1

Fred Loimer - Riesling Seeberg Erste Lage

€ 45,42(Prijs / fles)
€ 39,50(vanaf 6 stuks)
WijnhuisWeingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
Wijnjaar2017
RegioKamptal
TypeWitte wijn
Volume0.75 L
DruifsoortRiesling
WijnbouwBiowijn

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Riesling Seeberg Erste Lage'

Oorsprong
De wisselwerking tussen klimaat en bodem in het Donaugebied vormt de basis voor het karakter van onze wijnen. Uitlopers van het Pannonische continentale klimaat, brengen warme, droge dagen naar het gebied. Een mix van koele en warme luchtstromen tot 38°C uit de hoger gelegen Waldviertel. De bodems zijn net zo uniek en ideaal voor het verbouwen van wijn: aan de ene kant bevindt zich hier Gföhler gneis, het primaire gesteente, met daarboven bruine aarde. Soms zit er ook een kalksteenlaag tussen. Aan de andere kant is er löss, schoorsteenstof uit de ijstijd, dat is samengeperst tot vruchtbare grond. En ten slotte de klei- en grindbodems.

Seeberg
Zuid- en zuidwestelijke ligging op een hoogte van ongeveer 300 m boven de zeespiegel. De zilverkleurige glinsterende micaleien met intercalaties van amphiboliet reiken hier tot aan het oppervlak. Daarbovenop ontwikkelen zich zanderige, verweerde bodems, meestal kalkvrije rotsachtige bruine bodems.

Grootte: 34,5 ha
Zeespiegel: 245 - 305 m
Helling: 10°.
Oriëntatie: RSD
Druiven : 100% Riesling

Rijping van de wijn
Oogst: selectieve handpluk in kratten van 20 kg van begin tot midden oktober 2017
maceratietijd: 12 tot 24 uur
Fermentatie: Spontane gisting, 50% in stalen tank & 50% in eikenhouten vat, 4 weken tot 4 maanden bij max. 22° C
Veroudering: in eikenhouten vaten, 6 maanden op volle gist & 4 maanden op fijne droesem

Gebottled : augustus 2018

Alcohol : 12,5%
Organisch : Biologische wijn, AT-BIO-402
Oorsprong : Langenlois
Inhoud : 0.75, 1.5, 3
Volume : 2017
Kwaliteit : Kamptal DAC
Druivensoort : Riesling
Drinken op 12-14°
Drinken van 2020 tot 2040
Sluiting : Natuurlijke kurk

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.