1

Silex - Domaine Louis Benjamin Dagueneau

€ 150,00(Prijs / fles)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Silex - Domaine Louis Benjamin Dagueneau'

93-94+ Rober Parker The Wine Advocate Reviewed by David Schildknecht Issue Date 31st Aug 2010
From an enclave just outside the cuverie in Saint Andelain, the Dagueneau 2009 Blanc Fume de Pouilly Silex delivers an almost inordinate diversity of floral, herbal, citrus (predominately grapefruit), and pit-fruit (predominately nectarine) elements, with the bitterness of fruit pits, smoky pungency of red currant and crushed stone, as well as notes of shrimp shell reduction and iodine inflecting a long, bittersweet, yet at the same time vibrant, buoyant finish. This silken textured seducer should gain with time in bottle and be worth following for ten or a dozen years.

Didier Dagueneau’s son Louis-Benjamin (whose name now appears on the label) is in charge of the domaine that his recently-deceased and much-lamented father brought to such notoriety. Benjamin Dagueneau – whose intense focus is obvious – has been working alongside his father for several years, and the crew here – one person each for the estate’s 11 hectares (27 acres) – are no doubt exceptionally capable of carrying on. The 2009 collection (whose Pouilly-Fumes weigh in between 13 and less than 14% alcohol) promises to be the best group of Sauvignons rendered in that year. A late June visit offered my first opportunity to taste the Dagueneau rendition of Sancerre Monts Damnes (of which 2005 was the inaugural but 2007 effectively the first commercial vintage). All of the 2009s were still in barrel when I visited. The 2008s – harvested a mere two weeks after Didier Dagueneau’s death in a flying accident at age 52; and in bottle for only two months when I tasted them – are also superb as a group. The fermentative and elevage regiment here has for some time been entirely in larger barrels, in particular demi-muids and customized, 350-400-liter, cigar-shaped casks of Dagueneau design that maximizes lees contact. Fermentative temperature is controlled when necessary by inserting an exchanger. In view of how long Didier Dagueneau’s success had been recognized and how many ambitious Loire attempts at wooded Sauvignon prove inexpressive of their fruit and sites but depressingly similar to one another, one would think that the “methode Dagueneau” should be studied and adopted by at least a few other ambitious Loire growers, but it that’s happened, I have not tasted it! Incidentally, this is one domaine where (already high) prices have not remained static, so unfortunately it’s simply a fact now that you have to make the same well-justified sacrifice to experience these wines that you would in order to put top-notch Burgundy on your table.. (Incidentally, while this is the subject for another time, the nobly-concentrated Dagueneau Jurancons – of which I tasted a 2005 and 2004 – are magnificent, with superb detail, magical levity, as well as irresistibility rather than over-the-top sweetness. “The idea is to have a balance with high acidity, not a confiture,” remarks Benjamin Dagueneau. “Chateau d’Yquem is very good, but heavy. These wines aim at something a little more Germanic in style.” I was already grinning before he said this!)

Domaine Louis Benjamin Dagueneau - Pouilly-Fumé

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Louis Benjamin Dagueneau - Pouilly-Fumé

Frankrijk(Land)Loire - Pouilly-Fumé(Regio)

Didier Dagueneau is op 17 september 2008 op 52 jarige leeftijd overleden in een (type ULM) vliegtuig ongeluk in de Cognac regio. Sindsdien zetten zijn zoon Benjamin en dochter Charlotte (zijn twee oudste kinderen) het levenswerk van hun vader met succes voort.

Benjamin en Charlotte zijn eigenaars in Saint-Andelain, een heuvel die onder de herkomstbenaming Pouilly-Fumé valt (het vaderland van de Sauvignon). Het overgrote deel van de ongeveer tien hectare die hij bezit ligt op een kleibodem met vuursteen (een typisch kenmerk van het dorpje Saint-Andelain). De rest ligt op mergelaarde (Kimmeredigiaan - cfr Chablis). Sinds 1983 runde Didier, op zijn manier, een wijndomein dat uitgroeide tot de referentie voor wijnfreaks. Didier : " Ik respecteer de traditie. Ik doe wat de "ouden" (een woord dat hij met vol tederheid uitspreekt) lang voor mij deden. Ik wou hun ervaring benutten en daar de verworvenheden van de moderne oenologie aan toevoegen, meer niet. Natuurlijk werk ik met vaten : halve okshoofden "demi-muid" van 620 liter zoals mijn grootvader, met een wanddikte van 50 mm. Dat geeft een goede verhouding tussen volume en zuurstof. Dertig jaar geleden werkte iedereen in Pouilly met fusten. Het verschil zit hem er nu in dat ik vandaag de dag met nieuwe of quasi nieuwe vaten werk. Zonder nochtans roestvrij stalen gistkuipen achteruit te stellen. De verdeling tussen hout en inox hangt af van het oogstjaar. Een grote wijn (en de Sauvignon is een grote druif, net zoals de Chardonnay) is niet massief. Het is een subtiele, elegante, evenwichtige en fijne wijn met flink wat materie. Een wijn kan slechts oud worden indien er materie is, dus via beperkte rendementen. In 1991 had ik slechts 8 hectoliter/hectare, in 92 bedroeg dat volume 38 hectoliter/hectare. De meeste eikenhouten vaten in de kelder van Daguenau zijn gegraveerd met de letters «D.S.L.S» DIEU SEUL LE SAIT. Didier legt uit ; god alleen weet welke houtsoort dit is. De tonneliers verkopen verschillende types van hout, Allier, Tronçais, Limousin, Nevers ... maar alleen god weet 100% zeker van welke houtsoort een specifieke barrique gemaakt is !, zei Dagueneau.

LE MEILLEUR SAUVIGNON AU MONDE (Dixit.- ROBERT PARKER)

 

 


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.