1

Luciano Sandrone - Dolcetto d'Alba

€ 11,49(Prijs / fles)
€ 9,99(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Luciano Sandrone - Dolcetto d'Alba'

Wine Advocate 185 Oct 2009 by Antonio Galloni
ROBERT PARKER 88+ POINTS ;
The 2008 Dolcetto d-Alba is a pretty, mid-weight offering with attractive dark fruit, licorice, spices and a characteristic slightly bitter (but not unpleasant) note on the finish. Like so many Dolcettos in 2008, a measure of concentration that this wine usually shows is missing. Still, this is one of the more polished, refined Dolcettos of the vintage. Anticipated maturity: 2009-2011.

Luciano Sandrone - Barolo

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Luciano Sandrone - Barolo

Italië(Land)Piëmonte - Dolcetto d'Alba(Regio)

Barrique of geen barrique?

Je zou verwachten dat de andere bedrijven uit Barolo en Barbaresco de door Gaja opgedane ervaringen tot voorbeeld zouden nemen. Gek genoeg gold dit, met uitzondering van een paar uitzonderlijke producenten als Altare, Sandrone en Scavino, in eerste instantie alleen de keldertechnieken. Ingrepen als het verkorten van de maceratietijd, temperatuur-gecontroleerde vergisting en gebruik van barriques voor de opvoeding van de wijn vonden vanaf de tachtiger jaren hun ingang. Dit zorgde voor veel ophef tussen "traditionalisten" en "modernisten", waarbij vooral het barrique gebruik de gemoederen bezig hield. De modernisten wonnen de slag, met een toegankelijker Barolo type als resultaat. Maar het basisprobleem, de onrijpe nebbiolo, werd niet of nauwelijks aangepakt, dus de wijn bleef gemiddeld genomen schraal en stroef. Hoe was dit mogelijk?

Druiven opofferen !

Net als Angelo Gaja ondervond ook Luciano Sandrone op een gegeven moment dat alles draait om de schilrijping. Nebbiolo geeft alleen een volle smaak en zachte tannine bij dóór en dóór rijpe schillen. Zelfs in de goede jaren bereik je dat alleen door drastisch kwantiteit voor kwaliteit te verruilen. Concreet betekent dat: minder bemesten, korter snoeien, klonale selectie, meer stokken per hectare en een groene oogst. In matige jaren moet 60%, soms zelfs meer, van de trossen in augustus worden weggeknipt, alleen dan haal je in oktober nebbiolo met de juiste schilrijping binnen. En vooral die groene oogst was bij de andere wijnboeren taboe. Zeker in Barolo begrepen ze niet dat op hun perfect georiënteerde hellingen nebbiolo onrijp bleef als er geen druiven werden opgeofferd. Het resultaat van deze aanpak is te proeven in de wijnen van Sandrone, malse aanzet en zachte tannine. Kortom modern gemaakte Barolo.

Bijgevolg produceren Luciano Sandrone en zijn broer Luca één van de grootste Barolo's uit Piemonte. Luciano, vroeger keldermeester bij Marchesi di Barolo  creëerde zijn eigen domein in 1978. Vandaag bezit hij 13 ha wijngaarden en produceert Barbera d'Alba, Dolcetto en Barolo van de wijngaarden "Le Vigne" en de wereldvermaarde "Cannubi Boschis". Alle wijnen behalve Dolcetto verblijven in eiken vaten van 600 Liter.

De prachtige Barolo's van Sandrone proeven soyeus en zacht, zonder bitter of uitdrogende tannine met een prachtige materie en een overvloed aan geconcentreerd rijp fruit.

 


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.