1

Golles - Weisser Balsamic Weinessig

€ 14,58(Prijs / fles)
€ 12,68(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Golles - Weisser Balsamic Weinessig'

White Wine
Balsamic Vinegar

Acidity 6%


Fermented from full, fruity Grüner Veltliner and bottled without prior storage in casks. This balsamic vinegar is therefore light in colour and a tried and tested means of giving an elegant spice to light gravies and sauces. A perfect complement to vegetable dishes like asparagus and kohlrabi, and the ideal vinegar for tasty salads with radishes, herbs or sprouts, it also gives the finishing touch to dishes from Asian cuisine with fish or light poultry and is an indispensable ingredient for adding the necessary touch of sweetness to classic dishes of Viennese cuisine prepared in a contemporary manner.

Culinary Idea:
Wels in black breadcrumbs with warm potato salad

Salt and pepper small pieces of wels filet and spread them with a small amount of mustard. Coat them with coarse black breadcrumbs and fry in vegetable oil. Boil potatoes and while they are still warm, slice them into a marinade of White Wine Balsamic Vinegar, canola oil, salt, pepper and bit of tarragon mustard.

Alois Golles Schnapps distillery & vinegar production

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Alois Golles Schnapps distillery & vinegar production

Oostenrijk(Land)Steiermark(Regio)

Balsamicoazijn is één van onze oudste culturele activa en dook al op in de middeleeuwen in China, Egypte en Griekenland en wordt vandaag nog steeds op dezelfde wijze gemaakt. In de loop van de millennia hebben zowel zijn status als gebruik frequente verandering ondergaan. De azijn werd eerst gebruikt als verfrissende drank, geneeskunde of scent door de hogere klassen en later vóór zijn culinaire kwaliteiten.

 

Alois Gölles heeft zich in tegenstelling tot collega wijnmakers als één van de enigen toegelegd op het produceren van azijn en balsamicoazijn, zo heeft hij niet minder dan 14 verschillende soorten fruit afkomstig van eigen kweek. Appels, peren, Gruner Veltliner, Zweigelt, abrikoos, zwarte bosbessen, krieken, framboos, braambessen, perziken zijn de ingrediënten waarvan Gölles telkens een aparte azijn van maakt. Ook van biergist en wijn wordt een aparte azijn gemaakt.

 

De kostprijs wordt bepaald door het aantal kg fruit dat nodig is om één liter azijn te vervaardigen, zo verkrijgt men bvb. uit 10 kg appels 1 liter azijn terwijl men voor 1 liter 30 kg frambozen nodig heeft, reken daarbij nog 50% verlies aan verdamping (traag werkend rijpingsproces) en de rekening is vlug gemaakt.

 

Hoewel de vensters openstaan hangt er in de ongeïsoleerde ruimte steeds een vlijmscherpe azijnlucht rond de rekken met vaatjes. Alle zijn ze voor vijf zesde gevuld en hebben ze een opening aan de bovenkant welke is afgedekt met een doekje. Daarlangs verdampt een hoeveelheid azijn, terwijl ook via het hout een deel verdampt. Dat permanente contact met de lucht is noodzakelijk om het rijpingsproces te bevorderen. In de zomermaanden is de biologische activiteit op zijn hoogtepunt. In de winter zakt de droesem die daardoor ontstaat naar beneden, stopt het fermentatieproces en worden de vaten bijgevuld en herschikt om plaats te maken voor nieuwe. Vanzelfsprekend rest na enkele jaren slechts een fractie van de inhoud van een vat, en worden de vaatjes die op gewenste leeftijd zijn steeds kleiner. Van het kleinste tonnetje, rijp voor botteling, wordt bij Gölles de XA gemaakt, een 20 jaar  oude balsamicoazijn die qua concentratie veel weg heeft van Luikse siroop en ongelooflijk lekker is van smaak.


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.