1

Giorgio Primo Rosso Toscana IGT

€ 95,88(Eenheidsprijs)
€ 83,37(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Giorgio Primo Rosso Toscana IGT'

Antonio Galloni VINOUS MAGAZINE 96 POINTS : The 2017 Giorgio Primo is fabulous. Inky, deep and pulsing with energy, the 2017 has so much to offer. Most surprisingly of all, it is quite reticent and closed, which is so unusual for this wine. Dark red/purplish berry fruit, leather, cedar, spice, tobacco and espresso add a good deal of aromatic intensity, with plenty of Cabernet Sauvignon savoriness. The 2017 is much less forthcoming on the palate, where it remains unyielding, at least today. Drink 2025-2037

ROBERT PARKER by Monica Larner 95 POINTS : This wine has a very special signature and a unique intensity that makes it stand out in a crowd. The Fattoria la Massa 2017 Giorgio Primo is a blend of Merlot and Cabernet Sauvignon with a smaller part Petit Verdot. There are ripe fruit elements of blackberry and dark cherry that find a happy interaction with spice, leather and grilled steak gristle. The wine's savory side is well developed and textured, giving it a firm grip as it wraps thickly over the palate. This is a gorgeous wine, but the 2016 is remembered for its profound definition and clarity of fruit. This 2017 expression is more open and rich instead. Drink Date 2021 - 2035

Fattoria la Massa is one of the dynamite sites in Panzano in Chianti and is one of my favorite estates in Chianti Classico.

Fattoria La Massa - Panzano Toscane

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Fattoria La Massa - Panzano Toscane

Italië(Land)Toscane - Panzano(Regio)

Giampaolo Motta wordt door veel collega's een laterale denker genoemd. In ieder geval is hij altijd goed voor verrassingen. Geboren in Napels, werkte hij in gerenommeerde wijnhuizen in de Chianti Classico streek. Zijn favoriete wijnen kwamen echter uit de Bordeaux. Geen wonder dus dat hij al snel in beroemde kastelen terechtkwam. Daar werd het idee geboren dat het mogelijk moest zijn om in Toscane rode wijnen van dezelfde kwaliteit te persen.

In 1992 had hij het geluk een oude wijnmakerij te kopen, de Fattoria La Massa, op de beste locatie van Panzano in Chianti. "Conca d'Oro" - de gouden kom - is hoe de plaatselijke bevolking deze op het zuiden gelegen enorme depressie in het landschap noemt, die eruitziet als een oversized mossel vol wijnstokken. De naam stamt echter uit de tijd dat hier nog tarwe werd verbouwd, dat in het licht van de middagzon het natuurlijke amfitheater goudkleurig deed opgloeien. Vandaag is het een weelderig groen van de wijnstokken die hier lang hebben gedomineerd. De Fattoria La Massa werd hier echter al in de 15e eeuw met wijn in documenten vermeld.

Tien jaar lang experimenteerde Giampaolo Motta, met de hulp van de ster oenoloog Carlo Ferrini en Stéphane Derenoncourt uit Bordeaux als adviseurs, met de druivensoorten vastgelegd in het Consorzio Chianti Classico, met verschillende klonen en onderstammen wijnstokken, Guyot en Cordon opleiding en - uiteindelijk, verliet hij verrassend genoeg de vereniging. Hij wilde niet meer beperkt worden: "Na tien jaar werk was ik niet echt tevreden met het resultaat." Het succes gaf hem al snel gelijk, want zijn "Giorgo Primo", die aanvankelijk naast Sangiovese wisselende verhoudingen van de Bordeaux-variëteiten Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot of Alicante Bouschet, afhankelijk van het oogstjaar, bevatte, klom snel op in de Olympus van de Italiaanse topwijnen en is nu een pure Bordeaux cuvée met een hoofdaandeel Cabernet Sauvignon, die uitstekend rijpt in de Conca d'Oro. Zijn "tweede wijn" La Massa is een cuvée met Sangiovese als hoofdvariëteit en getrouwd met Bordeaux-variëteiten. Zijn laatste creatie is Carla, vernoemd naar zijn dochter is deze wijn een selectie van de beste Sangiovese druiven.

Giampaolo Motta heeft zich nooit laten onderwerpen aan de voorschriften van de BIO-verenigingen. Glimlachend legt hij uit "noch biologisch, noch biodynamisch - maar logisch en dynamisch". "Ik leef hier en heb daarom geen interesse in pesticiden of systemische behandelingen" voegt hij eraan toe.

Wanneer je zijn nieuw gebouwde kelder binnenkomt bij de levering van de druiven, zie je geen tanks of vaten, maar een schaakbordvloer van zwarte en witte tegels. En aan elke kant 6 roestvrijstalen sluitingen die in de vloer zijn ingebed. Verder niets. Geen slangen, geen pompen. Alles loopt hier alleen door zwaartekracht van boven naar beneden. Want onder deze sluitingen zijn de gistingstanks, een verdieping lager. Oké, dit is anders in de oogsttijd. Want dan staan er lopende banden op het schaakbord en veel werknemers die de aangeleverde druiven met de hand sorteren, want alleen de beste mogen naar beneden. Giampaolo Motta ontwikkelde zelf een uniek zacht, geraffineerd roersysteem om de massa naar beneden te duwen.

In Bordeaux had Motta ook de architect Bernard Mazieres ontmoet, die onder meer Château Petrus, Mouton-Rothschild en Château Latour renoveerde - die waarschijnlijk veel meer betaalden dan Giampaolo Motta, die de architect gewoon uitnodigde en ontving tot hij overweldigd werd door de charme van het landschap, maar ook door de charme, de aandacht voor detail en de compromisloosheid van de gastheer en begon te plannen. Ook dit was waarschijnlijk nogal verrassend.

De meest recente verrassing kwam in november 2018, toen Giampaolo Motta, inmiddels succesvol en wereldwijd bekroond, elk 40% verkocht aan de Tommasi wijngroep uit Valpolicella en Ermen Minari, een manager van een Frans high rack logistiek bedrijf, om verdere investeringen in wijngaarden mogelijk te maken, kondigde hij aan. Hij behoudt 20% en het management van de wijnmakerij. De uitstekende kwaliteit van de wijnen van La Massa is daarmee verzekerd.

ROBERT PARKER
"Giampaolo Motta's Fattoria La Massa is een van mijn favoriete landgoederen in Panzano in Chianti. Deze proeverij diende als een gelukkige herinnering aan waarom ik zo van deze wijnen hou. De 2012 Giorgio Prima is onberispelijk. Het is een klein wonder in wat volgens de meesten geen gemakkelijk wijnjaar was. De heer Motta heeft blijkbaar die magische touch. Ik hield van deze set van nieuwe releases en was vooral blij om een nieuwe wijn te proberen: De IGT Toscana Carla 6 die me zeer tevreden stemde. In werkelijkheid, was ik erdoor gevloerd.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.