1

Domaine Jonathan Didier Pabiot - Pouilly Fumé Aubaine

€ 32,43(Prijs / fles)
€ 28,20(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Domaine Jonathan Didier Pabiot - Pouilly Fumé Aubaine'

Le mot du vigneron
Jonathan Pabiot : "Toute la surface de notre domaine est cultivée en bio et biodynamie depuis dix ans, et les vins sont vinifiés sans enzymes ni levures commerciales pour respecter le fruit et la typicité de nos terroirs. Pour la cuvée "Aubaine", la parcelle est située sur un plateau calcaire, sur les hauteurs de Tracy sur Loire. Le sol est particulièrement calcaire et pierreux. Plantée par mon père et mon grand-père, elle est très délicate à labourer. Le métal des charrues s'use très rapidement. Un jour, un voisin m'a dit que j'étais fou de retravailler cette parcelle mais je me suis dis que c'était une aubaine d'avoir ce genre de terroir et qu'il fallait les faire revivre. J'ai donc décidé de nommer cette cuvée "Aubaine". Ce vin dévoile des notes de fruits exotiques, fruits confits avec une finale aux fins amers. Nous conseillons de déguster ce vin avec des gambas, langoustine, homard ou même avec du foie gras."

Domaine Jonathan Didier Pabiot - Pouilly-Fumé (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Domaine Jonathan Didier Pabiot - Pouilly-Fumé (bio)

Frankrijk(Land)Loire - Pouilly-Fumé(Regio)

Jonathan Pabiot is de 4de generatie wijnmaker, zijn domaine is gesitueerd op de heuvels in Les Loges, de hoogst gelegen wijngaarden van Pouilly Fumé en kijken uit over de rivier de Loire op Sancerre.

Na zijn stage bij Leon Barral in de Languedoc, keerde de 21 jarige Jonathan Pabiot terug naar zijn familiale domaine in Pouilly-Fume met een passie voor organische wijnbouw en sterke ideeën voor de toekomst. Jonathan's vader Didier - een 4e generatie vigneron in Les Loges - kon niet makkelijk overtuigd worden van deze nieuwe natuurlijke weg naar voren, maar toch gaf hij Jonathan 1,5 hectare wijnstokken die door zijn grootvader werden geplant. Jonathan kon nog eens 1,5 hectare bijhuren (wijnstokken die hij later kocht) en had alzo onmiddelijk drie hectare voor organische wijnbouw. Van deze wijnstokken vervaardigde hij de veelgevraagde, high-end cuvées van Prediction en Aubaine. Insiders beweren dat Pabiot de grenzen van de kwaliteit van Pouilly-Fumé verlegd net zoals de betreurde Didier Dagueneau hem decennia geleden voordeed.

Het duurde slechts 6 maanden voor Didier Pabiot om de resultaten van zijn zoon's organische benadering in de wijngaarden te zien. Hij besloot om de leiding aan Jonathan over te laten en begon de organische omzetting van zijn 17 hectare wijnstokken. Het vader-zoon duo verbouwde alzo in 2010 om en bij de 20 gecombineerde hectaren in volle organische certificering. Intussen zijn de Pabiot wijngaarden echt opmerkelijk en behoren ze tot de meest levendige bodems en gezonde aanplantingen die men sinds lang in de regio niet meer heeft gezien. Jonathan en Didier zijn één van de slechts drie organische kwekers uit 120 domeinen in Pouilly-Fumé. Terwijl veel van hun vrienden en buren zijn geteisterd door ziekte in hun wijngaarden, blijven Pabiot's wijnstokken gezond en uitgerust om de vele bedreigingen die aanwezig zijn in een dergelijk onherbergzaam groeiend klimaat te weerstaan. Momenteel zijn ze overgegaan naar biodynamica en voelen ze dat de reguliere invloed van deze BD-preparaten de wijnstokken verder versterken, en de algemene gezondheid van hun dynamische terroirs er veel sterker uitkomen.

De instap Pouilly-Fumé Cuvée Florilege is een mix van drie terroirs : Kimmeridgian Marger, Kalkachtige Portlandian en Klei-Silex op Flint. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en zeer dicht bij elkaar aangeplant met een densiteit van 10.000 stokken per hectare ! Buiten Bourgondië en een paar geselecteerde locaties is deze dichtheid vrij zeldzaam in de wijnwereld. Jonathan bewerkt zijn bodem alsdusdanig opdat de wortels zich heel diep zouden ingraven in de bodem. Hij passeert drie tot vijf keer per jaar met zijn trekker en laat het gras dan tussen de rijen aan het einde van de zomer groeien. Hij dept in de lente-een techniek om bepaalde knoppen te verwijderen om de kwaliteit en de concentratie in de rest te verhogen - hoewel hij geen groene oogst heeft. Bij het oogsten met de hand geven de wijnstokken gemiddeld 30 hectoliter per hectare.

De druiven worden zorgvuldig met de hand gesorteerd, gevolgd door een langzame fermentatie met inheemse gisten bij lage temperatuur gedurende ongeveer 10 dagen. Minimale SO2 wordt gebruikt, en de wijn blijft 5 maanden lang in de roestvrijstalen vaten voor het racken. Dit resulteerd in opvallend levendige wijnen, fijn en lang. Jonathan Pabiot is een natuurtalent die streeft naar expressieve transparante Pouily-Fumé.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.