Contact /      Aanmelden
Ontdek onze biowijnen
Koop een cadeaubon via Print a Gift
WEINGUT BERNHARD OTT - Wagram (Bio)

WEINGUT BERNHARD OTT - Wagram (Bio)

Land: Oostenrijk
Regio: Wagram

Als een trouwe, makke hond die in een hoek ligt, zo omschreef Bernhard de status van de Gruner Veltliner toen hij in 1991 het bedrijf van zijn ouders overnam. Toch is hij er met verve in geslaagd om succesvolle wijnen te maken van de Gruner Veltliner.

Bernhard vertelt ons waarom Gruner Veltliner het zo goed doet :
Wat maakt een wijn verrukkelijk en karakteristiek ? Dat zijn drie factoren: het bewaar- en ontwikkelingspotentieel, de culinaire inzetbaarheid en de herkenbaarheid van het ras in het glas. De Gruner Veltliner voldoet aan deze factoren; top Veltliners kunnen 50 jaar oud worden, het zijn geniale begeleiders van de meest veelzijdige gerechten. Bovendien is het ras onlosmakelijk verbonden met Feuersbrunn am Wagram. De wijnen van dit ras kunnen slank en elegant zijn, maar ook krachtig en zwaar. Geweldig om mee te werken!

TERROIR: Oost-West terrassen 260-350 meter boven de zeespiegel. Koele ligging met als bodem tertiaire Loss met veel kiezel. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gahler Gneiss. gneis = rots.

De wijngaarden worden groen ingezaaid. Geen pesticiden of herbiciden. Als mest wordt er biologische runderkompost vermengd met druivenschillen en pitten, stro, vermalen wijnstoktakken en humus.

WERKWIJZE: Puur natuur: zijn filosofie lijkt simpel; zo natuurlijk mogelijke wijnen maken die zowel kracht als elegantie bieden waarin landschap, druif en klimaat echt tot uitdrukking komen. Ik wil iets produceren dat uniek is en zo natuurlijk mogelijk zonder technische ingrepen. Ons microklimaat geeft ons daar alle ruimte voor, zonder dat we gebruik hoeven te maken van industriële middelen zoals pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest licht Bernhard toe.

OTT KIEST VOOR BIO-DYNAMIE : sinds twee jaar is Bernhard druk bezig met het invoeren van de biologisch-dynamische druivencultuur. Dit is de verst gaande benadering van ecologische wijnbouw. Krachten uit het heelal en het gebruiken van plantaardige en organische/animale oplossingen (van kwarts, brandnetels tot koeienmest) bieden ongekende mogelijkheden tot het realiseren van het ecologische ideaal dat tot voor kort door wetenschappers voor dwaas gehouden werd. Alles wordt door de tijd achterhaald: het grootste wijnwetenschappelijke instituut van de wereld heeft onlangs een afdeling BIO ingesteld!

Bernhard zelf wil er niet te moeilijk over doen: Mijn wijnen moeten het bewijs zijn van deze ingrijpende werkwijze. Als mensen mij over vijf jaar vragen wat ik van bio-dynamie vind, dan hoop ik met trots te kunnen zeggen dat wij het voor 100% toepassen!

ROBERT PARKER Bernhard Ott has expanded the acreage under his control (as the single-yard line-up at hand testifies) and planted several new vineyards. A significant further increase via contractual arrangements (all closed the same day so as not to send self-impeding market signals!) is due for the 2012 vintage, including sites far enough afield from Feuersbrunn to in his words "act as a bit of insurance against hail." Ott has also become a conscientious practitioner of biodynamics, with sustainability being taken to such extremes as the planting of hundreds of bird houses for specifically beneficial species and the establishment of an on-site apiary. (I-ll catch readers up on further developments and on the bulk of his wines from vintages 2008 and 2009 in an imminent subsequent report.) A new press was added for the 2010 vintage to permit acid-ameliorating skin contact of up to 24 hours and at the same time crop-processing (-continuously, around the clock,- as he put it) within the relatively narrow temporal window that Ott perceived as available once his fruit had truly achieved ripe flavors. A high percentage of the 2010 fermentations were entirely spontaneous, and he expects this percentage to grow in coming years, attributing the increasing vigor of ambient yeasts to his biodynamic regimen. Only the Berg and Fass 4 Gruner Veltliner were (lightly) de-acidified, as must. "We were shocked," Ott relates, "when we realized that we had 90 Oechsle already when we began picking at the end of the first week in October" and harvest was completed before the end of that month. The 2010 edition of Ott's unabashedly sweet, -Germanic- Riesling had barely finished fermenting when I visited this June and I-ll report on it next year. (His inaugural 2005 Rheinriesling - on which I last reported, along with an account of this project's origins, in issue 166 - showed beautifully on my recent visit: pear nectar wreathed in chamomile, honeysuckle, heliotrope and white truffle on a creamy, buoyant palate, showing just a hint of fusil evolution.)

