wine from the « Laumersheimer Steinbuckel»; Grand Cru vineyard,
degraded to entry level Spätburgunder. Loess clay soil with good water holding power; in
the background massive limestone.
• Vineyard treated organic since 2017.
• Hand harvested
• Spontaneous fermentation in open pièces with manual punch down.
• ¾ destemmed grapes, ¼ undestemmed.
• 21 days of maceration/fermentation.
• Pressing with historical basket press.
• Aging for 18 months on full lees in used tonneaux (300 and 350 litres).
• No fining or filtration.
• 3000 bottles (0,75 l) and 60 magnums will be produced.

Weingut Dennis Wolf - Pfallz

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Dennis Wolf - Pfallz

Duitsland(Land)Pfalz(Regio)

Pfalz
Het verhaal van Dennis Wolf begint net als de biografieën van talloze andere wijnboeren. Hij groeit op in een familiebedrijf in Großkarlbach, Mittelhaardt, dat al vijf generaties voor hem wordt gerund. Op een gegeven moment werd duidelijk dat er al snel een generatiewisseling zou plaatsvinden. Maar voordat de junior in de voetsporen van de senior wilde treden, nam hij een vrijheid die eerdere generaties van wijnmakers niet kenden: Hij ging op reis om ver buiten de Pfalz te kijken. En hij deed dat uitgebreid.

Op wijnwereldreis
Zijn jarenlange zwerftocht begon in 2012 in Frankrijk, meer bepaald op het befaamde biodynamische Domaine de l'Horizon in de Roussillon, waar wijnbouwer Thomas Teibert een blijvende indruk op hem maakte. Al op dat moment realiseerde Dennis zich dat als het om wijn gaat, proeven belangrijker is dan studeren en dat je als wijnboer niet genoeg kunt proeven en leren kennen. Daarna begon hij zijn wijnbouwopleiding in Geisenheim, maar hij bleef de essentiële invloeden krijgen door middel van stages bij andere docenten. Allereerst is er de beroemde Klaus-Peter Keller, die hij nog steeds als een van zijn "geestelijke pleegvaders" beschouwt. De volgende stop was de gerespecteerde Elzasser wijnmaker André Ostertag, van wie hij nog meer leerde over biodynamische landbouw. Daarna ging hij naar Ludwig "Lulu" Bindernagel, die in 2002 het wijndomein "Les Chais du Vieux Bourg" in het hart van de Jura als zijdelingse toetreder overnam en het tot een succes maakte op de biodynamische weg. Vervolgens werkte hij voor Pouilly-Fumé-legende "Domaine Didier Dagueneau" en voor een gerenommeerde Londense wijnhandel, waar hij de gelegenheid had om het uitstekende assortiment te proeven. Last but not least: een werkverblijf op het wereldberoemde Domaine Jean-Louis Chave in de noordelijke Rhône. Toen waren de wandelschoenen waarschijnlijk versleten en keerde Dennis in 2018 voorgoed terug naar de ouderlijke wijnmakerij.

Thuiskomen
Thuis zette hij natuurlijk zijn vele indrukken en ervaringen in daden om: Direct in 2018 overtuigde hij zijn vader om te stoppen met het gebruik van herbiciden - kort daarna werd de beslissing genomen om de boerderij om te schakelen naar bio dynamica. De bijbehorende certificering moet dit jaar in 2021 zijn voltooid. In 2019 ging de senior met pensioen om zijn welverdiende pensioen te halen. Voorlopig wil Dennis zijn klassieke assortiment voortzetten, maar sinds 2016 werkt hij aan een eigen lijn, waarin hij zich de vele invloeden van zijn leraren realiseert. Zijn eerste wijnen geven al een idee dat zijn jaren van reizen hun vruchten afwerpen en dat Dennis Wolf iemand is waar men nog van zal horen in de wijnwereld …

Super wijngaard, super wijn
De Riesling druiven komen dus van een wijngaard op de Laumersheimer Kirchgarten (Grosse Lage) en van wijnstokken geplant in 1985. Ondergrond van kalk, met een actief kalk percentage van meer dan 50%, en een toplaag van löss. Gelegen op het zuiden. Oogst met de hand. Het sap wordt op geen enkel moment gepompt, alles gaat met zwaartekracht, geen filtering, zeer weinig sulfiet, 24 maanden rijping van de most op de schillen.
Dennis heeft in het begin bijna nog helemaal geen wijn verkocht, hij heeft alleen links en rechts flessen afgezet, bij profs en liefhebbers om commentaar en advies te krijgen. Wij zijn in de positie de geweldige wijnen van een geweldige wijnmaker aan te kunnen bieden. En voor een heel aanlokkelijke prijs, gezien de kwaliteit van de wijn en gezien wat de buren hier voor prijzen vragen.

Pinot Noir
Al bij zijn eerste kleine debuut in de wijnmakerij van zijn ouders - de Riesling Laumersheimer Kirschgarten 2016 - was het duidelijk dat we veel meer zouden horen en proeven van Dennis Wolf. En zo was de Wolf Pinot Noir uit 2018 de eerste rode van de jonge wijnboer uit de Pfalz. Kruidige noten domineren de eerste indruk, die langs koud-rokerige, met wat onderhout en natte steen komt. Pas dan komen zure kersen-, cassis- en Schwarzwaldtaart tevoorschijn, d.w.z. kersencompote, cacao en donkere biscuittaart, en ook wat chocolade. Volledig droog met een duidelijke zuurgraad, wordt het sappig, kersenvelachtig en levendig. Een uitgebalanceerde, lichte tanninestructuur krijgt grip in de mond. Het hout van de gebruikte barriques is slechts minimaal merkbaar als een lichte rokerige noot. De wijn heeft wat tijd nodig in het glas, maar het geduld wordt beloond met evenwicht en harmonie.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.