1

Château Des Rontets - Pouilly-Fuisse Les Birbettes

€ 43,13(Prijs / fles)
€ 37,50(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Château Des Rontets - Pouilly-Fuisse Les Birbettes'

94 POINTS Robert Parker The Wine Advocate by William Kelley Issue Date 30th Aug 2019
The 2017 Pouilly-Fuissé Les Birbettes has turned out very well, revealing a pretty bouquet of confit citrus, frangipane and smoke that are framed by a discreet touch of new oak. On the palate, it's full-bodied, enveloping and textural, with broad shoulders and a powerful, sun-kissed profile but with a livelier, less extreme personality than the 2015 rendition. This cuvée is produced from parcels of very old vines, planted in the 1920s and in 1945.  Drink 2020-2035


Pouilly-Fuissé Les Birbettes
"De dames van de herbergen hebben drie manieren om de ouderdom af te beelden: op vijfenvijftigjarige leeftijd is het een birbon; op zestigjarige leeftijd is het een birbe; na deze fatale term is het een birbette." (Léo Lespès, 1815-1875)

De zeer oude wijnstokken van onze Clos die de Pouilly-Fuissé cuvée Les Birbettes produceren, hebben trouwens allemaal veel meer dan zestig jaar geleefd. Ze groeien op een hectare die bestaat uit vier percelen: twee ervan werden geplant in de jaren twintig, vlak na de druifluisepidemie (phylloxera), en twee in 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Het belangrijkste kenmerk van de oude wijnstokken is hun vermogen om een soort "regelgevend systeem" op te zetten dat de directe invloed van de klimatologische omstandigheden beperkt en een regelmatige groei tijdens het warme seizoen mogelijk maakt, zodat de druiven de best mogelijke rijpheid kunnen bereiken. De trossen worden altijd gevormd door kleine bessen en hebben een opmerkelijk consistent potentieel binnen de verschillende wijnjaren. De wijn die met deze druiven wordt geproduceerd drukt meer zuiverheid en verticaliteit uit, en onderscheidt zich door een zoute afdruk die wij beschouwen als de duidelijkste uitdrukking van de mineraliteit.

De vinificatie van Les Birbettes gebeurt in 228 en 400-liter vaten van één tot zes jaar oud. De wijn verblijven voor tien maanden rijping op fijne droesem in oude vaten.

Dit is een cuvée die zich vanaf het derde jaar volledig in de fles uitdrukt en in de loop van de volgende jaren steeds complexer wordt. De goede wijnen van Les Birbettes kunnen 10 tot 15 jaar of meer oud worden.

 

Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Château des Rontets - Pouilly-Fuissé (bio)

Frankrijk(Land)Bourgogne - Pouilly-Fuissé(Regio)

Les Rontets
Gelegen op een hoogte van 350 meter boven de zeespiegel, ligt Les Rontets op de top van de heuvel die de vallei van Fuissé naar het zuiden toe afsluit. Hier groeien de druiven die de Pouilly-Fuissé cuvées Clos Varambon en Les Birbettes produceren.

De bodem bestaat uit harde kalksteen uit de Jura-periode en is 1,30 tot 1,60 meter diep. De laag van de grond aan het oppervlak is zeer dun (20 centimeter op het diepst) en bestaat uit slib en slibhoudende klei, met een zeer hoge aanwezigheid van stenen en kiezelsteentjes. Tussen deze twee lagen ligt een soort "laagkoek" bestaande uit mergel en brokkelige kalkstenen, die horizontaal over elkaar heen liggen met een verschillende dichtheid en helling.

Deze eigenschappen garanderen een zeer goede drainage en de ontwikkeling van de wortels, die tussen de stenen naar beneden kunnen gaan via de scheuren. Hier is het ploegen absoluut van kapitaal belang, om de wijnstokken in staat te stellen de klimatologische variaties en de stress van een gebrek aan water te verminderen. Binnen de Clos zijn 5,5 hectare wijnstokken geplant op een lichte helling die geleidelijk aan toeneemt naarmate ze het bos naderen dat hen scheidt van het dorp Fuissé. Ze zijn meestal noord-zuid georiënteerd en profiteren van een zeer goede blootstelling aan de zon, dankzij hun dominante positie en de afwezigheid van schaduwen van bovenaf.

Deze hoogte-instelling zorgt ook voor een belangrijk dagelijks temperatuurbereik. Aan het einde van de zomer registreren we vaak een verschil van vele graden tussen dag en nacht: een zeer positieve zaak die een geleidelijke rijping bevordert en het behoud van een goede zuurgraad, zelfs in de warmste en vroegste wijnjaren.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.