 



BERNHARD OTT - AM BERG

BERNHARD OTT - AM BERG

Wijnjaar: 2016
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


OTT AM BERG 2016 - Rating 88 pts The Wine Advocate R. ParkerThe 2016 Grüner Veltliner Am Berg is a light, bright, fresh and crisp Veltliner with clear and intense ...

Prijs: € 12,65
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - AM BERG

BERNHARD OTT - AM BERG

Wijnjaar: 2015
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


OTT AM BERG 2015 - Rating 89 pts The Wine Advocate R. ParkerOtt's 2015 Grüner Veltliner Am Berg tries to balance a crisp freshness and a vinous character. The wine ...

Prijs: € 26,34
Biowijn
Volume: 1.50 L

BERNHARD OTT - FASS 4

BERNHARD OTT - FASS 4

Wijnjaar: 2015
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


FASS4 2015 - Rating 90 pts The Wine Advocate R. ParkerThe 2015 Grüner Veltliner Fass 4 is sourced from the medium parts of the Hengstberg hill and includes parcels from ...

Prijs: € 17,50
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - DER OTT

BERNHARD OTT - DER OTT

Wijnjaar: 2015
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


ROBERT PARKER Rating: 93Reviewed by Stephan ReinhardtIssue Date 30th Jun 2016Since Der Ott included the Erste Lage wines in 2014, this has become a super-second of Bernhard Ott. The 2015 ...

Prijs: € 25,00
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - STEIN Erste Lage

BERNHARD OTT - STEIN Erste Lage

Wijnjaar: 2015
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


ROBERT PARKER Rating: (93-95)Reviewed by Stephan ReinhardtIssue Date 30th Jun 2016From gneiss soils covered with white and red sand and finally loess, the 2015 Engabrunner Stein 1ÖTW Grüner Veltliner is ...

Prijs: € 36,86
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - STEIN Erste Lage

BERNHARD OTT - STEIN Erste Lage

Wijnjaar: 2012
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


ROBERT PARKER Rating: 92Reviewed by David SchildknechtIssue Date 30th Apr 2014The 2012 Gruner Veltliner Stein originates in gravel, loess and eroded gneiss terraces in Engabrunn at the edge of the ...

Prijs: € 36,86
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - SPIEGEL Erste Lage

BERNHARD OTT - SPIEGEL Erste Lage

Wijnjaar: 2015
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


ROBERT PARKER Rating: (93-94)Reviewed by Stephan ReinhardtIssue Date 30th Jun 2016The 2015 Feuersbrunner Spiegel 1ÖTW Grüner Veltliner has an impressively pure, deep, intense and mineral bouquet with biscuit flavors. Sourced ...

Prijs: € 36,86
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - SPIEGEL Erste Lage

BERNHARD OTT - SPIEGEL Erste Lage

Wijnjaar: 2011
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


BodemOost-West terrassen 260-350m boven de zeespiegel. Koele ligging met als bodem tertiaire löss met veel kiezels. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gföhler gneiss (gneis = rots). De wijngaarden ...

Prijs: € 36,86
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - ROSENBERG Erste Lage

BERNHARD OTT - ROSENBERG Erste Lage

Wijnjaar: 2015
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


ROBERT PARKER Rating: (94-96)Reviewed by Stephan ReinhardtIssue Date 30th Jun 2016Ott's 2015 Feuersbrunner Rosenberg 1ÖTW Grüner Veltliner is a selection only from the oldest, 60-years-old vines, whereas in former vintages ...

Prijs: € 36,86
Biowijn
Volume: 0.75 L

BERNHARD OTT - ROSENBERG Erste Lage

BERNHARD OTT - ROSENBERG Erste Lage

Wijnjaar: 2011
Regio: Wagram
Type: Witte wijn
Druif: , Gruner Veltliner.


BodemOost-West terrassen 260-350m boven de zeespiegel. Koele ligging met als bodem tertiaire löss met veel kiezels. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gföhler gneiss (gneis = rots). De wijngaarden ...

Prijs: € 36,86
Biowijn
Volume: 0.75 L