1

Bourgogne Clos De La Chapelle - Domaine de Bellene du Nicolas Potel

€ 35,42(Prijs / fles)
€ 30,80(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Bourgogne Clos De La Chapelle - Domaine de Bellene du Nicolas Potel'

Surface : 0,4903 ha
Cépage : Chardonnay
Porte-Greffe : 3309 C
Date de plantation : 1977
Densité : 10000 pieds /ha
Exposition : est-sud-est
Terroir : argilo-calcaire
Altitude : 336 m
Pente : 5,50 %
Date de plantation : 1977
Altitude en metres : 336
Densité pieds / ha : 10000

Domaine de Bellene - Nicolas Potel - Bourgogne Beaune

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine de Bellene - Nicolas Potel - Bourgogne Beaune

Frankrijk(Land)Bourgogne(Regio)
Het Domaine de Bellene is geboren in 2005, op voorstel van enkele wijnbouwers die hun activiteit stopzetten, om hun wijnstokken te exploiteren in de vorm van huur. De wens om de hele productieketen, van de wijngaard tot de afzet van de wijnen, te controleren met het oog op een zeer hoge kwaliteit, was doorslaggevend voor de oprichting van dit Domaine.

Nieuwe gebouwen en kelders werden gekocht en geinstallerd met high-performance vinificatie apparatuur die de integriteit van de druiven (alle roestvrij staal thermo-regulated vatting kamer) respecteert en er werd geinvesteerd in de nieuwste technologie zoals een Niet verpletterende ontsteelmachine, trillende sorteertafel, sorteerband, roestvrijstalen kuipen voor zwaartekrachtvaten, horizontale pneumatische pers, verticale ratelpers, alle roestvrijstalen hydraulische persen...), 2007 is de eerste vinificatie van Domaine De Bellene.

13,85 ha vormde het oorspronkelijke perceel dat zich uitstrekte van Santenay tot aan de Côtes de Nuits Villages met 3 grote centra in de benamingen Saint-Romain, Beaune en Savigny-Les-Beaune. Vanaf het begin hebben we altijd geprobeerd om de wijnstokken te bewerken met respect voor het terroir, zodat de druiven op het moment van de oogst van een zeer hoge kwaliteit zijn, zowel hygiënisch als fenologisch.
Hier op Domaine de Bellene hebben we een globale aanpak, vooral met respect voor het milieu, de natuur en de terroirs.

De wijnstokken
Met een perceel dat voornamelijk bestaat uit wijnstokken die voor de opkomst van de klonen zijn geplant, hebben we een massale selectie opgezet op ons oudste perceel dat in 1904 is geplant en dat zich in de Beaune Les Grèves-appellation bevindt. Deze wijnstokken werden geplant net na de druifluiscrisis die de Franse wijngaard heeft gedecimeerd en zijn gemaakt van wijnstokken die zich sinds de komst van de druifluis nooit meer hebben vermenigvuldigd en dus al dit kostbare genetische kapitaal hebben behouden.

Het jaar 2009 markeert de hervatting van een wijngaard van ongeveer 4,5 hectare gelegen in Côte de Nuits, voornamelijk in de benamingen Nuits-Saint-Georges en Vosne-Romanée. Mooie wijnstokken van meer dan zestig jaar oud hebben zich bij het perceel gevoegd. Het is ook het begin van de grondbewerking met paardentractie. We hebben altijd in gedachten om de bodem te respecteren om de integriteit van de verschillende horizonten te behouden door diepe ploegen te vermijden, om erosie te beperken door verdichting te vermijden en a fortiori om het microbiële leven te behouden dat essentieel is voor het voedingsevenwicht van onze druivenrassen.
We hebben in de toekomstige door paarden geploegde wijngaarden kuilen gemaakt om een studie van het wortelstelsel te maken, gekoppeld aan een pedologische studie om de inplanting van de wortels en de drainagecapaciteiten van de bodem beter te kennen. Binnenkort worden er nieuwe wortelprofielen gepland om de omgeving waarin onze druivenrassen zich uitdrukken beter te leren kennen. Vanaf nu hebben we 2 trekpaarden en de nodige uitrusting. De wijngaard werd in 2010 verder uitgebreid met de komst van 3 percelen van de benamingen Bourgogne, Meursault Villages en Beaune 1er Cru Les Bressandes. Het is ook het begin van de vernieuwing van sommige wijnstokken. Aangezien de gemiddelde leeftijd van onze wijnstokken hoog is, moeten we ze verjongen om de duurzaamheid van de productie van het landgoed te waarborgen. Eenmaal gerooid wordt het perceel bebouwd met sainfoin, een peulvruchtenplant die de eigenschap heeft om lucht te fixeren om het terug te brengen in de bodem. Bovendien is deze plant een uitstekend voer voor onze trekpaarden.

