1

Fred Loimer - Riesling Steinmassel Erste Lage

€ 41,40(Prijs / fles)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2013
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
Kelderresten4
DruifsoortRiesling
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Riesling Steinmassel Erste Lage'

94 Robert Parker reviewed by Stephan Reinhardt Issue Date 31st Oct 2014
Loimer's 2013 Riesling Steinmassl Erste Lage is one of the most complex and elegant Rieslings of the vintage not only in the Kamptal but in all Austria. It will also compete with the best German Rieslings and should be cellared for a sufficient number of years. The wine was hand-picked quite early end of October at 19.5° KMW and fermented spontaneously during 4-6 weeks in 100% stainless steel tanks at temperatures between 20 and 22° C. It then aged for 6 months on the full lees in large used barrels before it was racked in small used oak barrels until it was bottled in September with 13% alcohol and 1.8 g/l of residual sugar. The wine shows an intense lime color, is rich, dense and precise on the nose where lime and white peach flavors as well as spicy mineral and herbal aromas lead to a juicy, full-bodied, piquant, and very complex wine of great elegance, balance and freshly aromatic length. Drink 2018-2030

Herkomst
Het samenspel van klimaat en bodem in het Donaubekken vormt de basis voor het karakter van onze wijnen. De uitlopers van het Pannonische en continentale klimaat brengen warme en droge dagen in de regio. De bodems zijn uniek en ideaal voor de wijnbouw: aan de ene kant vindt u Gföhler gneis, het primaire gesteente, en bruine aarde op de top. Soms zit er ook een kalksteenlaag tussen. Aan de andere kant is er löss, vliegend stof uit de ijstijd, dat zich heeft verdicht tot vruchtbare grond. En tenslotte de leem- en grindgronden.

Steinmassell
Ligt op 300 m zeeniveau tegen het zuid-zuidoosten tot 200 m zeeniveau en toont een brede schouder tegen het zuidwesten. Paragneiss en mica leisteen naast donkere amfibolieten en lichte granietgneisses vormen het kristallijne brongesteente. Diepe verwering zorgt voor een verschillende dikte, in sommige terreinposities tot 1 m sterke rotsbruine grond, die wordt afgewisseld met veel stenen die soms wat kalksteen bevat, ondanks het feit dat het basismateriaal silicaat is. De losse rots heeft echter ook voordelen: Het is een uitstekende warmteaccumulator en blijft ook na zonsondergang zijn warmtestralingseffect behouden.

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.