In 2011 behalen we na 4 jaar conversie de Biologische Landbouw certificering. In 2013 hebben we dit label echter vrijwillig verlaten. De verplichte behandelingen sinds 2013 tegen de flavescence dorée leafhopper bieden geen alternatief in de keuze van het insecticide. Alleen pyrethrum is goedgekeurd voor AB-certificering. Zeer effectief, maar absoluut niet selectief. We merkten bij de oogst van 2013 de afwezigheid van het leven dat de druiven vergezelt als ze in de kuipruimte aankomen, geen lieveheersbeestjes meer, geen forficules meer, die zo nuttig zijn voor onze wijnstokken. Daarom hebben we besloten om te stoppen met het claimen van het "biologische" label, ook al blijven we in dezelfde milieu-ideologie. Wij geven de voorkeur aan een selectief synthetisch insecticide, met respect voor bestuivende insecten (bijen, hommels) en hulpfauna (lieveheersbeestjes, typhlodromen...), boven een "vlammenwerper".

2016 is het jaar van de toetreding tot ons wijnperceel in de gemeente Pommard en in de Hautes Côtes de Beaune. Deze wijnstokken, die al meer dan 50 jaar onder chemische controle worden geteeld, zullen een periode van verandering ondergaan in de richting van de methoden en voorschriften van een wijnbouw die het milieu en het terroir respecteert. Het leven in de bodem herstellen door verse compost toe te voegen en de bodem te bewerken.

De oogst
Zodra de druiven zijn geoogst, brengen we ze terug in kleine kistjes van 5 kilo om de bessen niet te laten barsten. De Pinot Noir druiven worden gesorteerd, al dan niet ontsteeld, maar nooit gekneusd.

In de kelder
We respecteren de integriteit van de druiven. De hele bessen worden door de zwaartekracht in de persen gebracht. Een voorgistingsmaceratie van enkele dagen gaat vooraf aan het begin van de alcoholische gisting. De vinificatie van de rode wijnen wordt in het donker uitgevoerd om het resveratrol en picéatannolgehalte, "gezonde" moleculen van de wijn maar zeer lichtgevoelig, zoveel mogelijk te behouden. Het overpompen gebeurt door de zwaartekracht en het ponsen van de dop gebeurt aan de voet van de kuip. De eerste verpomping wordt gegeven in het ontgiftingsstadium, meestal 3 weken na het ontgiftingsproces. De chardonnays worden 6 tot 8 uur lang rustig in onze verticale ratelpers geperst. Dit lange proces maakt de onmiddellijke oxidatie van de zuurstofgevoelige moleculen mogelijk, waardoor het risico op vooroxidatie van de witte wijnen wordt beperkt en ze tijdens het proces worden beschermd zonder buitensporige doses sulfieten. De witte sappen worden na het bezinken door de zwaartekracht in demi-muids gegoten.

We willen dat onze wijnen het terroir uitdrukken waar ze vandaan komen. We gebruiken nooit een kunstgreep. We verbannen enzymen, geselecteerde gisten, wijnsteenzuur en alle andere oenologische hulpstoffen. Alleen SO2 wordt op een beredeneerde manier gebruikt.

Voor rode wijnen draaien we de kratten voorzichtig om op de sorteertafel. We ontstelen ongeveer 40% van de trossen en laten de rest in "de hele oogst" staan. De fermentatie begint dan in roestvrijstalen tanks en oude eikenhouten vaten en duurt 20 tot 25 dagen met temperaturen tot 32 graden. Vervolgens persen we de most in een verticale pers waardoor we een heel mooi en helder sap krijgen en het gebruik van enzymen wordt vermeden. De vaten worden dan geleegd door de zwaartekracht en de wijn wordt opgeslagen in eikenhouten vaten van 1 tot 3 wijnen waar de wijn meer dan een jaar zal evolueren.

Voor de witte wijnen persen we de druiventrossen direct in "de hele oogst", laten we het sap door de zwaartekracht in roestvrijstalen vaten stromen. Na 2 dagen wordt het sap door de zwaartekracht in eikenhouten vaten geleid, waar de gisting begint. De wijnen verblijven hier een jaar totdat ze worden gebotteld.

Toekomstige projecten
In de nabije toekomst zullen we een klein experimenteel plot opzetten om onze ideeën in het veld te testen. De opwarming van de aarde is een van onze grootste zorgen. We gaan wijnstokken planten die geënt zijn op verschillende soorten onderstammen die naar verluidt droogtebestendig zijn. Voor zover wij weten is er geen onderzoek gedaan naar het gedrag van deze onderstammen in onze Bourgondische bodem. We willen ook een nieuw type dynamische traliewerk opzetten dat een maximale beluchting van het gebladerte mogelijk maakt.

De toekomst is ook elektrisch. We volgen de fabrikanten van 100% elektrische straddle carriers op de voet. Er moet nog vooruitgang worden geboekt en de laatste technische details moeten nog worden geregeld (met name wat betreft de autonomie). We zijn al bezig met het aanpassen van de contouren van een nieuwe plantage met het oog op de aanschaf van dit nieuwe type tractoren voor de wijngaard.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.